WDF*IDF voor SEO

Voor een goede SEO-optimalisatie is WDF*IDF erg nuttig. Deze tool helpt bij het begrijpen van welke woorden belangrijk en relevant zijn in teksten en hoe deze het beste wordt afgestemd op de online wereld van de branche. De tool heeft dus invloed op de kwaliteit van de tekst.

Wat is WDF*IDF?

WFD*IDF beoordeelt hoe belangrijk een bepaald woord in een document is ten opzichte van een verzameling aan documenten of een corpus. Dit helpt bij het inschatten hoe relevant bepaalde termen in een specifiek document zijn, rekening houdend met de context en andere relevante documenten.

De tool gaat dus dieper in op de relevantie van de zoekwoorden dan de traditionele manier om de dichtheid van zoekwoorden te bepalen. Enkel het onderzoeken van de zoekwoorddichtheid zegt niets over de context van een zoekterm en waarvoor deze gebruikt moet worden. WFD*IDF is dus nauwkeuriger en zorgt voor een betere nuance.

WDF en IDF uitgelegd:

 • WDF staat voor Within Document Frequency en beoordeelt de frequentie van een term in een bepaald document. Deze tool lijkt het meest op zoekwoorddichtheid, maar is aangepast aan de lengte van het document.
 • IDF is de afkorting van Inverse Document Frequency en controleert hoe zeldzaam, of juist populair, een term is in de samenstelling van alle documenten. Een veelvoorkomende term kan als minder relevant worden gezien.

WFD*IDF formule

De relevantie van een term wordt bepaald door de uitkomsten van beide formules te combineren. Daarbij wordt rekening gehouden met de frequentie van een term in andere documenten. Aan de hand van deze informatie kun je inschatten welke termen belangrijk en relevant zijn voor een bepaald document en kan het SEO-stappenplan hierop worden aangepast.

Voorbeeld

Om de formule en de werking ervan duidelijk te maken, volgt hier een voorbeeld. Stel, de website bevat een blog over gezonde voeding en daarnaast een verzameling aan andere documenten die met gezondheid en voeding te maken hebben. Om te de relevantie te bepalen van de term “biologisch”, volg onderstaand stappenplan:

 1. Bereken WDF (Within Document Frequency):
  • De formule van de WDF is het aantal keer dat de term voorkomt in een document gedeeld door het totaal aantal woorden van het document. Als de blog bestaat uit 1000 woorden en de term “biologisch” 10 keer voorkomt, is de formule als volgt:
  • 10 / 1000 = 0,01, ofwel 1%
 2. Bereken IDF (Inverse Document Frequency):
  • Ook de uitslag van de IDF is belangrijk. Deel het logaritme van het totale aantal documenten door het aantal documenten waarin de term voorkomt. Als er 1000 andere blogpost zijn en daarvan 100 de term “biologisch” bevatten, is de volgende formule van toepassing:
  • Log(1000 / 100) = log(10) – 1.
 3. Bereken WDF*IDF:
  • Om de combinatie van de WDF en IDF te kunnen berekenen, vermenigvuldig je de losse waardes met elkaar. In dit geval vermenigvuldig je 0,01 met 1, wat 0,01 bedraagt.

Deze uitslag laat zien hoe belangrijk de term “biologisch” is voor het document in vergelijking met de grotere verzamelingen aan documenten met een vergelijkbaar onderwerp. Een hoge score geeft niet alleen aan dat de term belangrijk is in het specifieke document, maar ook dat deze niet vaak voorkomt in andere documenten. Een hoge score is dus positief om de SEO te verbeteren.

Hoewel dit voorbeeld de werking van WDF*IDF op een duidelijke manier weergeeft, is dit slechts een vereenvoudigd beeld. In de praktijk werkt het ingewikkelder en zijn geavanceerde tools en methodes nodig om een nauwkeurige berekening en interpretatie te maken. Dit geldt vooral wanneer er gewerkt wordt met veel data en complexe content.

WDF*IDF voor SEO

In de wereld van SEO wordt WDF*IDF gebruikt voor het analyseren van content en deze voor zoekmachines te optimaliseren. Door gebruik te maken van termen die relevant zijn voor een onderwerp, maar geen sterke concurrentie hebben, kan de website hoger in Google komen te staan.

WDF*IDF voor de contentstrategie

SEO-experts verfijnen met behulp van WDF*IDF hun contentstrategie. Ze analyseren welke trefwoorden relevant zijn in een bepaalde context en hoe vaak deze zoekterm in andere contexten binnen dezelfde niche wordt gebruikt. Met deze informatie bepalen ze welke trefwoorden veel gebruikt moeten worden en welke juist minder. Zo worden trefwoorden op een gebalanceerde en efficiënte manier gekozen en passen deze zowel bij de specifieke content als bij de markt in het algemeen.

Concurrentieanalyse

Bovendien geeft WDF*IDF inzicht in de strategieën van concurrenten. WDF*IDF analyseert hun content en bekijkt zo welke zoekwoorden het meest door de concurrent worden gebruikt. Dit geeft inzicht in welke zoekwoorden werken en welke niet. Deze informatie helpt bij het bepalen van de SEO-strategie voor een website. Gebruik de zoekwoorden die werken bij de concurrent en laat de zoekwoorden die minder goed werken achterwege.

Het optimaliseren van content

Bovendien draagt WDF*IDF bij aan content optimalisatie van de al bestaande content. Analyseer de scores en ontdek welke trefwoorden te veel of te weinig zijn gebruikt. Pas hierop de content aan. Zorg daarbij voor een goede balans en relevantie. Niet alleen leidt dit tot een betere SEO, maar ook tot een fijnere gebruikerservaring.

Nieuwe kansen creëren

De inzichten die WDF*IDF geeft, brengen nieuwe kansen aan het licht. Dankzij de analyse ontdekken SEO-experts informatie over de concurrent. Ook vinden ze zo nieuwe termen die nog niet zo bekend zijn, maar relevant zijn voor de niche.  

Ahrefs zijn een goede tool voor het maken van deze analyses. Het maken van een analyse werkt als volgt:

 1. Bekijk de concurrentie binnen de ranking van Google (nummer 1, 2 en 3);
 2. Bekijk hun zoekresultaten;
 3. Analyseer de afstand tussen de WDF*IDF en de zoekterm.

De kwaliteit van de content verbeteren

WDF*IDF helpt niet alleen bij de optimalisatie van de SEO, maar ook bij het verbeteren van de kwaliteit van de content. Een document kan veel relevanter worden als de juiste termen die verband houden met het onderwerp worden gebruikt.

WDF*IDF voor gebruiksintentie

Het is belangrijk om de content niet alleen te creëren met als doel dat het goed gaat ranken; de gebruikerservaring is ook van groot belang. Ga goed na wat de doelgroep van een website is en waar gebruikers naar zoeken bij het surfen van de website. Zo wordt de leesbaarheid van de documenten vergroot en doen gebruikers effectief kennis op over het onderwerp waar zij in geïnteresseerd zijn.

Samengevat

WDF*IDF is zeer nuttig in een data-gedreven benadering wat betreft content optimalisatie. Zowel de relevantie als de kwaliteit van de content kan enorm worden verbeterd door het gebruik van trefwoorden die belangrijk zijn voor het onderwerp van het document en de doelgroep. Ook kun je concurrentie een stapje voor zijn. De website zal hierdoor hoger in de Google zoekresultaten komen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.