20 tips voor een betere SEO ranking

Een hoge SEO ranking is van groot belang om de zichtbaarheid en het aantal bezoekers van een website te verhogen. Met een goede SEO-strategie kan een website hoger in Google komen te staan. Dit leidt tot meer bezoekers en potentiële klanten.

In dit artikel geef ik 20 tips voor het verbeteren van de SEO-ranking. Hierbij vertel ik zowel iets meer over de basis als de meer technische zaken die van belang zijn voor deze ranking.

Basisprincipes van de SEO ranking

SEO-experts moeten de basisprincipes van SEO begrijpen om te weten hoe zoekmachine optimalisatie werkt. Ook moeten ze weten hoe ze zoekmachine optimalisatie toepassen om de online zichtbaarheid te verbeteren.

Wie is de doelgroep?

Ook is het belangrijk om te weten wat de doelgroep is. Creëer content die aansluit bij de interesses en het zoekgedrag van de doelgroep. Dit zorgt vaak voor meer bezoekers en leidt tot betere SEO-resultaten. Iedere bezoeker heeft een eigen intentie.

Een belangrijk onderdeel van het SEO-stappenplan is het begrijpen van de zoekintentie van de gebruikers. De zoekintentie is de reden waarom iemand een bepaalde zoekopdracht uitvoert. Deze informatie helpt bij het creëren van content die aansluit bij de vragen en behoeften van de (potentiële) bezoekers.

Lever waarde voor deze intentie. Dit wordt gedaan (om een hogere SEO ranking te krijgen) op de volgende manier:

  1. schrijf kwalitatieve content waar de bezoeker écht iets aan heeft;
  2. zorg voor meer autoriteit in de markt;
  3. zorg voor een naadloze gebruikerservaring voor de bezoeker van de website.

Eigenlijk moet je altijd in je achterhoofd hebben. Voor alles waar de zoeker in Google mogelijk op zoek naar is, moet hij of zij zo eenvoudig mogelijk op mijn website vinden. Daarna zullen de conversies vanzelf komen.

Mijn top tips voor een betere SEO-ranking (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Mijn top tips voor een betere SEO-ranking (video).

Technische SEO voor een betere ranking

Hieronder bespreek ik de technische aspecten van SEO. Deze zijn van groot belang voor het garanderen van een snelle en veilige website. Dit heeft vaak een directe impact op de SEO-prestaties.

De website snelheid optimaliseren

De website snelheid is een belangrijke factor voor de SEO. Ook is dit onmisbaar voor een goede gebruikerservaring. Snellere websites krijgen sneller een hogere ranking door zoekmachines. Optimaliseer afbeeldingen, zorg voor een goede hosting oplossing en minimaliseer code om de laadtijden te verkorten.

Een goede mobiele weergave

Tegenwoordig wordt een steeds groter deel van de content op internet op mobiele telefoons gelezen. Zorg daarom voor een goede mobiele weergave van de website. Niet alleen is dit fijn voor de gebruikers, het heeft ook een positief effect op de SEO.

SSL-beveiliging

Een veilige website scoort hoger in de ranking op Google. Voorzie een website daarom van een SSL-beveiliging (Secure Sockets Layer). Websites met SSL-certificaten hebben een URL die met https:// begint. Dit is voor gebruikers en zoekmachines een teken dat de website veilig is.

Schone code

Gebruik ook een schone en efficiënte code om de website sneller te maken. Ook kunnen zoekmachines dit soort websites makkelijker crawlen en indexeren. Schoon de code regelmatig op om de SEO te verbeteren.

De kwaliteit en relevantie van content zijn enorm belangrijk voor een goede SEO. Daarnaast zorgt het voor een hogere betrokkenheid van het publiek.

Kwalitatieve en relevante content

De basis van elke succesvolle SEO-strategie is het creëren van kwalitatieve en relevante content. Alle artikelen, blogs en pagina’s moeten waardevolle informatie bieden die aansluit bij de interesses en behoeften van de doelgroep.

De content moet niet alleen informatief zijn, maar ook aantrekkelijk om te lezen. Dit is niet alleen voordelig voor de bezoekers, maar leidt ook tot hogere rankings in zoekmachines.

Kies de keywords zorgvuldig

Keywords zijn termen die de doelgroep gebruikt om informatie te zoeken in zoekmachines. Doe uitgebreid keyword onderzoek en gebruik de keywords op een strategische manier in de content.

Keywords helpen zoekmachines te begrijpen waar de pagina’s over gaan. Zo is de kans groter dan de content in relevante zoekopdrachten verschijnt.

Meta tags optimaliseren

Meta tags spelen een belangrijke rol in de SEO-optimalisatie. Meta tags zijn onder andere titel tags en meta beschrijvingen. Deze geven gebruikers en zoekmachines een korte samenvatting van de inhoud van een website.

Elke pagina moet een unieke titel meta tag en meta beschrijving bevatten, met daarin relevante keywords. Bovendien moeten deze titels en beschrijvingen aantrekkelijk zijn om zo gebruikers naar de website te lokken.

