Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is een begrip dat je vaak hoort als je met SEO bezig bent. Wat is het nu precies? Wij bespreken wat het inhoudt en waarom het belangrijk is voor de SEO van jouw website.

Betekenis van gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is de mate waarin jouw website prettig te gebruiken is voor de bezoeker. Het is niets meer dan ervoor zorgen dat de gebruikerservaring van de bezoeker zo optimaal mogelijk is.

Tijdens het optimaliseren van je website voor SEO, moet je de eindgebruiker in gedachten houden. Wanneer je alleen maar optimaliseert voor Google, heeft dat geen goed effect op de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Als jij voor Google 30 keer jouw zoekwoord op een pagina laat voorkomen, is dit nadelig voor de bezoeker. 

Sinds grotere updates van Google, zoals Penguin, Panda en Hummingbird, ligt de focus op de daadwerkelijke gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Het is dan ook niet de bedoeling dat je jouw website optimaliseert voor Google. Dan val je snel door de mand.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Gebruiksvriendelijkheid van jouw website

Websites die gebruiksvriendelijk zijn en de behoeften van jouw bezoekers vervullen, staan hoger in Google tussen de organische zoekresultaten. Gebruiksvriendelijkheid is dan ook geen bijkomende factor, maar neemt een hoofdrol in bij jouw SEO.

Het is jouw taak om het gedrag van jouw bezoekers te analyseren en écht te begrijpen. Alleen met deze informatie kan je de pijnpunten van jouw website aanpakken. 

Hoe moet het dan wel? Er zijn een aantal punten om mee te nemen tijdens het gebruiksvriendelijk maken van jouw website voor de bezoeker.

  1. Zoekwoordonderzoek: het beginpunt van alle online marketing. De uitkomsten bepalen de navigatie, sitestructuur tot blogberichten. Kom erachter hoe jouw bezoekers bewegen op jouw site.
  2. De zoekintentie van de bezoeker. Het doel is om de juiste antwoorden aan te reiken aan jouw doelgroep. Om dit te bereiken, moet je de intentie achter de zoekopdracht zo goed mogelijk begrijpen. Er is een verschil in iemand die zoekt naar een beginner die op zoek is naar wat SEO is, en iemand die een artikel over een Google update zoekt.
  3. Meta title: zorg dat jouw meta titel beknopt is. De zoeker wil een goed beeld van wat er op jouw landingspagina te zien is. De kans dat de zoeker op jouw resultaat klikt, is hoger.
  4. Meta omschrijving: de korte omschrijving onder jouw zoekresultaat moet zo relevant mogelijk zijn voor de zoeker. Zorg er dan ook voor dat het een duidelijk beeld geeft van jouw webpagina.
gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid van de mobiele website

Steeds meer consumenten kopen via hun mobiele telefoon. Hoe toegankelijker jouw website, hoe eerder de klant tot aankoop zal overgaan.

 Zorg ervoor dat jouw mobiele site geoptimaliseerd is. Dit is cruciaal voor de gebruiksvriendelijkheid. Wanneer bezoekers namelijk een positieve ervaring op jouw mobiele site hebben, zijn ze vaker geneigd om terug te komen.

Google crawlt als eerste de mobiele versie van jouw website. Des te meer reden om jouw mobiele website te optimaliseren.

Jouw mobiele website is cruciaal voor het binnenhalen van nieuwe klanten. Begrijp het verschil tussen soorten mobiele sites. Er is een fundamenteel verschil tussen een tablet en een smartphone. Tablets worden gebruikt voor entertainment onderweg. Telefoons gebruik je eerder voor communicatie en informatie vergaring. Dit verschil moet je in gedachten houden tijdens het creëren van jouw mobiele website.

Hoe test je de gebruiksvriendelijkheid van je mobiele site? Dat doe je via Google Search Console

Het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van jouw website zorgt er samen met andere factoren voor dat jouw website hoger in Google komt te staan.

Gebruiksvriendelijkheid website testen

Er is altijd ruimte voor verbetering. Om de gebruiksvriendelijkheid van jouw website te optimaliseren, moet je blijven testen. Wanneer je een wijziging aanbrengt, kan het vaak nóg beter. 

