Noindex tag

Natuurlijk is goed vindbaar zijn op het internet belangrijk,  maar dit geldt mogelijk niet voor alle pagina’s. Het is in dit geval mogelijk een noindex pagina te creëren. Wat is een noindex pagina en in welke gevallen is dit interessant? Ik bespreek het begrip hier uitgebreid. (1)

Wat is een noindex tag?

Een noindex pagina is een HTML element dat aangeeft dat een zoekmachine een bepaalde webpagina niet hoeft te controleren. De pagina is nog steeds zichtbaar voor bezoekers en vervult ook een bepaalde functie.

Let op: Een noindex tag verschilt wezenlijk van een pagina blokkeren via de Robots.txt. Een noindex tag voorkomt het indexeren van een pagina. Een disallow vanuit de Robots.txt voorkomt het volledige crawlen van een pagina.

Redenen voor het invoeren van een noindex pagina

Vindbaarheid van een website of pagina is een van de belangrijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie, en het is meteen ook de grootste uitdaging. Maar bij een noindex pagina kies je er bewust voor om een pagina niet vindbaar te maken voor de zoekmachine. Het noindex element is te plaatsen in de HTTP response header of in de metadata: het beïnvloed de zichtbaarheid van een pagina in de zoekmachines. waarom zou je deze optie gebruiken? Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Bij bepaalde pagina’s is overmatige traffic niet gewenst;
  • Er is sprake van een tijdelijke pagina die ook weer verdwijnt;
  • De informatie van de betreffende site komt niet terecht in de database. (2)

De impact van een noindex tag op de SEO

Een noindex pagina heeft zeker impact op de SEO van de betreffende pagina. Deze is niet zichtbaar in de zoekresultaten en er is dan ook sprake van veel minder traffic. Met noindex verberg je een pagina voor de zoekmachine.

In de meeste gevallen is er echter sprake van een bewuste keuze en lijdt de rest van de website hier niet direct onder. Het is wel belangrijk om de pagina opnieuw te laten indexeren wanneer deze gewijzigd is.

Mijn advies

Ik raad aan om alleen de noindex pagina toe te passen om specifieke redenen zoals hierboven beschreven. Dit is echter ook niet altijd een betrouwbare oplossing: er zijn webcrawlers die dit element negeren en daardoor de pagina alsnog indexeren.

Het is ook mogelijk om een bepaalde pagina volledig te verwijderen uit de zoekresultaten en het cachegeheugen, onder andere door je website toe te voegen aan Google webmasterhulpprogramma’s. 

Bronnen

  1. Block Search Indexing with noindex | Google Search Central  |  Documentation  |  Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/block-indexing
  2. Cox, L. K. (2021, 13 oktober). Using Noindex, Nofollow HTML Metatags: How to Tell Google Not to Index a Page in Search. HubSpot. https://blog.hubspot.com/marketing/how-to-unindex-pages-from-search-engines

Veelgestelde vragen

Wat is een Noindex Pagina?

Met een noindex pagina bedoel ik een HTML element waarmee je aangeeft dat de zoekmachine bepaalde pagina’s niet hoeft te scannen. Bezoekers kunnen deze pagina overigens wel zien en hij heeft ook een functie.

Wat is de impact van Noindex Pagina op SEO?

Doordat de noindex pagina niet zichtbaar is in de zoekresultaten, leidt dit ook tot minder verkeer. Normaliter zal dit bewust gebeuren. Het heeft ook geen invloed op de werking van de rest van de site.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.