Noindex pagina

Natuurlijk is goed vindbaar zijn op het internet belangrijk,  maar dit geldt mogelijk niet voor alle pagina’s. Het is in dit geval mogelijk een noindex pagina te creëren. Wat is een noindex pagina en in welke gevallen is dit interessant? We bespreken het begrip hier uitgebreid.

Wat is een noindex pagina?

Een noindex pagina is HTML element die aangeeft dat een zoekmachine een bepaalde webpagina niet hoeft te controleren. De pagina is nog steeds zichtbaar voor bezoekers en vervult ook een bepaalde functie. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Redenen voor het invoeren van een noindex pagina

Vindbaarheid van een website of pagina is een van de belangrijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie, en het is meteen ook de grootste uitdaging. Maar bij een noindex pagina kies je er bewust voor om een pagina niet vindbaar te maken voor de zoekmachine. Het noindex element is te plaatsen in de HTTP response header of in de metadata: het beïnvloed de zichtbaarheid van een pagina in de zoekmachines. waarom zou je deze optie gebruiken? Daar zijn een aantal redenen voor:

  • Bij bepaalde pagina’s is overmatige traffic niet gewenst;
  • Er is sprake van een tijdelijke pagina die ook weer verdwijnt;
  • De informatie van de betreffende site komt niet terecht in de database.
Noindex pagina _ Begrippenlijst

De impact van noindex pagina op de SEO

Een noindex pagina heeft zeker impact op de SEO van de betreffende pagina. Deze is niet zichtbaar in de zoekresultaten en er is dan ook sprake van veel minder traffic. Met noindex verberg je een pagina voor de zoekmachine. In de meeste gevallen is er echter sprake van een bewuste keuze en lijdt de rest van de website hier niet direct onder. Het is wel belangrijk om de pagina opnieuw te laten indexeren wanneer deze gewijzigd is.

Ons advies

We raden aan om alleen de noindex pagina toe te passen om specifieke redenen zoals hierboven beschreven. Dit is echter ook niet altijd een betrouwbare oplossing: er zijn webcrawlers die dit element negeren en daardoor de pagina alsnog indexeren. Het is ook mogelijk om een bepaalde pagina volledig te verwijderen uit de zoekresultaten en het cachegeheugen, onder andere door je website toe te voegen aan Google webmasterhulpprogramma’s. 

Veelgestelde vragen

Wat is een Noindex Pagina?

Met een noindex pagina bedoelen we een HTML element waarmee je aangeeft dat de zoekmachine bepaalde pagina’s niet hoeft te scannen. Bezoekers kunnen deze pagina overigens wel zien en hij heeft ook een functie.

Wat is de impact van Noindex Pagina op SEO?

Doordat de noindex pagina niet zichtbaar is in de zoekresultaten, leidt dit ook tot minder verkeer. Normaliter zal dit bewust gebeuren. Het heeft ook geen invloed op de werking van de rest van de site.

Voor wie hebben wij dit artikel over noindex pagina geschreven?

Het artikel over noindex pagina hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over noindex pagina in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals noindex pagina?

Wij schrijven over begrippen als noindex pagina om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

noindex pagina is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over noindex pagina in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals noindex pagina, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip noindex pagina in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van noindex pagina. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van noindex pagina op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende noindex pagina.

Het voorbeeld dat wij geven van noindex pagina , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over noindex pagina van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z