404-pagina

Wanneer een zoeker een niet-bestaande URL volgt, verschijnt er een 404 pagina. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. In dit artikel vertellen wij wat deze redenen zijn en wat de impact op SEO is.

Wat is een 404 pagina?

Een 404 pagina is de pagina die verschijnt op het moment dat een verwijzing onnavolgbaar is. Het zou kunnen dat de desbetreffende pagina niet meer bestaat of dat er een foute link in het spel is.

Wanneer ontstaat een 404 pagina

De eerste oorzaak van een 404 pagina is dat wanneer je een pagina verwijdert, deze van de site is afgehaald. Echter zijn er vaak nog links die doorverwijzen naar de desbetreffende pagina. Als je een link naar die pagina aanklikt, verschijnt de 404 pagina.

Een tweede oorzaak is het aanpassen van de URL van een pagina, bijvoorbeeld omdat de titel is aangepast.

404 pagina | Begrippenlijst

Hoe vermijd ik een 404 pagina?

Wij geven een korte uitleg hoe je een 404 pagina vermijdt. Het is van belang om een redirect (een automatische link) in te stellen. Er zijn twee soorten.

  1. 301 redirect

Wanneer het om een definitieve verwijdering van een pagina gaat, stel je een 301 redirect in. De 301 redirect omvat een permanente omleiding. De bezoeker wordt omgeleid naar een nieuwe pagina. Daarnaast wordt de SEO waarde van de originele pagina doorgegeven aan de nieuwe link. Met een 301 laat je aan Google weten dat dit de nieuwe bestemmingspagina is.

  1. 302 redirect

Een 302 redirect is een tijdelijke omleiding. Met een 302 redirect verdwijnt de SEO waarde van de originele link. De waarde van de link wordt niet doorgegeven en kan hierdoor dan ook verdwijnen.

De impact van een 404 pagina op SEO

In theorie hebben 404 pagina’s een impact op de ranking van een website in Google. Het gaat dan wel om één pagina. Als een pagina een 404 code genereert, betekent dit dat deze niet bestaat. Google neemt het dan ook niet mee tijdens het indexeren.

404 pagina’s zijn functioneel en zijn een normaal onderdeel van het internet. In theorie hebben 404 pagina’s een impact op de ranglijst, alleen niet op de ranking van de website in het geheel.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat 404-pagina inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over 404-pagina geschreven?

Het artikel over 404-pagina hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over 404-pagina hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over 404-pagina in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals 404-pagina?

Wij schrijven over begrippen als 404-pagina om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

404-pagina is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over 404-pagina en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip 404-pagina in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van 404-pagina. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van 404-pagina op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende 404-pagina.

Het voorbeeld dat wij geven van 404-pagina geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over 404-pagina van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z