Targeting

Wil jij een zo groot mogelijke doelgroep aanspreken of kies je liever voor een gerichte groep van potentiële klanten? Targeting is hierbij een interessante strategie. Wat is targeting en welke opties heb je hierbij? We leggen het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is targeting?

Targeting is het bereiken van potentiële klanten om zo een bepaald doel te bereiken. Het gaat hierbij om het richten op een specifieke groep van potentiële klanten waarvan de kans groot is dat zij overgaan op conversie. Je bent doelgericht bezig om deze klanten te zoeken en benaderen. 

Dit zijn de voordelen van targeting

Er zijn een aantal voordelen waar je mee te maken krijgt als je voor targeting kiest. In de eerste plaats ga je voor kwaliteit: je filtert een groep mensen op bezoekers die je wilt aanspreken. Het lijkt alsof je hierbij minder mensen bereikt, maar je bereikt wel de juiste groep mensen: de mensen waarbij de kans groot is dat ze overgaan op conversie. Bij targeting is de kans op succes en een hogere omzet dan ook groter. Verder bespaar je ook tijd met targeting: je gaat namelijk gericht op je doel af en spreekt direct de juiste mensen aan.

targeting

De impact van targeting op SEO

Targeting zelf heeft geen directe impact op de SEO van een website.

Wel is targeting een goede manier om in contact te komen met de juiste groep potentiële klanten, onder andere via social media. Het gebruik van longtail-keywords is ook een vorm van targeting: dit heeft wel een direct invloed op de SEO. Hiermee maak je combinaties van specifieke keywords die langer zijn dan één woord: de conversie ligt hoger bij deze zoekwoorden.

Mijn advies

Het gebruik van targeting zorgt voor goede resultaten, mits er sprake is van een goede uitvoering. We raden dan ook aan om voor de juiste tactiek te kiezen: maak gebruik van de juiste kanalen en bouw een relatie op met de doelgroep. Het uitvoeren van een doelgroep analyse is nodig wanneer er nog geen duidelijk beeld is van de de doelgroep. Zo zorg je voor de juiste combinatie van traffic en conversie.

Veelgestelde vragen

Wat is targeting?

Targeting is het nauwkeurig bereiken van je doelgroep om bij doelgroep een bepaald doel te bereiken. Hierbij wordt er vaak vanuit gegaan dat dit een specifieke doelgroep is waarop er wordt gericht met bijvoorbeeld advertenties (of zoekmachine optimalisatie).

Wat is de impact van Targeting op SEO?

Targeting op zich heeft niet direct impact op SEO. Als je gebruik maakt van longtail-keywords, oftewel zoekwoordcombinaties, is dit ook een bepaalde vorm van targeting. Deze zal methode zal voor een hogere conversie zorgen dan bij enkelvoudige zoekwoorden.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies