Placeholder

Er zijn veel manieren waarop het ontwerp van een website plaatsvindt. Webdesigners maken onder andere volop gebruik van placeholders. Wat is een placeholder? Hier leggen we deze term uitgebreid aan je uit. 

Wat is een placeholder?

Een placeholder is een tijdelijke media zoals een afbeelding of tekst. Dit type media is ideaal voor een website wanneer de definitieve content nog niet beschikbaar is. Het ontwerp van een layout is op deze manier een stuk makkelijker. (1)

Het gebruik van placeholders

Het gebruik van een placeholder gebeurt al veel langer. Webdesigners gebruiken placeholders om zo de website te voorzien van tijdelijke content. Op deze manier is het ontwerpen van een layout nog makkelijker.

Het komt vaak voor dat media op een pagina niet op hetzelfde moment klaar zijn. In dit geval is een placeholder een tijdelijk alternatief. Een bekend voorbeeld van een placeholder is Lorem Ipsum, een standaardtekst voor tijdelijke vulling van een grafisch design. 

Placeholder _ Begrippenlijst

De impact van placeholder op SEO

Een placeholder heeft niet per se invloed op de SEO van een website of pagina. Het is vooral tijdelijk te gebruiken. Het is wel belangrijk dat een placeholder uiteindelijk wel plaatsmaakt voor een unieke en relevante tekst of andere media. Gebeurt dit niet, dan ziet een zoekmachine de pagina niet als relevant of als een kopie van andere websites. Dit is slecht voor de SEO.

Mijn advies

We raden aan om een placeholder te gebruiken voor het krijgen van inzicht in het ontwerp van een layout. Het geeft een duidelijk overzicht en biedt de mogelijkheid om de website nog beter te ontwerpen. Het is wel belangrijk om de placeholder zo snel mogelijk te vervangen voor een unieke tekst.

Zo heeft het geen negatieve invloed op de ranking in de zoekmachine. Het inschakelen van een webdesigner is dan ook de beste manier om snel een mooie website te krijgen. 

Bronnen

  1. HTML placeholder Attribute. (z.d.). https://www.w3schools.com/tags/att_placeholder.asp

Veelgestelde vragen

Wat is een Placeholder?

Een placeholder is een bepaald type content zoals tekst of een afbeelding van een tijdelijke aard. Zodra de definitieve beschikbaar is, zal de placeholder door deze worden vervangen. Er handig om vooraf al de lay out van een website te kunnen opzetten.

Wat is de impact van Placeholder op SEO?

Een placeholder heeft in feite geen invloed op de SEO van jouw site. Het is iets tijdelijks. Zorg er wel voor dat je hem op tijd vervangt met relevante en unieke content. Anders is dit nadelig voor de SEO.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.