Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is een begrip dat je vaak hoort als je met SEO bezig bent. Wat is het nu precies? Wij bespreken wat het inhoudt en waarom het belangrijk is voor de SEO van jouw website.

Betekenis van gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is de mate waarin jouw website prettig te gebruiken is voor de bezoeker. Het is niets meer dan ervoor zorgen dat de gebruikerservaring van de bezoeker zo optimaal mogelijk is.

Tijdens het optimaliseren van je website voor SEO, moet je de eindgebruiker in gedachten houden. Wanneer je alleen maar optimaliseert voor Google, heeft dat geen goed effect op de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Als jij voor Google 30 keer jouw zoekwoord op een pagina laat voorkomen, is dit nadelig voor de bezoeker. 

Sinds grotere updates van Google, zoals Penguin, Panda en Hummingbird, ligt de focus op de daadwerkelijke gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Het is dan ook niet de bedoeling dat je jouw website optimaliseert voor Google. Dan val je snel door de mand.

Gebruiksvriendelijkheid van jouw website

Websites die gebruiksvriendelijk zijn en de behoeften van jouw bezoekers vervullen, staan hoger in Google tussen de organische zoekresultaten. Gebruiksvriendelijkheid is dan ook geen bijkomende factor, maar neemt een hoofdrol in bij jouw SEO.

Het is jouw taak om het gedrag van jouw bezoekers te analyseren en écht te begrijpen. Alleen met deze informatie kan je de pijnpunten van jouw website aanpakken. 

Hoe moet het dan wel? Er zijn een aantal punten om mee te nemen tijdens het gebruiksvriendelijk maken van jouw website voor de bezoeker.

  1. Zoekwoordonderzoek: het beginpunt van alle online marketing. De uitkomsten bepalen de navigatie, sitestructuur tot blogberichten. Kom erachter hoe jouw bezoekers bewegen op jouw site.
  2. De zoekintentie van de bezoeker. Het doel is om de juiste antwoorden aan te reiken aan jouw doelgroep. Om dit te bereiken, moet je de intentie achter de zoekopdracht zo goed mogelijk begrijpen. Er is een verschil in iemand die zoekt naar een beginner die op zoek is naar wat SEO is, en iemand die een artikel over een Google update zoekt.
  3. Meta title: zorg dat jouw meta titel beknopt is. De zoeker wil een goed beeld van wat er op jouw landingspagina te zien is. De kans dat de zoeker op jouw resultaat klikt, is hoger.
  4. Meta omschrijving: de korte omschrijving onder jouw zoekresultaat moet zo relevant mogelijk zijn voor de zoeker. Zorg er dan ook voor dat het een duidelijk beeld geeft van jouw webpagina.
gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid van de mobiele website

Steeds meer consumenten kopen via hun mobiele telefoon. Hoe toegankelijker jouw website, hoe eerder de klant tot aankoop zal overgaan.

 Zorg ervoor dat jouw mobiele site geoptimaliseerd is. Dit is cruciaal voor de gebruiksvriendelijkheid. Wanneer bezoekers namelijk een positieve ervaring op jouw mobiele site hebben, zijn ze vaker geneigd om terug te komen.

Google crawlt als eerste de mobiele versie van jouw website. Des te meer reden om jouw mobiele website te optimaliseren.

Jouw mobiele website is cruciaal voor het binnenhalen van nieuwe klanten. Begrijp het verschil tussen soorten mobiele sites. Er is een fundamenteel verschil tussen een tablet en een smartphone. Tablets worden gebruikt voor entertainment onderweg. Telefoons gebruik je eerder voor communicatie en informatie vergaring. Dit verschil moet je in gedachten houden tijdens het creëren van jouw mobiele website.

Hoe test je de gebruiksvriendelijkheid van je mobiele site? Dat doe je via Google Search Console. 

Het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van jouw website zorgt er samen met andere factoren voor dat jouw website hoger in Google komt te staan.

Gebruiksvriendelijkheid website testen

Er is altijd ruimte voor verbetering. Om de gebruiksvriendelijkheid van jouw website te optimaliseren, moet je blijven testen. Wanneer je een wijziging aanbrengt, kan het vaak nóg beter. 

De gebruiksvriendelijkheid van jouw website meet je met Google Search Console. Het enige wat je hoeft te doen, is je URL koppelen in het programma. Hieruit volgt een analyse van verschillende punten zoals laadsnelheid van jouw website.

Wil je hoog in Google staan? Dan moet je continu het beste uit je website willen halen. Winnaars in Google houden nooit op met verbeteren.

Veelgestelde vragen

Wat is Gebruiksvriendelijkheid?

Gebruiksvriendelijkheid zegt iets over hoe prettig jouw product of website voor de gebruiker werkt. Als iets zeer gebruikersvriendelijk is, spreken we ook wel over een zeer goede gebruikerservaring.

Wat is de impact van Gebruiksvriendelijkheid op SEO?

Als je jouw website voor SEO gaat optimaliseren, moet je de gebruikersvriendelijkheid wel in ogenschouw houden. Als jouw pagina’s volstaan met bepaalde zoekwoorden, blink je hier niet echt in uit. Partijen als Google houden bij het ranken van pagina’s ook heel duidelijk rekening hiermee.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z