Het effect van een over ons pagina op de SEO

De ‘Over ons’-pagina draagt op unieke wijze bij aan het digitale imago van een merk. Deze pagina is meer dan alleen een bedrijfsverhaal. De manier waarop een ‘Over ons’-pagina is gestructureerd en geoptimaliseerd, heeft een grote invloed op de SEO-optimalisatie. In dit artikel ga ik dieper in op de manier waarop een ‘Over ons’-pagina een optimaal effect heeft voor zowel de gebruikerservaring als de SEO.

Het belang van een ‘Over ons’-pagina voor SEO

De ‘Over ons’-pagina is vaak de eerste kennismaking van mensen met een bedrijf. Ze komen er hier achter wie er achter een bedrijf zit en wat het drijft.

Niet alleen deze eerste indruk voor bezoekers is belangrijk; deze pagina speelt ook een significante rol in de manier waarop zoekmachines een website beoordelen. Een goed geoptimaliseerde ‘Over ons’-pagina kan bijdragen aan SEO-inspanningen. Bovendien kan deze pagina de algehele online zichtbaarheid van een merk versterken.

Een ‘Over ons’-pagina voor Google

Google bladert door een website, evalueert de content en beslist waar de pagina in de zoekresultaten moet staan. Google bekijkt een ‘Over ons’-pagina ook op een bepaalde manier. Google waardeert transparantie, relevantie en waarde. Zorg ervoor dat een ‘Over ons’-pagina deze drie elementen bevat. Dit kan een positief signaal naar de zoekmachine sturen wat betreft geloofwaardigheid en kwaliteit van een website.

Door de opkomst van AI (Chat GPT) is het alleen maar belangrijker geworden om transparant te zijn in wie bepaalde artikelen schrijft en wie er achter een organisatie zit. Hier is de ‘Over ons’-pagina uitermate geschikt voor.

Lees verder over hoe ik specifieke pagina’s inzet voor SEO

Iedere pagina heeft een eigen doel binnen SEO. Lees via onderstaande links verder over hoe ik specifieke pagina’s inzet binnen een SEO-traject.

E-E-A-T (Expertise, Experience, Authoritativeness, Trustworthiness) op een ‘Over ons’-pagina

Google vindt tegenwoordig niet alleen zoekwoorden of backlinks interessant, ook het concept van E-E-A-T wint aan belang in het algoritme van de zoekmachine. Hieronder ga ik dieper in op de betekenis van E-E-A-T en waarom het zo belangrijk is voor een ‘Over ons’-pagina.

Wat is E-E-A-T?

E-E-A-T staat voor Expertise, Experience, Authoritativeness en Trustworthiness. Google wil zeker weten dat de informatie die het aan gebruikers presenteert van betrouwbare en deskundige bronnen afkomstig is. Een ‘Over ons’-pagina is een perfecte plek om expertise in een vakgebied te laten zien. Geef ook aan dat het merk erkend wordt in de industrie en dat klanten en partners het bedrijf vertrouwen.

Over ons’-pagina voor het uitlichten van expertise en autoriteit

Een ‘Over ons’-pagina is dé plek om een merkverhaal te vertellen. Benadruk hoe lang een bedrijf al in de branche zit, welke kwalificaties het team heeft en welke mijlpalen als zijn bereikt. Niet alleen is dit goed voor het imago van een merk; ook laat het aan Google zien dat het team veel kennis bevat en het bedrijf gewaardeerd wordt.

Stel op deze pagina ook accreditaties aan die binnen de markt gelden voor organisaties. Dit kunnen ook awards, diploma’s en andere zaken zijn om de expertise van een organisatie “officieel” te maken voor Google. Google zal zelfs zo ver gaan door bijvoorbeeld LinkedIn pagina’s te crawlen om bepaalde zaken te verifiëren.

Hoe betrouwbaarheid en vertrouwen opbouwen?

Vertrouwen winnen is van groot belang, maar heeft ook tijd nodig. Hier zijn consistentie, transparantie en echtheid voor vereist. Geef op de ‘Over ons’-pagina inzicht in de bedrijfswaarden, deel referenties en benoem certificeringen of accreditaties. Een open en eerlijke communicatie wekt niet alleen vertrouwen bij bezoekers, maar laat een pagina ook hoger in Google komen.

YMYL (Your Money or Your Life) voor de ‘Over ons’-pagina

Google focust op betrouwbare en kwalitatieve content. Dit geldt vooral voor onderwerpen die direct invloed hebben op iemands geld of leven. In dit geval speelt het concept van YMYL een rol.

Betekenis en belang van YMYL

YMYL staat voor “Your Money or Your Life”. Deze term gebruikt Google om pagina’s of onderwerpen te beschrijven die een directe impact hebben op iemands gezondheid, geluk, veiligheid of financiële stabiliteit. Dit kan onder andere in de vorm van gezondheidsadviezen, juridische informatie en financiële planning. Deze onderwerpen hebben een aanzienlijke impact op iemands leven. Daarom wil Google ervoor zorgen dat de informatie die het promoot afkomstig is van betrouwbare en geloofwaardige bronnen.

De invloed van een sterke ‘Over ons’-pagina op  YMYL-waardering

De ‘Over ons’-pagina is een kans om de geloofwaardigheid en expertise van een bedrijf te laten zien. Gedetailleerde informatie over de organisatie, het team, de geschiedenis en de waarden  biedt  Google context over wie er achter het bedrijf zit, waar het voor staat en waarom het betrouwbaar is. Een bedrijf in de gezondheidssector kan bijvoorbeeld de kwalificaties van het team benadrukken. Ook kunnen de betrokkenheid bij onderzoek of samenwerkingen met erkende instellingen de YMYL-score aanzienlijk versterken. De ‘Over ons’-pagina is een soort bewijs van de expertise en betrouwbaarheid in een bepaald vakgebied.

Checklist voor een “Over ons”-pagina

Hieronder heb ik een eenvoudige checklist opgesteld voor SEO-punten voor een ‘Over ons’-pagina. Ook heb ik een indicatie van de prioriteit voor elk punt toegevoegd:

OnderdeelPrioriteit
Unieke, kwalitatieve inhoudHoog
Gebruik van relevante zoekwoordenHoog
Responsive design voor mobiel en desktopHoog
Snel ladende paginaHoog
Interne links naar andere relevante pagina’sMiddel
Externe links naar gezaghebbende bronnenMiddel
Geoptimaliseerde meta-titel en -beschrijvingHoog
Gebruik van header-tags (H1, H2, etc.)Hoog
Afbeeldingen met alt-tekstenMiddel
Duidelijke call-to-actionMiddel
SSL-certificaat voor beveiligde verbinding (https)Hoog
Geoptimaliseerde URL-structuurMiddel
Sociale bewijsstukken (bijv. testimonials)Laag
Geoptimaliseerde ankerteksten voor linksMiddel
Korte en begrijpelijke URLHoog
Checklist voor een ‘Over ons’-pagina.

Deze checklist kan afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van een website en bedrijf variëren. Evalueer een ‘Over ons’-pagina regelmatig en maak eventuele aanpassingen op basis van feedback, prestatiegegevens en veranderende SEO-best practices.

Een ‘Over ons’-pagina is vaak het middelpunt van een website, waar bezoekers naartoe gaan om meer te weten te komen over wie er achter een bedrijf zit en waar het voor staat. Deze pagina kan sterk helpen om de SEO te verbeteren. Het is niet alleen een goed middel om de band met het publiek te versterken, maar ook een essentieel onderdeel van het SEO-stappenplan.

Kwalitatieve, unieke content

De inhoud van de pagina is het allerbelangrijkste. Een ‘Over ons’-pagina moet bovendien niet alleen informeren, maar ook inspireren. Vertel het unieke merkverhaal, de missie, visie en waarden van een bedrijf in heldere, boeiende taal. Ben hiermee een stapje voor op de concurrentie. Zorg er ook voor dat de inhoud origineel is; gebruik geen informatie die elders op de website staat. Google houdt van unieke inhoud die waarde toevoegt voor de lezer.

Relevante zoekwoorden

Zoekwoorden zijn erg belangrijk, maar moeten wel op een natuurlijke manier worden geïntegreerd. Denk na over welke termen de doelgroep zou gebruiken om meer te weten te komen over het bedrijf en de branche en voeg deze zoekwoorden  op een natuurlijke manier toe aan de ‘Over ons’-pagina. Vind een balans tussen het schrijven voor het publiek en het schrijven voor zoekmachines.

Optimale gebruikservaring en design

Een ‘Over ons’-pagina moet niet alleen tekst bevatten, maar ook een visuele en interactieve ervaring zijn die bezoekers aanspreekt. Belangrijk is een clean design. Gebruik ook aantrekkelijke afbeeldingen of video’s. Ook de laadtijd moet in orde zijn op zowel de desktop als op mobiele apparaten. Een positieve gebruikservaring verlaagt niet alleen het bouncepercentage, maar verhoogt ook de tijd die bezoekers op een  website doorbrengen. Dit heeft een positief effect op de SEO.

Interne en externe link strategieën

Door een website intern te linken naar andere relevante pagina’s op een website, worden bezoekers geleid naar meer diepgaande informatie. Tegelijkertijd wordt de structuur van een website verbeterd.

Externe links naar gezaghebbende bronnen versterken de geloofwaardigheid en laten zien dat een bedrijf open staat voor samenwerking en erkenning binnen een bepaalde branche. Let op: ben voorzichtig en zorg ervoor dat elke link waarde toevoegt voor lezers en organisch in de content past.

Let op de volgende zaken in een ‘Over ons’-pagina:

  • Verwijs van andere websites naar de ‘Over ons’-pagina. Zo wordt deze van meer autoriteit voorzien. Met name in YMYL markten is dit belangrijk.
  • De ‘Over ons’-pagina is vaak een pagina met veel autoriteit binnen een website. Verwijs via deze pagina naar de belangrijkere landingspagina’s voor SEO. Doe dit wel op een natuurlijke manier.
  • Zet de ‘Over ons’-pagina in het hoofdmenu. Op deze manier staat de pagina hoog in de hiërarchie van een website.

Samengevat

Een effectieve ‘Over ons’-pagina gaat niet alleen over het delen van de bedrijfsgeschiedenis of de waarden van een bedrijf. Het is de bedoeling om een krachtig verhaal te combineren met strategische SEO-praktijken. Focus vooral op zaken als kwalitatieve inhoud, zoekwoord integratie, gebruikservaring en link strategieën. SEO-experts behalen op deze manier de beste SEO-resultaten. Een optimale ‘Over ons’-pagina is niet alleen goed voor een merkimago, maar ook voor de positie in de zoekmachines.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.