Gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is een begrip dat je vaak hoort als je met SEO bezig bent. Wat is het nu precies? Wij bespreken wat het inhoudt en waarom het belangrijk is voor de SEO van jouw website.

Betekenis van gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is de mate waarin jouw website prettig te gebruiken is voor de bezoeker. Het is niets meer dan ervoor zorgen dat de gebruikerservaring van de bezoeker zo optimaal mogelijk is.

Tijdens het optimaliseren van je website voor SEO, moet je de eindgebruiker in gedachten houden. Wanneer je alleen maar optimaliseert voor Google, heeft dat geen goed effect op de gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Als jij voor Google 30 keer jouw zoekwoord op een pagina laat voorkomen, is dit nadelig voor de bezoeker. 

Sinds grotere updates van Google, zoals Penguin, Panda en Hummingbird, ligt de focus op de daadwerkelijke gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Het is dan ook niet de bedoeling dat je jouw website optimaliseert voor Google. Dan val je snel door de mand.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Gebruiksvriendelijkheid van jouw website

Websites die gebruiksvriendelijk zijn en de behoeften van jouw bezoekers vervullen, staan hoger in Google tussen de organische zoekresultaten. Gebruiksvriendelijkheid is dan ook geen bijkomende factor, maar neemt een hoofdrol in bij jouw SEO.

Het is jouw taak om het gedrag van jouw bezoekers te analyseren en écht te begrijpen. Alleen met deze informatie kan je de pijnpunten van jouw website aanpakken. 

Hoe moet het dan wel? Er zijn een aantal punten om mee te nemen tijdens het gebruiksvriendelijk maken van jouw website voor de bezoeker.

  1. Zoekwoordonderzoek: het beginpunt van alle online marketing. De uitkomsten bepalen de navigatie, sitestructuur tot blogberichten. Kom erachter hoe jouw bezoekers bewegen op jouw site.
  2. De zoekintentie van de bezoeker. Het doel is om de juiste antwoorden aan te reiken aan jouw doelgroep. Om dit te bereiken, moet je de intentie achter de zoekopdracht zo goed mogelijk begrijpen. Er is een verschil in iemand die zoekt naar een beginner die op zoek is naar wat SEO is, en iemand die een artikel over een Google update zoekt.
  3. Meta title: zorg dat jouw meta titel beknopt is. De zoeker wil een goed beeld van wat er op jouw landingspagina te zien is. De kans dat de zoeker op jouw resultaat klikt, is hoger.
  4. Meta omschrijving: de korte omschrijving onder jouw zoekresultaat moet zo relevant mogelijk zijn voor de zoeker. Zorg er dan ook voor dat het een duidelijk beeld geeft van jouw webpagina.
gebruiksvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid van de mobiele website

Steeds meer consumenten kopen via hun mobiele telefoon. Hoe toegankelijker jouw website, hoe eerder de klant tot aankoop zal overgaan.

 Zorg ervoor dat jouw mobiele site geoptimaliseerd is. Dit is cruciaal voor de gebruiksvriendelijkheid. Wanneer bezoekers namelijk een positieve ervaring op jouw mobiele site hebben, zijn ze vaker geneigd om terug te komen.

Google crawlt als eerste de mobiele versie van jouw website. Des te meer reden om jouw mobiele website te optimaliseren.

Jouw mobiele website is cruciaal voor het binnenhalen van nieuwe klanten. Begrijp het verschil tussen soorten mobiele sites. Er is een fundamenteel verschil tussen een tablet en een smartphone. Tablets worden gebruikt voor entertainment onderweg. Telefoons gebruik je eerder voor communicatie en informatie vergaring. Dit verschil moet je in gedachten houden tijdens het creëren van jouw mobiele website.

Hoe test je de gebruiksvriendelijkheid van je mobiele site? Dat doe je via Google Search Console. 

Het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van jouw website zorgt er samen met andere factoren voor dat jouw website hoger in Google komt te staan.

Gebruiksvriendelijkheid website testen

Er is altijd ruimte voor verbetering. Om de gebruiksvriendelijkheid van jouw website te optimaliseren, moet je blijven testen. Wanneer je een wijziging aanbrengt, kan het vaak nóg beter. 

De gebruiksvriendelijkheid van jouw website meet je met Google Search Console. Het enige wat je hoeft te doen, is je URL koppelen in het programma. Hieruit volgt een analyse van verschillende punten zoals laadsnelheid van jouw website.

Wil je hoog in Google staan? Dan moet je continu het beste uit je website willen halen. Winnaars in Google houden nooit op met verbeteren.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is Gebruiksvriendelijkheid?

Gebruiksvriendelijkheid zegt iets over hoe prettig jouw product of website voor de gebruiker werkt. Als iets zeer gebruikersvriendelijk is, spreken we ook wel over een zeer goede gebruikerservaring.

Wat is de impact van Gebruiksvriendelijkheid op SEO?

Als je jouw website voor SEO gaat optimaliseren, moet je de gebruikersvriendelijkheid wel in ogenschouw houden. Als jouw pagina’s volstaan met bepaalde zoekwoorden, blink je hier niet echt in uit. Partijen als Google houden bij het ranken van pagina’s ook heel duidelijk rekening hiermee.

Voor wie hebben wij dit artikel over gebruiksvriendelijkheid geschreven?

Het artikel over gebruiksvriendelijkheid hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over gebruiksvriendelijkheid in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals gebruiksvriendelijkheid?

Wij schrijven over begrippen als gebruiksvriendelijkheid om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

gebruiksvriendelijkheid is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over gebruiksvriendelijkheid in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals gebruiksvriendelijkheid, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip gebruiksvriendelijkheid in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van gebruiksvriendelijkheid. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van gebruiksvriendelijkheid op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende gebruiksvriendelijkheid.

Het voorbeeld dat wij geven van gebruiksvriendelijkheid , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over gebruiksvriendelijkheid van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z