Benchmark marketing

Bedrijven willen beter zijn dan concurrenten. Hoe streven ze dit na? Een van de methoden die je daarvoor gebruikt, is benchmark marketing. In dit artikel vertellen we wat benchmark marketing inhoudt. Daarnaast vertellen we welke categorieën er zijn en wat het kan betekenen voor het optimaliseren van een website.

Wat is het?

Benchmarks zijn referentiepunten die je gebruikt om prestaties van een bedrijf af te zetten tegen de prestaties van andere bedrijven. De benchmarks vergelijken eigen processen, producten en de werking van beleid. Vervolgens zet je deze af tegen de gegevens van concurrenten of de algehele markt. Benchmark marketing wordt vooral gebruikt om klanttevredenheid, kosten en kwaliteit te vergelijken.

Benchmarking is een methode om op objectieve wijze de digitale marketingactiviteiten van een bedrijf te evalueren. Er vindt een assessment plaats van de bestaande digitale marketingactiviteiten. De gegevens die bruikbaar zijn, omvatten onder andere: hoe vaak wordt de website bezocht en hoe vaak wordt er geklikt. 

Er zijn twee kern categorieën van benchmarking:

  • Intern: Het vergelijken van de interne structuur. Deze vorm houdt geen rekening met concurrenten. Interne benchmarking omvat prestaties en processen. Deze zet je af tegen andere onderdelen van het bedrijf zoals teams en business units.
  • Extern: Het vergelijken van het eigen merk met dat van andere bedrijven. Dit kunnen concurrenten zijn, maar ook de algehele sector valt hieronder.

Zojuist benoemde kern categorieën gebruik je op drie manieren:

  • Proces benchmarking → Deze manier van benchmarking gaat over het beter begrijpen van huidige processen en het vergelijken van prestaties tegen interne en externe benchmarks. Het gaat om het vinden en optimaliseren van verbeterpunten.
  • Strategische benchmarking → Deze manier vergelijkt strategieën, de zakelijke aanpak van een bedrijf en verdienmodellen. Dit heeft als doel om de strategische planning te versterken en opties te bepalen. Deze uitkomsten vergelijk je intern.
  • Prestatie benchmarking → Deze manier omvat het verzamelen van informatie die aanduidt hoe succesvol een bedrijf is in termen van resultaten (van omzet tot klanttevredenheid). Ook deze uitkomsten vergelijk je intern of extern. 

Elke manier van benchmarking heeft hetzelfde essentiële doel. Namelijk het identificeren van de kloof tussen de verwachtingen van prestaties en de daadwerkelijke prestaties. Het ontdekken van nieuwe kansen is overigens onderdeel van dit doel. De uitkomsten zijn bijvoorbeeld: het efficiënter maken van processen, verlagen van kosten, meer organisch verkeer genereren en hogere conversies.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe werkt het?

Tijdens het benchmarken is het zodoende van belang om genoeg data te verzamelen. Het is van belang om de marketingactiviteiten te evalueren die het meest belangrijk zijn. Voorbeelden zijn: social media, emails, website en/of website analytics.

Vervolgens is het belangrijk om de juiste statistieken te gebruiken. Er zijn enorm veel opties om data van te verkrijgen. Toch is het van belang om maar een klein aantal te gebruiken. De benchmark moet namelijk gedetailleerd zijn, overzichtelijk en beknopt. 

benchmark marketing

Benchmarking en SEO

Binnen SEO gebruik je benchmarking door middel van SEO benchmarks te vergelijken ten opzichte van de concurrenten. Het is van belang om in eerste instantie zoekwoorden te definiëren. Hierna analyseer je deze zoekwoorden. Het is cruciaal om jezelf de vraag te stellen welke zoekwoorden goed presteren. 

Naast zoekwoorden is een belangrijke benchmark voor SEO het technische gedeelte. Vergelijk de laadsnelheid van de website met die van concurrenten. Het is daarnaast waardevol om de mobiele compatibiliteit te vergelijken met die van concurrenten.

De derde benchmark die van belang is voor SEO, is een backlink analyse. Het is van belang om relevante en kwalitatieve links op je website te hebben staan. De aan- of afwezigheid van deze factoren wordt vastgesteld tijdens de analyse. Hierna vergelijk je deze resultaten met die van concurrenten.

