Targeting

Wil jij een zo groot mogelijke doelgroep aanspreken of kies je liever voor een gerichte groep van potentiële klanten? Targeting is hierbij een interessante strategie. Wat is targeting en welke opties heb je hierbij? We leggen het begrip uitgebreid aan je uit.

Wat is targeting?

Targeting is het bereiken van potentiële klanten om zo een bepaald doel te bereiken. Het gaat hierbij om het richten op een specifieke groep van potentiële klanten waarvan de kans groot is dat zij overgaan op conversie. Je bent doelgericht bezig om deze klanten te zoeken en benaderen. 

Dit zijn de voordelen van targeting

Er zijn een aantal voordelen waar je mee te maken krijgt als je voor targeting kiest. In de eerste plaats ga je voor kwaliteit: je filtert een groep mensen op bezoekers die je wilt aanspreken. Het lijkt alsof je hierbij minder mensen bereikt, maar je bereikt wel de juiste groep mensen: de mensen waarbij de kans groot is dat ze overgaan op conversie. Bij targeting is de kans op succes en een hogere omzet dan ook groter. Verder bespaar je ook tijd met targeting: je gaat namelijk gericht op je doel af en spreekt direct de juiste mensen aan.

De impact van targeting op SEO

Targeting zelf heeft geen directe impact op de SEO van een website.

Wel is targeting een goede manier om in contact te komen met de juiste groep potentiële klanten, onder andere via social media. Het gebruik van longtail-keywords is ook een vorm van targeting: dit heeft wel een direct invloed op de SEO. Hiermee maak je combinaties van specifieke keywords die langer zijn dan één woord: de conversie ligt hoger bij deze zoekwoorden.

Mijn advies

Het gebruik van targeting zorgt voor goede resultaten, mits er sprake is van een goede uitvoering. We raden dan ook aan om voor de juiste tactiek te kiezen: maak gebruik van de juiste kanalen en bouw een relatie op met de doelgroep. Het uitvoeren van een doelgroep analyse is nodig wanneer er nog geen duidelijk beeld is van de de doelgroep. Zo zorg je voor de juiste combinatie van traffic en conversie.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 16 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.