De betekenis van orphan pages

Orphan pages vormen een verborgen uitdaging in de wereld van websitebeheer. Deze pagina’s zijn niet verbonden met de rest van een website. Dit leidt tot problemen met SEO en de gebruikerservaring.

In dit artikel ga ik dieper in op de betekenis van orphan pages en hun impact. Ook belichte ik strategieën om ze te identificeren, op te lossen en te voorkomen. Dit is essentieel voor een gezonde en efficiënte website.

Wat zijn orphan pages?

Orphan pages zijn pagina’s die niet toegankelijk zijn via links vanaf andere pagina’s binnen dezelfde website. Ze zijn dus geïsoleerd van de rest van de website en dus in feite “wezen”. Bezoekers en zoekmachines vinden deze pagina’s dus niet door te navigeren vanaf de homepagina of andere interne pagina’s. Alleen met de directe URL komen bezoekers op deze pagina’s. (1)

Verschil orphan pages en dead-end pages

Zowel orphan pages als dead-end pages veroorzaken navigatieproblemen op een website. Toch is er een belangrijk verschil.

Orphan pages zijn pagina’s zonder inkomende links (met 0 inkomende links van de website zelf). Ze vormen als het ware eilanden binnen een website, die geïsoleerd en onbereikbaar zijn via de gebruikelijke navigatiepaden.

Dead-end pages zijn wel bereikbaar via interne links, maar bevatten zelf geen uitgaande interne links. Deze pagina’s vormen dus een “doodlopende weg” voor zowel gebruikers als zoekmachines. Niet alleen verminderen ze de gebruikerservaring, ze verminderen ook de doeltreffendheid van de zoekmachine-crawling op een website. (2)

Wat is een orphan page? (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Wat is een orphan page? (video).

Hoe ontstaan orphan pages?

Orphan pages ontstaan door een aantal verschillende scenario’s, die vaak ontstaan door veranderingen in een website of onzorgvuldig beheer van de content. Enkele veelvoorkomende oorzaken:

  1. Verwijderde navigatie-elementen: als een website wordt herontworpen of geüpdatet, kan het voorkomen dat links naar bepaalde pagina’s uit de navigatie-elementen worden verwijderd. Onder navigatie-elementen vallen onder andere menu’s en voetnoot links. De pagina’s zelf worden niet verwijderd.
  2. Tijdelijke promotie pagina’s: soms zijn er tijdelijke pagina’s op een website bedoeld voor promoties of evenementen. Als de promotie of het evenement is afgelopen, worden de links naar de pagina’s meestal verwijderd, maar blijven de pagina’s zelf bestaan.
  3. Verouderde content: oude blogsposts of artikelen raken geïsoleerd als websites hun focus of structuur en de links naar deze pagina’s verwijderen.
  4. Fouten in de migratie van de website: sommige pagina’s raken verloren tijdens het migreren van een website naar een nieuwe CMS of server. Dit gebeurt als de pagina’s niet correct worden gelinkt aan een nieuwe structuur van een website.

Voorbeelden veelvoorkomende fouten

  • Sitemaps niet bijwerken: Orphan pages blijven onzichtbaar voor zoekmachines als deze niet op worden genomen in de sitemap van de website.
  • Interne link audits verwaarlozen: interne link audits moeten regelmatig bijgewerkt worden. Indien dit niet gebeurt, worden orphan pages over het hoofd gezien.
  • Content onzorgvuldig verwijderen: pagina’s of content verwijderen zonder daarbij de bijbehorende interne links te controleren, kan leiden tot een orphan page.

