Benchmark marketing

Bedrijven willen beter zijn dan concurrenten. Hoe streven ze dit na? Een van de methoden die je daarvoor gebruikt, is benchmark marketing. In dit artikel vertellen we wat benchmark marketing inhoudt. Daarnaast vertellen we welke categorieën er zijn en wat het kan betekenen voor het optimaliseren van een website.

Wat is het?

Benchmarks zijn referentiepunten die je gebruikt om prestaties van een bedrijf af te zetten tegen de prestaties van andere bedrijven. De benchmarks vergelijken eigen processen, producten en de werking van beleid. Vervolgens zet je deze af tegen de gegevens van concurrenten of de algehele markt. Benchmark marketing wordt vooral gebruikt om klanttevredenheid, kosten en kwaliteit te vergelijken.

Benchmarking is een methode om op objectieve wijze de digitale marketingactiviteiten van een bedrijf te evalueren. Er vindt een assessment plaats van de bestaande digitale marketingactiviteiten. De gegevens die bruikbaar zijn, omvatten onder andere: hoe vaak wordt de website bezocht en hoe vaak wordt er geklikt. 

Er zijn twee kern categorieën van benchmarking:

  • Intern: Het vergelijken van de interne structuur. Deze vorm houdt geen rekening met concurrenten. Interne benchmarking omvat prestaties en processen. Deze zet je af tegen andere onderdelen van het bedrijf zoals teams en business units.
  • Extern: Het vergelijken van het eigen merk met dat van andere bedrijven. Dit kunnen concurrenten zijn, maar ook de algehele sector valt hieronder.

Zojuist benoemde kern categorieën gebruik je op drie manieren:

  • Proces benchmarking → Deze manier van benchmarking gaat over het beter begrijpen van huidige processen en het vergelijken van prestaties tegen interne en externe benchmarks. Het gaat om het vinden en optimaliseren van verbeterpunten.
  • Strategische benchmarking → Deze manier vergelijkt strategieën, de zakelijke aanpak van een bedrijf en verdienmodellen. Dit heeft als doel om de strategische planning te versterken en opties te bepalen. Deze uitkomsten vergelijk je intern.
  • Prestatie benchmarking → Deze manier omvat het verzamelen van informatie die aanduidt hoe succesvol een bedrijf is in termen van resultaten (van omzet tot klanttevredenheid). Ook deze uitkomsten vergelijk je intern of extern. 

Elke manier van benchmarking heeft hetzelfde essentiële doel. Namelijk het identificeren van de kloof tussen de verwachtingen van prestaties en de daadwerkelijke prestaties. Het ontdekken van nieuwe kansen is overigens onderdeel van dit doel. De uitkomsten zijn bijvoorbeeld: het efficiënter maken van processen, verlagen van kosten, meer organisch verkeer genereren en hogere conversies.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe werkt het?

Tijdens het benchmarken is het zodoende van belang om genoeg data te verzamelen. Het is van belang om de marketingactiviteiten te evalueren die het meest belangrijk zijn. Voorbeelden zijn: social media, emails, website en/of website analytics.

Vervolgens is het belangrijk om de juiste statistieken te gebruiken. Er zijn enorm veel opties om data van te verkrijgen. Toch is het van belang om maar een klein aantal te gebruiken. De benchmark moet namelijk gedetailleerd zijn, overzichtelijk en beknopt. 

benchmark marketing

Benchmarking en SEO

Binnen SEO gebruik je benchmarking door middel van SEO benchmarks te vergelijken ten opzichte van de concurrenten. Het is van belang om in eerste instantie zoekwoorden te definiëren. Hierna analyseer je deze zoekwoorden. Het is cruciaal om jezelf de vraag te stellen welke zoekwoorden goed presteren. 

Naast zoekwoorden is een belangrijke benchmark voor SEO het technische gedeelte. Vergelijk de laadsnelheid van de website met die van concurrenten. Het is daarnaast waardevol om de mobiele compatibiliteit te vergelijken met die van concurrenten.

De derde benchmark die van belang is voor SEO, is een backlink analyse. Het is van belang om relevante en kwalitatieve links op je website te hebben staan. De aan- of afwezigheid van deze factoren wordt vastgesteld tijdens de analyse. Hierna vergelijk je deze resultaten met die van concurrenten.

Kortom, wanneer de verschillen van bovenstaande punten ten opzichte van de concurrenten zijn vastgesteld, kun je aan de slag. Het laaghangend fruit pluk je uiteraard eerst. Daarna wordt vastgesteld welke eventuele verbeteringen nog haalbaar zijn. Uiteindelijk gebruik je deze informatie om de website te optimaliseren. Dit kan mogelijk leiden tot een positief effect op het organische verkeer dat via de website gegenereerd wordt!

Veelgestelde vragen

Wat is Benchmark Marketing?

Bij een benchmarks vergelijk je de processen en prestaties van jouw bedrijf met die van concurrerende bedrijven of eventueel de gehele markt. Benchmark marketing wordt over het algemeen ingezet voor de vergelijking van kwaliteit, kosten en klanttevredenheid.

Wat is de impact van Benchmark Marketing op SEO?

Benchmarking binnen SEO zet je in om de door jouw gekozen zoektermen en de resultaten ervan te benchmarken ten opzichte van jouw concurrenten gebruiken. Dit kun je ook doen met andere SEO-aspecten zoals de laadsnelheid van jouw pagina’s en de relevantie van backlinks.

Voor wie hebben wij dit artikel over benchmark marketing geschreven?

Het artikel over benchmark marketing hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over benchmark marketing in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals benchmark marketing?

Wij schrijven over begrippen als benchmark marketing om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

benchmark marketing is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over benchmark marketing in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals benchmark marketing, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip benchmark marketing in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van benchmark marketing. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van benchmark marketing op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende benchmark marketing.

Het voorbeeld dat wij geven van benchmark marketing , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over benchmark marketing van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 14 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z