404-pagina

Wanneer een zoeker een niet-bestaande URL volgt, verschijnt er een 404 pagina. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. In dit artikel vertellen wij wat deze redenen zijn en wat de impact op SEO is.

Wat is een 404 pagina?

Een 404 pagina is de pagina die verschijnt op het moment dat een verwijzing onnavolgbaar is. Het zou kunnen dat de desbetreffende pagina niet meer bestaat of dat er een foute link in het spel is.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Wanneer ontstaat een 404 pagina

De eerste oorzaak van een 404 pagina is dat wanneer je een pagina verwijdert, deze van de site is afgehaald. Echter zijn er vaak nog links die doorverwijzen naar de desbetreffende pagina. Als je een link naar die pagina aanklikt, verschijnt de 404 pagina.

Een tweede oorzaak is het aanpassen van de URL van een pagina, bijvoorbeeld omdat de titel is aangepast.

404 pagina | Begrippenlijst

Hoe vermijd ik een 404 pagina?

Wij geven een korte uitleg hoe je een 404 pagina vermijdt. Het is van belang om een redirect (een automatische link) in te stellen. Er zijn twee soorten.

  1. 301 redirect

Wanneer het om een definitieve verwijdering van een pagina gaat, stel je een 301 redirect in. De 301 redirect omvat een permanente omleiding. De bezoeker wordt omgeleid naar een nieuwe pagina. Daarnaast wordt de SEO waarde van de originele pagina doorgegeven aan de nieuwe link. Met een 301 laat je aan Google weten dat dit de nieuwe bestemmingspagina is.

  1. 302 redirect

Een 302 redirect is een tijdelijke omleiding. Met een 302 redirect verdwijnt de SEO waarde van de originele link. De waarde van de link wordt niet doorgegeven en kan hierdoor dan ook verdwijnen.

De impact van een 404 pagina op SEO

In theorie hebben 404 pagina’s een impact op de ranking van een website in Google. Het gaat dan wel om één pagina. Als een pagina een 404 code genereert, betekent dit dat deze niet bestaat. Google neemt het dan ook niet mee tijdens het indexeren.

404 pagina’s zijn functioneel en zijn een normaal onderdeel van het internet. In theorie hebben 404 pagina’s een impact op de ranglijst, alleen niet op de ranking van de website in het geheel.

Laatst geupdate op 14 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een 404 pagina?

Is een verwijzing niet volgbaar dan krijg je een 404 pagina. Als je een 404 pagina krijgt kan het betekenen dat je een foute link hebt. Verschijnt er een 404 pagina nadat je een site hebt ingetikt in je browser dan is het mogelijk dat die site niet meer bestaat.

Wat is de impact van 404 Pagina op SEO?

De 404 meldingen hebben alleen een impact op de ranglijst van een website in google. Het gaat dan alleen om een enkele pagina. Wordt de 404 code genereert dan betekent dit dat de pagina niet meer bestaat. Een 404 pagina is een normaal onderdeel van het internet en is functioneel.

Voor wie hebben wij dit artikel over 404-pagina geschreven?

Het artikel over 404-pagina hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over 404-pagina in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals 404-pagina?

Wij schrijven over begrippen als 404-pagina om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

404-pagina is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over 404-pagina in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals 404-pagina, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip 404-pagina in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van 404-pagina. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van 404-pagina op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende 404-pagina.

Het voorbeeld dat wij geven van 404-pagina , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over 404-pagina van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z