Het ontstaan van orphan pages voorkomen en oplossen is van groot belang voor de gebruikerservaring en voor de SEO-prestaties van een website. Regelmatige audits en zorgvuldig beheer van website content en -structuur zorgen ervoor dat deze pagina’s op een effectieve manier worden aangepakt. (3)

Problemen door orphan pages

Orphan pages veroorzaken verschillende problemen voor een website. Deze hebben vooral invloed op het gebied van SEO en de gebruikerservaring en tasten de prestaties en effectiviteit van een website aan. Hieronder wordt een aantal problemen uitgelicht:

Impact op SEO en zoekmachine ranking

  1. Onzichtbaarheid voor zoekmachines: Orphan pages hebben geen interne links en zijn daarom moeilijker te vinden door zoekmachines. De pagina wordt dus niet geïndexeerd. Hierdoor is de pagina minder zichtbaar en komen er minder bezoekers.
  2. Crawl budget verspillen: voor elke website hebben zoekmachines een beperkt “crawl budget”. Ze kunnen dus slechts een bepaald aantal pagina’s binnen een bepaalde periode. Orphan pages verspillen het crawl budget als deze alleen via de sitemap worden gevonden, maar geen waarde bieden.
  3. Gemiste kansen keyword ranking: Orphan pages bevatten kwalitatief goede content die is gericht op specifieke keywords. Omdat deze niet geïndexeerd worden, missen websites de kans om voor deze  termen te ranken.

Negatieve impact op gebruikerservaring en navigatieproblemen

  1. Slechtere websitenavigatie: Orphan pages verhinderen de logische navigatiestroom van een website. Gebruikers die op een orphan page terechtkomen, hebben moeite om andere relevante pagina’s van een website te vinden.
  2. Frustratie: het kan frustrerend zijn voor bezoekers als ze belangrijke informatie of pagina’s niet vinden. Dit kan leiden tot een slechtere gebruikerservaring en een hoger bouncepercentage.
  3. Inconsistente informatie: Orphan pages zijn voorzien van verouderde of inconsistente informatie. Dit heeft een negatief effect op de professionaliteit en geloofwaardigheid van een website.

Waarom wil Google orpgan pages vermijden?

Google wil waardevolle en relevante informatie aan zijn gebruikers leveren. Orphan pages verhinderen dat om de volgende redenen:

  1. Moeilijker te indexeren: Orphan pages hebben geen interne links. Hierdoor ontdekken en indexeren Google’s crawlers deze moeilijker.
  2. Minder waardevol of relevant: interne links zijn een belangrijke kwaliteitsindicator voor zoekmachines. Google kan een pagina die geen interne links bevat, als minder waardevol of relevant zien.
  3. Gebrek aan context: interne links bieden context. Ze helpen zoekmachines om de inhoud van een pagina beter te begrijpen. Orphan pages bieden deze context niet. Dit kan de ranking beïnvloeden.

Zoekmachines beschouwen orphan pages als minder waardevol, omdat deze moeilijk te vinden zijn, geen kwaliteitssignalen hebben en niet voorzien zijn van inkomende interne links naar de pagina zelf.

Orphan pages identificeren

Een belangrijk onderdeel van het SEO-stappenplan is het opsporen van orphan pages. Dit kan met gespecialiseerde tools en technieken die deze verborgen pagina’s identificeren.

Tools en technieken

Verschillende tools en technieken helpen bij het identificeren van orphan pages. Deze tools analyseren de structuur van een website en sporen pagina’s op die geen inkomende interne links hebben. Screaming Frog en Ahrefs zijn twee van de meest gebruikte tools.

Overzicht van tools en technieken voor het opsporen van orphan pages

  1. Web crawlers: Web crawlers als Screaming Frog scannen een website en maken een lijst van alle pagina’s die ze vinden. Identificeer orphan pages door deze lijst te vergelijken met de sitemap.
  2. SEO audit tools: tools als Ahrefs bieden SEO audits die orphan pages opsporen. Deze tools controleert de website op verschillende SEO-problemen, waaronder pagina’s zonder inkomende links en gebroken links.

Screaming Frog

Screaming Frog SEO Spider is een desktop programma. Het crawlt websites op dezelfde manier als een zoekmachine. Deze tool verzamelt essentiële elementen van een website en spoort daarbij SEO-problemen op, waaronder ook orphan pages.

Deze tool kan een hele website doorzoeken en ook alle URL’s verzamelen. Vergelijk deze lijst met de URL’s in de sitemap. Op deze manier worden orphan pages geïdentificeerd. Je kunt hier eenvoudig een export maken van alle orphan pages. Zie het stappenplan hiervoor hier (vanaf 500 pagina’s heb je een betaalde versie nodig van het programma).

