Externe links

Links zijn verbindingen tussen twee verschillende webpagina’s. Een link is een tekst waar je op kunt klikken, waarna je naar een andere webpagina geleid wordt. Je kunt ook een linkje achter een afbeelding toevoegen, zodat je naar een andere webpagina geleid wordt als je op de afbeelding klikt. Maar waar worden externe links nu precies voor gebruikt? En is het verstandig om externe links te gebruiken?

Wat zijn externe links?

Eigenlijk is het internet een verzameling van pagina’s die met elkaar verbonden zijn. Een deel hiervan zijn externe links (1). Een externe link verwijst altijd naar een pagina op een ander domein, in tegenstelling tot een interne link die naar een pagina binnen hetzelfde domein verwijst.

Externe links zijn van groot belang om goed te kunnen scoren met een website. Externe links staan daarom ook vaak bovenaan het lijstje binnen een SEO strategie.

Voorbeelden van externe links

Je komt externe links overal op het internet tegen. Denk hierbij aan een advertentie waar je op klikt, waarna je op de website van de adverteerder terecht komt. Het is soms ook nodig om in een websitetekst naar een ander relevant artikel te verwijzen die op een andere website vermeld staat.

Externe links zijn ook vaak te vinden in blogs die door een andere ondernemer geschreven wordt, waarin gelinkt wordt naar de website van de gastblogger.

Het belang van externe links

Het plaatsen van een link van de ene website naar de andere website is voor een goede SEO strategie een belangrijk onderdeel. Ik gebruik externe links met namen om kwalitatieve bronnen aan te geven binnen geschreven content.

Met name voor E-E-A-T van belang dat deze bronnen worden weergegeven bij claims die worden gemaakt in content. Zelf gebruik ik APA om de bronnen er correct in te zetten, maar het is natuurlijk lastig om te zeggen of dit ook voor Google van belang is zo. Je moet altijd in je achterhoofd houden, wat werkt voor mijn doelgroep en op welke manier lever ik waarde met deze externe links?

De impact van externe links

De impact van externe links hangt af van een aantal factoren. Zo moeten de externe links wel relevant zijn voor de webpagina. Daarnaast is het ook verstandig om te linken naar een website met een hoge domein autoriteit. Dit zijn vaak websites die een grote speler zijn in een bepaald vakgebied.

Mijn advies

Het is zeker aan te raden om externe links op jouw website te gebruiken als jij goed wilt scoren op het gebied van SEO. Zoekmachines vinden het fijn als jij laat zien dat je sociaal bent en in jouw website teksten naar andere websites verwijst. Ga dus zeker aan de slag met het kijken naar relevante externe links als jij wilt dat jouw website goed scoort in de zoekmachines.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.