De gebruiksvriendelijkheid van jouw website meet je met Google Search Console. Het enige wat je hoeft te doen, is je URL koppelen in het programma. Hieruit volgt een analyse van verschillende punten zoals laadsnelheid van jouw website.

Wil je hoog in Google staan? Dan moet je continu het beste uit je website willen halen. Winnaars in Google houden nooit op met verbeteren.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat gebruiksvriendelijkheid inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO-concepten uit.

"Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven."

Up is gespecialiseerd in SEO-content, -techniek en -linkbuilding. Alle blogs in deze kennisbank zijn handig voor iedere ondernemer. Waar schrijven wij precies over?

Op het gebied van content

Een succesvolle content-strategie begint bij een uitgebreid zoekwoordonderzoek. Op deze manier kom je erachter hoe jouw doelgroep zoekt. Op basis van deze bevindingen schrijf je een content-strategie. Lees hier een kleine greep van de begrippen die wij hebben geschreven omtrent content.

Op het gebied van techniek

Hoe maak je een website snel én veilig? Dat doe je met SEO-techniek. Dit doe je onder andere door een SSL-certificaat aan te vragen. Een SSL-certificaat is een goed begin, maar wat dan? Geen zorgen, als hét SEO-bureau van Nederland schrijven wij over de verschillende facetten van technische SEO:

Op het gebied van linkbuilding

Het verkrijgen van kwalitatieve links is cruciaal voor SEO. Via deze links lekt er SEO-juice door. Up heeft al jaren ervaring met het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Echte websites, met traffic. Geen startpagina’s, forums of Nofollow links (in tegenstelling tot heel wat concullega’s in SEO-land ;)). Bovendien hebben wij er al heel wat over geschreven. Onder andere deze onderwerpen:

Als website-eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte te zijn van de juiste kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO). Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je beschreven. Deze vind je ook in onze kennisbank. 8+ jaar waard aan kennis en expertise delen wij maar al te graag met anderen. Ga naar "Kennisbank" en verbreed je kennis omtrent SEO.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. De optimalisaties vinden plaats op het gebied van content, linkbuilding en techniek.

Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie (mits de targeting correct is, daar zijn wij dan toevallig weer goed in). Het doel van SEO is dan ook om meer converterende bezoekers te genereren.

De ranking op de zoekresultatenpagina wordt bepaald door Google. Of eigenlijk, het algoritme van Google. Het algoritme bestaat uit honderden factoren. Iedere factor beïnvloedt een specifiek stukje van een website.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? SEO bestaat uit 3 elementen. Content, techniek en linkbuilding.

Content omvat alle teksten, blogs, video's en afbeeldingen op een website. Content zorgt ervoor dat een bezoeker blijft hangen op jouw website. Het doel van content is zodoende om de bezoeker te boeien. Content kan informationeel, oriënterend, transactioneel en commercieel van aard zijn. Het is aan alle websites de taak om exact te weten welke content een trigger vormt voor de doelgroep. Wanneer content relevant en van hoge kwaliteit is, komt een website hoger in de ranking.

Technische SEO regelt de veiligheid en snelheid van een website. Google hecht grote waarde aan de gebruikerservaring. Zowel via mobiel, als via desktop. De techniek vormt het fundament van een website. Daarom is het zo van belang om technische SEO goed uit te voeren.

Linkbuilding omvat het verkrijgen van hoogwaardige links van andere websites. Gezaghebbende websites hebben iets te vertellen, weet Google. Als website eigenaar, wil je daarom links verkrijgen van deze websites. Links zorgen er namelijk voor dat er SEO-waarde "doorlekt".

Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 onderdelen vullen elkaar nauw aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over gebruiksvriendelijkheid geschreven?

Het artikel over gebruiksvriendelijkheid hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over gebruiksvriendelijkheid in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals gebruiksvriendelijkheid?

Wij schrijven over begrippen als gebruiksvriendelijkheid om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

gebruiksvriendelijkheid is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over gebruiksvriendelijkheid in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals gebruiksvriendelijkheid, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip gebruiksvriendelijkheid in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van gebruiksvriendelijkheid. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van gebruiksvriendelijkheid op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende gebruiksvriendelijkheid.

Het voorbeeld dat wij geven van gebruiksvriendelijkheid , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over gebruiksvriendelijkheid van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z