Orphan pages oplossen en voorkomen

Los bestaande orphan pages niet alleen op, maar zorg er ook voor dat er geen nieuwe meer bijkomen. Herstel de navigatiestructuur van een website en plan het website-ontwerp zorgvuldig. (4)

Links en navigatiestructuur herstellen

Het herstellen van de verbinding met orphan pages kan de SEO-prestaties verbeteren en zorgen voor een betere gebruikerservaring. Hier zijn enkele praktische tips:

  1. Opnemen in navigatiestructuur: voor een SEO-optimalisatie moeten orphan pages worden voorkomen. Mochten deze toch aanwezig zijn, moeten deze in de hoofdnavigatie, zijbalken of voetnoten worden opgenomen. Ook kunnen de interne links van relevante pagina’s worden opgenomen. Op deze manier kunnen bezoekers de pagina toch bereiken.
  2. Breadcrumbs: implementeer breadcrumbs op een website. Dit helpt niet alleen bij de SEO, maar bevordert ook de gebruiksvriendelijkheid. Gebruikers begrijpen met breadcrumbs de structuur van een website beter.
  3. Correcte links: controleer regelmatig op gebroken of verouderde links. Alle content moet correct zijn gekoppeld.
  4. Sitemaps actualiseren: de sitemap moet altijd up-to-date zijn en relevante pagina’s bevatten. Dit is inclusief de voormalige orphan pages.
  5. Redirects: bij verouderde of irrelevante pagina’s helpen redirects. Deze verwijzen naar meer actuele of relevante pagina’s.

Het ontwerp van een website

Plan het ontwerp van een website zorgvuldig om orphan pages te voorkomen. Dat kan met behulp van onderstaande strategieën:

  1. Holistische site-architectuur: ontwerp een website met een duidelijke en logische structuur. Zorg ervoor dat elke pagina een duidelijk doel heeft en verbonden is met het grotere geheel van een website.
  2. Voer regelmatig content audits uit: regelmatige content audits helpen om de content en linkstructuur van een website te beoordelen. Zo kan men problemen identificeren en aanpassen en worden orphan pages voorkomen.
  3. Strategische linkbuilding: overweeg bij het toevoegen of verwijderen van pagina’s hoe dit de rest van een website beïnvloedt. Link nieuwe pagina’s op een correcte manier en verwijder oude links of werk deze bij.
  4. Goede documentatie: houd een record bij van alle pagina’s en hun navigatiepaden. Dit geldt vooral voor grote of complexe websites.
  5. Responsive webdesign: een responsive webdesign maakt een website toegankelijk en navigeerbaar op verschillende apparaten. Bovendien zorgt dit voor een consistente linkstructuur.  

Met behulp van bovenstaande tips beheren webmasters en SEO-professionals orphan pages op een efficiënte manier. Ze minimaliseren hun impact en zorgen ervoor dat de website gezond blijft.

Samengevat

Orphan pages hebben een groot effect op een website. Het is dus belangrijk dat deze worden opgemerkt, aangepakt en voorkomen. Dit kan door regelmatige site-audits uit te voeren, te zorgen voor strategisch linkbeheer en een doordachte site-architectuur. Aandacht voor detail is hierin belangrijk.

Bronnen

  1. Team, S. (2023a, oktober 4). Orphan Pages: How They Affect SEO (And How to Fix Them). Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/orphan-pages/
  2. Wikipedia contributors. (z.d.). Wikipedia:Dead-end pages – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Dead-end_pages
  3. Poddębniak, G. (2023, 15 november). What are Orphan Pages and How To Fix Them. Onely. https://www.onely.com/blog/what-are-orphan-pages-and-how-to-fix-them/#:~:text=Common%20causes%20of%20orphan%20pages,purposes%20like%20promotional%20campaigns%E2%80%8B.
  4. Orphan Pages: Best Practices and Tips To Prevent Them In 2023. (2023, 13 maart). LinkDoctorTM. https://linkdoctor.io/orphan-pages-ultimate-guide/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 12 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 12 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.