Mijn gids voor het overstappen van SEO-bureau

Als CMO of marketingmanager, begrijp je vast en zeker het belang van een effectieve SEO-strategie. Maar wat als je huidige SEO-bureau niet aan je verwachtingen voldoet? In deze gids bespreek ik de overwegingen en stappen die je moet nemen bij het overstappen van SEO-bureau.

Waarom overstappen van SEO-bureau?

Misschien merk je dat je huidige SEO-bureau niet de resultaten levert die je nodig hebt, of misschien zijn er communicatieproblemen. Wat de reden ook is, ik zal je helpen begrijpen wanneer en waarom het zinvol is om over te stappen (en hoe je dit kunt doen).

Voordelen en risico’s van overstappen

Overstappen naar een nieuw SEO-bureau kan nieuwe kansen en betere resultaten bieden. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Het grootste risico bij het overstappen naar een nieuw bureau is dat je nog slechter uitkomt dan waar je bent gestart (het gras is altijd groener aan de overkant). Daarbij kan een valkuil zijn dat je nieuwe SEO-bureau even nodig heeft om op te starten (onboarding).

Een voordeel is dat je direct na de overstap een vorm van een second opinion ontvangt op het werk dat is gedaan door het vorige bureau. Daarbij kan een nieuwe blik op het vraagstuk voor nieuwe ideeën zorgen tijdens het nieuwe traject.

Overstappen van SEO-bureau in vogelvlucht

Tekenen dat het tijd is om te veranderen

Als je huidige SEO-bureau niet aan je verwachtingen voldoet, is het misschien tijd om te overwegen te veranderen. Hier zijn enkele tekenen waar je op moet letten, die aangeven dat het tijd is om actie te ondernemen.

Onvoldoende resultaten

Heb je het gevoel dat je niet de resultaten krijgt die je verwachtte? Als je huidige SEO-bureau niet de groei in verkeer en ranking levert die je nodig hebt, kan dit een duidelijk teken zijn dat het tijd is om verder te kijken.

Zorg er ook voor dat je inhoudelijk een goed idee hebt bij hoe de behaalde resultaten corresponderen met het maandelijkse budget. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten is helaas vaak niet meer mogelijk in deze tijd.

Gebrek aan communicatie

Communicatie is de sleutel tot een succesvolle samenwerking. Als je moeite hebt om duidelijke en tijdige antwoorden van je huidige bureau te krijgen, of als je het gevoel hebt dat ze niet transparant zijn over hun strategieën en methoden, kan dit een rode vlag zijn.

Dit is een duidelijk signaal dat de partij niet voldoet aan de verwachtingen. Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt bij hoe de communicatie eerst was uitgestippeld in de offerte fase en hoe dit er nu voor staat. Verschilt dit (significant)? Dan kan het tijd zijn voor een nieuw bureau.

Wanneer het bureau waarmee je samenwerkt niet alles rapporteert waar ze mee bezig zijn, dan is het meteen tijd om te vertrekken.

Hoge kosten zonder waarde

Investeer je veel in je huidige SEO-bureau zonder de bijbehorende waarde te zien? Als de kosten hoog zijn, maar de resultaten achterblijven, is het misschien tijd om te evalueren of je investering de moeite waard is. Ik zal je helpen begrijpen hoe je de ROI kunt beoordelen en of het tijd is om een nieuwe richting in te slaan.

Hoe kies je een nieuw SEO-bureau?

Het kiezen van een nieuw SEO-bureau is een belangrijke beslissing die zorgvuldige overweging vereist. Ik zal je door het proces leiden en je helpen de juiste keuze te maken voor jouw organisatie.

Onderzoek en vergelijk opties

Begin met het onderzoeken van verschillende SEO-bureaus die kennis en/of ervaring hebben van jouw branche. Ik raad je aan om hun websites te bekijken, online beoordelingen te lezen en hun aanpak en filosofie te begrijpen. Vergelijk verschillende opties om te zien welke het beste bij je behoeften past.

Het is doorgaans gebruikelijk om circa 3 partijen met elkaar te vergelijken in de offerte fase. Bedenk ook hoe hoog je budget is, heb je een budget van 100 euro per maand? Dan is het niet gebruikelijk om een offerte op te vragen bij meer dan 3 partijen. Wees hier ook transparant in richting de bedrijven waarmee je wilt samenwerken, zodat ze zelf kunnen bepalen of ze hier tijd in willen investeren.

Vraag naar referenties en portfolio

Vraag potentiële SEO-bureaus om referenties en een portfolio van hun werk. Door met eerdere klanten te praten en voorbeelden van hun werk te bekijken, kun je een beter inzicht krijgen in hun expertise en resultaten. Ik zal je laten zien waar je op moet letten om de kwaliteit en betrouwbaarheid van een bureau te beoordelen.

Dit is dé manier om een beeld te krijgen van hoe de bureaus hebben samengewerkt met andere partijen in het verleden.

Overweeg de kosten en diensten

Bij het kiezen van een nieuw SEO-bureau is het belangrijk om de kosten en diensten zorgvuldig te overwegen. Wat bieden ze aan voor de prijs die ze vragen? Zijn er verborgen kosten? Ik zal je helpen de juiste vragen te stellen en de offertes te evalueren, zodat je een bureau kunt kiezen dat waarde biedt binnen jouw budget.