Interne links

Interne links verbinden de ene pagina naar de andere pagina op dezelfde website. Dit helpt bezoekers bij het navigeren op een website. Zoekmachines begrijpen met de links de hiërarchie van een website beter begrijpen. Door de linkwaarde over een website te verspreiden verbeteren de SEO-prestaties.

Natuurlijke backlinks

Backlinks zijn links van een website naar een andere website. Dit is een belangrijke factor voor zoekmachines om de relevantie en autoriteit van een website te bepalen.

Creëer kwalitatieve en relevante content en bevorder een website op relevante platforms. Op deze manier worden backlinks verkregen en dit kan de SEO verbeteren.

Spammy links vermijden

Vermijd spammy links. Dit zijn links die men kan kopen of kan verkrijgen door een deelname aan link uitwisselingsprogramma’s. Zoekmachines straffen websites met spammy links.

Het is beter om kwalitatieve links op een natuurlijke wijze te verkrijgen.

Gastbloggen en partnerships

Een efficiënte manier om backlinks te verkrijgen is door te gastbloggen of partnerships aan te gaan met relevante websites of influencers. Dit verhoogt de zichtbaarheid van een website en helpt bij het opbouwen van relaties binnen een sector. Ook leidt het tot het verkrijgen van meer links van websites met een hoge autoriteit.

Content voor een betere SEO ranking

Social media en contentmarketing zijn twee cruciale factoren in de wereld van SEO. Beide tools helpen het bereik te vergroten en de online aanwezigheid te versterken.

Social media

Social media helpen enorm bij het vergroten van de zichtbaarheid van een website. Dit leidt direct tot meer verkeer naar een pagina. Actief aanwezig op social media als Instagram, LinkedIn, Facebook en X is noodzakelijk. Deel content en ben interactief met volgers. Dit helpt om een relatie op te bouwen met het publiek.

Social media-platforms helpen ook bij het verbeteren van de merkbekendheid en autoriteit.

Contentmarketing integreren

Contentmarketing gaat om het creëren en delen van waardevolle, relevante en consistente content. Het doel is om een gedefinieerd publiek aan te trekken en te behouden.

Bouw autoriteit en vertrouwen op door het creëren van content als kwalitatieve blogs, video’s en podcasts. Niet alleen leidt dit tot meer organisch verkeer, maar ook tot meer natuurlijke linkbuilding.

Lokale SEO-ranking

Lokale SEO-technieken zijn cruciaal voor bedrijven die zich richten op een lokale doelgroep. Optimaliseer de zichtbaarheid in lokale zoekopdrachten en concurreer op een effectieve manier in de lokale markt.

Lokale zoekopdrachten optimaliseren

Lokale SEO is van groot belang voor bedrijven die zich focussen op een lokaal publiek. Optimaliseer de website voor lokale zoektermen en claim een Google Mijn Bedrijf-vermelding. Zorg ook voor consistentie in de NAW-gegevens (naam, adres, telefoonnummer) over diverse online directories.

Lokale SEO helpt bij het vergroten van de zichtbaarheid in lokale zoekresultaten. Dit is cruciaal voor bedrijven die lokale klanten willen aantrekken.

Online reviews beheren

Online reviews hebben een groot effect op de lokale SEO. Stimuleer klanten om online reviews achter te laten op platforms als Google, TripAdvisor en Yelp.

Reageer op alle reviews, zowel positief als negatief. Goed beheerde reviews verhogen de geloofwaardigheid van een bedrijf en verbeteren de ranking in lokale zoekresultaten.

Analyse van de SEO ranking

De meetbaarheid is altijd van belang bij een traject om de SEO ranking te verbeteren. Denk hierbij aan meer inzicht in de ranking, conversie en volumes van de zoektermen in Google. Allemaal even belangrijk om hier besluiten in te nemen.

Google Analytics

Google Analytics kan inzicht bieden in het verkeer van een website, het gebruikersgedrag en de effectiviteit van het SEO-stappenplan. Analyseer deze gegevens regelmatig en grijp eventueel in bij punten die verbetering nodig hebben.

Up-to-date blijven

De wereld van SEO verandert constant. Het is daarom belangrijk om altijd up-to-date te blijven en de nieuwste SEO-trends te volgen. Blijf ook op de hoogte van algoritme-updates en best practices door relevante blogs, nieuwsbronnen en forums te volgen. Zo kun je strategieën aanpassen aan de veranderende eisen van zoekmachines.

Audtis en aanpassingen

Zorg voor regelmatige audits om problemen als verouderde content, technische fouten of gebroken links op te sporen. SEO audit tools analyseren websites. Maak aanpassingen op basis van de verkregen inzichten.

Voor een goede SEO-ranking is het essentieel om een website continu te verbeteren en te updaten.

Samengevat

Met een combinatie van technische SEO-kennis, kwalitatieve content en continue updates verbetert de SEO ranking van een website. De 20 bovenstaande tips dragen bij aan de website optimalisatie voor zoekmachines en een grotere online zichtbaarheid.

SEO is een continu proces en heeft regelmatig updates nodig. Gebruik de juiste strategieën en blijf de website constant verbeteren. Zo is de website niet alleen zichtbaar, maar valt deze ook op in een steeds competitievere digitale wereld.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.