Benchmark marketing

Bedrijven willen beter zijn dan concurrenten. Hoe streven ze dit na? Een van de methoden die je daarvoor gebruikt, is benchmark marketing. In dit artikel vertellen we wat benchmark marketing inhoudt. Daarnaast vertellen we welke categorieën er zijn en wat het kan betekenen voor het optimaliseren van een website.

Wat is het?

Benchmarks zijn referentiepunten die je gebruikt om prestaties van een bedrijf af te zetten tegen de prestaties van andere bedrijven. De benchmarks vergelijken eigen processen, producten en de werking van beleid. Vervolgens zet je deze af tegen de gegevens van concurrenten of de algehele markt. Benchmark marketing wordt vooral gebruikt om klanttevredenheid, kosten en kwaliteit te vergelijken.

Benchmarking is een methode om op objectieve wijze de digitale marketingactiviteiten van een bedrijf te evalueren. Er vindt een assessment plaats van de bestaande digitale marketingactiviteiten. De gegevens die bruikbaar zijn, omvatten onder andere: hoe vaak wordt de website bezocht en hoe vaak wordt er geklikt. 

Er zijn twee kern categorieën van benchmarking:

  • Intern: Het vergelijken van de interne structuur. Deze vorm houdt geen rekening met concurrenten. Interne benchmarking omvat prestaties en processen. Deze zet je af tegen andere onderdelen van het bedrijf zoals teams en business units.
  • Extern: Het vergelijken van het eigen merk met dat van andere bedrijven. Dit kunnen concurrenten zijn, maar ook de algehele sector valt hieronder.

Zojuist benoemde kern categorieën gebruik je op drie manieren:

  • Proces benchmarking → Deze manier van benchmarking gaat over het beter begrijpen van huidige processen en het vergelijken van prestaties tegen interne en externe benchmarks. Het gaat om het vinden en optimaliseren van verbeterpunten.
  • Strategische benchmarking → Deze manier vergelijkt strategieën, de zakelijke aanpak van een bedrijf en verdienmodellen. Dit heeft als doel om de strategische planning te versterken en opties te bepalen. Deze uitkomsten vergelijk je intern.
  • Prestatie benchmarking → Deze manier omvat het verzamelen van informatie die aanduidt hoe succesvol een bedrijf is in termen van resultaten (van omzet tot klanttevredenheid). Ook deze uitkomsten vergelijk je intern of extern. 

Elke manier van benchmarking heeft hetzelfde essentiële doel. Namelijk het identificeren van de kloof tussen de verwachtingen van prestaties en de daadwerkelijke prestaties. Het ontdekken van nieuwe kansen is overigens onderdeel van dit doel. De uitkomsten zijn bijvoorbeeld: het efficiënter maken van processen, verlagen van kosten, meer organisch verkeer genereren en hogere conversies.

Hoe werkt het?

Tijdens het benchmarken is het zodoende van belang om genoeg data te verzamelen. Het is van belang om de marketingactiviteiten te evalueren die het meest belangrijk zijn. Voorbeelden zijn: social media, emails, website en/of website analytics.

Vervolgens is het belangrijk om de juiste statistieken te gebruiken. Er zijn enorm veel opties om data van te verkrijgen. Toch is het van belang om maar een klein aantal te gebruiken. De benchmark moet namelijk gedetailleerd zijn, overzichtelijk en beknopt. 

benchmark marketing

Benchmarking en SEO

Binnen SEO gebruik je benchmarking door middel van SEO benchmarks te vergelijken ten opzichte van de concurrenten. Het is van belang om in eerste instantie zoekwoorden te definiëren. Hierna analyseer je deze zoekwoorden. Het is cruciaal om jezelf de vraag te stellen welke zoekwoorden goed presteren. 

Naast zoekwoorden is een belangrijke benchmark voor SEO het technische gedeelte. Vergelijk de laadsnelheid van de website met die van concurrenten. Het is daarnaast waardevol om de mobiele compatibiliteit te vergelijken met die van concurrenten.

De derde benchmark die van belang is voor SEO, is een backlink analyse. Het is van belang om relevante en kwalitatieve links op je website te hebben staan. De aan- of afwezigheid van deze factoren wordt vastgesteld tijdens de analyse. Hierna vergelijk je deze resultaten met die van concurrenten.

Kortom, wanneer de verschillen van bovenstaande punten ten opzichte van de concurrenten zijn vastgesteld, kun je aan de slag. Het laaghangend fruit pluk je uiteraard eerst. Daarna wordt vastgesteld welke eventuele verbeteringen nog haalbaar zijn. Uiteindelijk gebruik je deze informatie om de website te optimaliseren. Dit kan mogelijk leiden tot een positief effect op het organische verkeer dat via de website gegenereerd wordt!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat benchmark marketing inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over benchmark marketing geschreven?

Het artikel over benchmark marketing hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over benchmark marketing hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over benchmark marketing in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals benchmark marketing?

Wij schrijven over begrippen als benchmark marketing om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Benchmark marketing is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over benchmark marketing en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip benchmark marketing in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van benchmark marketing. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van benchmark marketing op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende benchmark marketing.

Het voorbeeld dat wij geven van benchmark marketing geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over benchmark marketing van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z