Het overstappen

Het overstappen naar een nieuw SEO-bureau is een proces dat zorgvuldig moet worden beheerd om verstoringen te minimaliseren. Ik zal je door de belangrijkste stappen leiden om ervoor te zorgen dat de overgang soepel verloopt.

Beëindiging van het huidige contract

Het beëindigen van het contract met je huidige SEO-bureau moet zorgvuldig worden aangepakt. Ik raad je aan om de voorwaarden van je contract te herzien en eventuele opzegtermijnen of -kosten in overweging te nemen. Communiceer duidelijk en professioneel om eventuele misverstanden te voorkomen.

Overdracht van gegevens en toegang

De overdracht van gegevens en toegang tot accounts is een cruciale stap. Ik zal je helpen begrijpen welke informatie moet worden overgedragen en hoe je dit op een veilige en efficiënte manier kunt doen. Zorg ervoor dat je alle relevante inloggegevens en documentatie hebt om een soepele overgang te garanderen.

Doorgaans is het ongebruikelijk om een overdracht te krijgen van de vorige partij (dit vragen van ze resulteert ook niet altijd in de meest aardige antwoorden :)). Gelukkig is dit ook niet nodig, ik kan met mijn software min of meer alles zien wat een partij heeft gedaan in het verleden.

Samenwerking met het nieuw bureau

Een succesvolle samenwerking met je nieuw SEO-bureau begint met een duidelijke communicatie en afstemming van verwachtingen. Ik zal je laten zien hoe je een effectieve werkrelatie kunt opbouwen, inclusief regelmatige check-ins en duidelijke doelen. Door vanaf het begin een sterke samenwerking te bevorderen, leg je de basis voor een succesvol partnerschap en uitstekende resultaten.

Met name tijdens de onboarding van een nieuw bureau is het van belang dat de verwachtingen over resultaat, communicatie en samenwerking wordt uitgesproken. Hierna heb je een graadmeter per component waarmee je het traject kan meten.

Veelvoorkomende uitdagingen

Overstappen naar een nieuw SEO-bureau kan enkele uitdagingen met zich meebrengen. Ik zal je helpen deze veelvoorkomende problemen te herkennen en je laten zien hoe je ze kunt overwinnen, zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt. Een snelle onboarding leidt tot snellere resultaten. Tractie ontwikkelen binnen een traject is van cruciaal belang, met name in de eerste maanden.

Communicatieproblemen

Communicatieproblemen kunnen een grote hindernis vormen bij het overstappen. Misschien merk je dat er verwarring is over rollen en verantwoordelijkheden, of dat er misverstanden ontstaan. Ik zal je strategieën bieden om open en duidelijke communicatie te bevorderen, zowel met je oude als nieuwe bureau.

Technische overgangsproblemen

Technische problemen kunnen de overgang bemoeilijken. Dit kan variëren van toegangsproblemen tot compatibiliteitsproblemen met bestaande systemen. Ik zal je laten zien hoe je deze problemen kunt identificeren en aanpakken, en hoe je technische ondersteuning kunt inschakelen indien nodig.

Behoud van SEO-ranking

Een van de grootste zorgen bij het overstappen naar een nieuw SEO-bureau is het behoud van je huidige SEO-ranking. Ik zal je helpen begrijpen hoe je de overgang kunt beheren zonder je huidige posities in zoekmachines in gevaar te brengen. Dit omvat het zorgvuldig plannen van de overgang en het nauw samenwerken met je nieuwe bureau om continuïteit te waarborgen.

Door je bewust te zijn van deze uitdagingen en proactief te handelen, kun je veelvoorkomende valkuilen vermijden en een succesvolle overgang naar je nieuwe SEO-bureau realiseren. Ik sta klaar om je te begeleiden bij elke stap van dit belangrijke proces.

Conclusie

We hebben samen het complexe proces van het overstappen van SEO-bureau doorgenomen. Nu is het tijd om de belangrijkste punten samen te vatten en enkele laatste aanbevelingen te geven om je te helpen bij een soepele overgang. Heb je vragen aan mij over het overstappen van SEO-partij? Neem gerust contact op via dit contactformulier.

Samenvatting van de belangrijkste punten

Ik heb je begeleid bij het herkennen van de tekenen dat het tijd is om te veranderen, het kiezen van een nieuw SEO-bureau, het navigeren door het overstapproces, en het overwinnen van veelvoorkomende uitdagingen. Deze stappen zijn cruciaal om de juiste beslissing te nemen en een succesvolle overgang te waarborgen.

Aanbevelingen voor een soepele overstap

Voor een soepele overstap raad ik je aan om zorgvuldig te plannen, open en eerlijk te communiceren, en nauw samen te werken met zowel je oude als nieuwe bureau. Wees proactief in het aanpakken van mogelijke problemen en aarzel niet om externe expertise in te schakelen indien nodig.

Ik hoop dat deze gids je heeft geholpen bij het begrijpen van het proces en het vertrouwen heeft gegeven om de juiste stappen te zetten. Als je nog vragen hebt of verdere ondersteuning nodig hebt, sta ik altijd klaar om je te helpen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je overstap naar een nieuw SEO-bureau een positieve en productieve ervaring wordt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.