Kortom, wanneer de verschillen van bovenstaande punten ten opzichte van de concurrenten zijn vastgesteld, kun je aan de slag. Het laaghangend fruit pluk je uiteraard eerst. Daarna wordt vastgesteld welke eventuele verbeteringen nog haalbaar zijn. Uiteindelijk gebruik je deze informatie om de website te optimaliseren. Dit kan mogelijk leiden tot een positief effect op het organische verkeer dat via de website gegenereerd wordt!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat benchmark marketing inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO-concepten uit.

"Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven."

Up is gespecialiseerd in SEO-content, -techniek en -linkbuilding. Alle blogs in deze kennisbank zijn handig voor iedere ondernemer. Waar schrijven wij precies over?

Op het gebied van content

Een succesvolle content-strategie begint bij een uitgebreid zoekwoordonderzoek. Op deze manier kom je erachter hoe jouw doelgroep zoekt. Op basis van deze bevindingen schrijf je een content-strategie. Lees hier een kleine greep van de begrippen die wij hebben geschreven omtrent content.

Op het gebied van techniek

Hoe maak je een website snel én veilig? Dat doe je met SEO-techniek. Dit doe je onder andere door een SSL-certificaat aan te vragen. Een SSL-certificaat is een goed begin, maar wat dan? Geen zorgen, als hét SEO-bureau van Nederland schrijven wij over de verschillende facetten van technische SEO:

Op het gebied van linkbuilding

Het verkrijgen van kwalitatieve links is cruciaal voor SEO. Via deze links lekt er SEO-juice door. Up heeft al jaren ervaring met het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Echte websites, met traffic. Geen startpagina’s, forums of Nofollow links (in tegenstelling tot heel wat concullega’s in SEO-land ;)). Bovendien hebben wij er al heel wat over geschreven. Onder andere deze onderwerpen:

Als website-eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte te zijn van de juiste kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO). Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je beschreven. Deze vind je ook in onze kennisbank. 8+ jaar waard aan kennis en expertise delen wij maar al te graag met anderen. Ga naar "Kennisbank" en verbreed je kennis omtrent SEO.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. De optimalisaties vinden plaats op het gebied van content, linkbuilding en techniek.

Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie (mits de targeting correct is, daar zijn wij dan toevallig weer goed in). Het doel van SEO is dan ook om meer converterende bezoekers te genereren.

De ranking op de zoekresultatenpagina wordt bepaald door Google. Of eigenlijk, het algoritme van Google. Het algoritme bestaat uit honderden factoren. Iedere factor beïnvloedt een specifiek stukje van een website.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? SEO bestaat uit 3 elementen. Content, techniek en linkbuilding.

Content omvat alle teksten, blogs, video's en afbeeldingen op een website. Content zorgt ervoor dat een bezoeker blijft hangen op jouw website. Het doel van content is zodoende om de bezoeker te boeien. Content kan informationeel, oriënterend, transactioneel en commercieel van aard zijn. Het is aan alle websites de taak om exact te weten welke content een trigger vormt voor de doelgroep. Wanneer content relevant en van hoge kwaliteit is, komt een website hoger in de ranking.

Technische SEO regelt de veiligheid en snelheid van een website. Google hecht grote waarde aan de gebruikerservaring. Zowel via mobiel, als via desktop. De techniek vormt het fundament van een website. Daarom is het zo van belang om technische SEO goed uit te voeren.

Linkbuilding omvat het verkrijgen van hoogwaardige links van andere websites. Gezaghebbende websites hebben iets te vertellen, weet Google. Als website eigenaar, wil je daarom links verkrijgen van deze websites. Links zorgen er namelijk voor dat er SEO-waarde "doorlekt".

Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 onderdelen vullen elkaar nauw aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over benchmark marketing geschreven?

Het artikel over benchmark marketing hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over benchmark marketing in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals benchmark marketing?

Wij schrijven over begrippen als benchmark marketing om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

benchmark marketing is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over benchmark marketing in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals benchmark marketing, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip benchmark marketing in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van benchmark marketing. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van benchmark marketing op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende benchmark marketing.

Het voorbeeld dat wij geven van benchmark marketing , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over benchmark marketing van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z