Benchmark marketing

Bedrijven willen beter zijn dan concurrenten. Hoe streven ze dit na? Een van de methoden die je daarvoor gebruikt, is benchmark marketing. In dit artikel vertellen we wat benchmark marketing inhoudt. Daarnaast vertellen we welke categorieën er zijn en wat het kan betekenen voor het optimaliseren van een website.

Wat is het?

Benchmarks zijn referentiepunten die je gebruikt om prestaties van een bedrijf af te zetten tegen de prestaties van andere bedrijven. De benchmarks vergelijken eigen processen, producten en de werking van beleid. Vervolgens zet je deze af tegen de gegevens van concurrenten of de algehele markt. Benchmark marketing wordt vooral gebruikt om klanttevredenheid, kosten en kwaliteit te vergelijken.

Benchmarking is een methode om op objectieve wijze de digitale marketingactiviteiten van een bedrijf te evalueren. Er vindt een assessment plaats van de bestaande digitale marketingactiviteiten. De gegevens die bruikbaar zijn, omvatten onder andere: hoe vaak wordt de website bezocht en hoe vaak wordt er geklikt. 

Er zijn twee kern categorieën van benchmarking:

  • Intern: Het vergelijken van de interne structuur. Deze vorm houdt geen rekening met concurrenten. Interne benchmarking omvat prestaties en processen. Deze zet je af tegen andere onderdelen van het bedrijf zoals teams en business units.
  • Extern: Het vergelijken van het eigen merk met dat van andere bedrijven. Dit kunnen concurrenten zijn, maar ook de algehele sector valt hieronder.

Zojuist benoemde kern categorieën gebruik je op drie manieren:

  • Proces benchmarking → Deze manier van benchmarking gaat over het beter begrijpen van huidige processen en het vergelijken van prestaties tegen interne en externe benchmarks. Het gaat om het vinden en optimaliseren van verbeterpunten.
  • Strategische benchmarking → Deze manier vergelijkt strategieën, de zakelijke aanpak van een bedrijf en verdienmodellen. Dit heeft als doel om de strategische planning te versterken en opties te bepalen. Deze uitkomsten vergelijk je intern.
  • Prestatie benchmarking → Deze manier omvat het verzamelen van informatie die aanduidt hoe succesvol een bedrijf is in termen van resultaten (van omzet tot klanttevredenheid). Ook deze uitkomsten vergelijk je intern of extern. 

Elke manier van benchmarking heeft hetzelfde essentiële doel. Namelijk het identificeren van de kloof tussen de verwachtingen van prestaties en de daadwerkelijke prestaties. Het ontdekken van nieuwe kansen is overigens onderdeel van dit doel. De uitkomsten zijn bijvoorbeeld: het efficiënter maken van processen, verlagen van kosten, meer organisch verkeer genereren en hogere conversies.

Hoe werkt het?

Tijdens het benchmarken is het zodoende van belang om genoeg data te verzamelen. Het is van belang om de marketingactiviteiten te evalueren die het meest belangrijk zijn. Voorbeelden zijn: social media, emails, website en/of website analytics.

Vervolgens is het belangrijk om de juiste statistieken te gebruiken. Er zijn enorm veel opties om data van te verkrijgen. Toch is het van belang om maar een klein aantal te gebruiken. De benchmark moet namelijk gedetailleerd zijn, overzichtelijk en beknopt. 

benchmark marketing

Benchmarking en SEO

Binnen SEO gebruik je benchmarking door middel van SEO benchmarks te vergelijken ten opzichte van de concurrenten. Het is van belang om in eerste instantie zoekwoorden te definiëren. Hierna analyseer je deze zoekwoorden. Het is cruciaal om jezelf de vraag te stellen welke zoekwoorden goed presteren. 

Naast zoekwoorden is een belangrijke benchmark voor SEO het technische gedeelte. Vergelijk de laadsnelheid van de website met die van concurrenten. Het is daarnaast waardevol om de mobiele compatibiliteit te vergelijken met die van concurrenten.

De derde benchmark die van belang is voor SEO, is een backlink analyse. Het is van belang om relevante en kwalitatieve links op je website te hebben staan. De aan- of afwezigheid van deze factoren wordt vastgesteld tijdens de analyse. Hierna vergelijk je deze resultaten met die van concurrenten.

Kortom, wanneer de verschillen van bovenstaande punten ten opzichte van de concurrenten zijn vastgesteld, kun je aan de slag. Het laaghangend fruit pluk je uiteraard eerst. Daarna wordt vastgesteld welke eventuele verbeteringen nog haalbaar zijn. Uiteindelijk gebruik je deze informatie om de website te optimaliseren. Dit kan mogelijk leiden tot een positief effect op het organische verkeer dat via de website gegenereerd wordt!


Veelgestelde vragen

Wat is Benchmark Marketing?

Bij een benchmarks vergelijk je de processen en prestaties van jouw bedrijf met die van concurrerende bedrijven of eventueel de gehele markt. Benchmark marketing wordt over het algemeen ingezet voor de vergelijking van kwaliteit, kosten en klanttevredenheid.

Wat is de impact van Benchmark Marketing op SEO?

Benchmarking binnen SEO zet je in om de door jouw gekozen zoektermen en de resultaten ervan te benchmarken ten opzichte van jouw concurrenten gebruiken. Dit kun je ook doen met andere SEO-aspecten zoals de laadsnelheid van jouw pagina’s en de relevantie van backlinks.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.