Gebruiksvriendelijkheid is een begrip dat je vaak hoort als je met SEO bezig bent. Wat is het nu precies? Wij bespreken wat het inhoudt en waarom het belangrijk is voor de SEO van jouw website.
Gebruiksvriendelijkheid is de mate waarin jouw website prettig te gebruiken is voor de bezoeker. Het is niets meer dan ervoor zorgen dat de gebruikerservaring van de bezoeker zo optimaal mogelijk is.
Tijdens het optimaliseren van je website voor SEO, moet je de eindgebruiker in gedachten houden. Wanneer je alleen maar optimaliseert voor Google, heeft dat geen goed effect op de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Als jij voor Google 30 keer jouw zoekwoord op een pagina laat voorkomen, is dit nadelig voor de bezoeker.
Sinds grotere updates van Google, zoals Penguin, Panda en Hummingbird, ligt de focus op de daadwerkelijke gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Het is dan ook niet de bedoeling dat je jouw website optimaliseert voor Google. Dan val je snel door de mand.
Websites die gebruiksvriendelijk zijn en de behoeften van jouw bezoekers vervullen, staan hoger in Google tussen de organische zoekresultaten. Gebruiksvriendelijkheid is dan ook geen bijkomende factor, maar neemt een hoofdrol in bij jouw SEO.
Het is jouw taak om het gedrag van jouw bezoekers te analyseren en écht te begrijpen. Alleen met deze informatie kan je de pijnpunten van jouw website aanpakken.
Hoe moet het dan wel? Er zijn een aantal punten om mee te nemen tijdens het gebruiksvriendelijk maken van jouw website voor de bezoeker.
Steeds meer consumenten kopen via hun mobiele telefoon. Hoe toegankelijker jouw website, hoe eerder de klant tot aankoop zal overgaan.
Zorg ervoor dat jouw mobiele site geoptimaliseerd is. Dit is cruciaal voor de gebruiksvriendelijkheid. Wanneer bezoekers namelijk een positieve ervaring op jouw mobiele site hebben, zijn ze vaker geneigd om terug te komen.
Google crawlt als eerste de mobiele versie van jouw website. Des te meer reden om jouw mobiele website te optimaliseren.
Jouw mobiele website is cruciaal voor het binnenhalen van nieuwe klanten. Begrijp het verschil tussen soorten mobiele sites. Er is een fundamenteel verschil tussen een tablet en een smartphone. Tablets worden gebruikt voor entertainment onderweg. Telefoons gebruik je eerder voor communicatie en informatie vergaring. Dit verschil moet je in gedachten houden tijdens het creëren van jouw mobiele website.
Hoe test je de gebruiksvriendelijkheid van je mobiele site? Dat doe je via Google Search Console.
Het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van jouw website zorgt er samen met andere factoren voor dat jouw website hoger in Google komt te staan.
Er is altijd ruimte voor verbetering. Om de gebruiksvriendelijkheid van jouw website te optimaliseren, moet je blijven testen. Wanneer je een wijziging aanbrengt, kan het vaak nóg beter.
De gebruiksvriendelijkheid van jouw website meet je met Google Search Console. Het enige wat je hoeft te doen, is je URL koppelen in het programma. Hieruit volgt een analyse van verschillende punten zoals laadsnelheid van jouw website.
Wil je hoog in Google staan? Dan moet je continu het beste uit je website willen halen. Winnaars in Google houden nooit op met verbeteren.
Gebruiksvriendelijkheid zegt iets over hoe prettig jouw product of website voor de gebruiker werkt. Als iets zeer gebruikersvriendelijk is, spreken we ook wel over een zeer goede gebruikerservaring.
Als je jouw website voor SEO gaat optimaliseren, moet je de gebruikersvriendelijkheid wel in ogenschouw houden. Als jouw pagina’s volstaan met bepaalde zoekwoorden, blink je hier niet echt in uit. Partijen als Google houden bij het ranken van pagina’s ook heel duidelijk rekening hiermee.
Het artikel over gebruiksvriendelijkheid hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.
Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.
SEO in een notendop:
Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over gebruiksvriendelijkheid in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.
Wij schrijven over begrippen als gebruiksvriendelijkheid om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.
Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.
Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.
gebruiksvriendelijkheid is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.
De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over gebruiksvriendelijkheid in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.
We hebben veel begrippen geschreven zoals gebruiksvriendelijkheid, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:
Ieder artikel begint met de definitie van gebruiksvriendelijkheid. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van gebruiksvriendelijkheid op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende gebruiksvriendelijkheid.
Het voorbeeld dat wij geven van gebruiksvriendelijkheid , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.
Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over gebruiksvriendelijkheid van pas.
De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.
Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.
Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.