404-pagina

Wanneer een zoeker een niet-bestaande URL volgt, verschijnt er een 404 pagina. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. In dit artikel vertel ik wat deze redenen zijn en wat de impact op SEO is.

Wat is een 404-pagina?

Een 404-pagina is de pagina die verschijnt op het moment dat een verwijzing onnavolgbaar is. Het zou kunnen dat de desbetreffende pagina niet meer bestaat of dat er een foute link in het spel is. (1)

Een 404-pagina is een fout aan de kant van de browser. In het kort. Een pagina kan niet werken vanwege een fout aan de kant van de server (een 5xx code is dit) of een fout aan de kant van de browser (een 4xx code).

Wanneer ontstaat een 404 pagina

De eerste oorzaak van een 404 pagina is dat wanneer je een pagina verwijdert, deze van de site is afgehaald. Echter zijn er vaak nog links die doorverwijzen naar de desbetreffende pagina. Als je een link naar die pagina aanklikt, verschijnt de 404 pagina.

Een tweede oorzaak is het aanpassen van de URL van een pagina, bijvoorbeeld omdat de titel is aangepast. Verder zou het kunnen zijn:

  • verkeerde URL ingevoerd;
  • verplaatste of verwijderde pagina;
  • de pagina werkt niet meer.
  • problemen binnen het CMS;
  • problemen met browsercache.

Hoe vermijd ik een 404 pagina?

Wij geven een korte uitleg hoe je een 404 pagina vermijdt. Het is van belang om een redirect (een automatische link) in te stellen. Er zijn twee soorten.

  1. 301 redirect

Wanneer het om een definitieve verwijdering van een pagina gaat, stel je een 301 redirect in. De 301 redirect omvat een permanente omleiding. De bezoeker wordt omgeleid naar een nieuwe pagina. Daarnaast wordt de SEO waarde van de originele pagina doorgegeven aan de nieuwe link. Met een 301 laat je aan Google weten dat dit de nieuwe bestemmingspagina is.

  1. 302 redirect

Een 302 redirect is een tijdelijke omleiding. Met een 302 redirect verdwijnt de SEO waarde van de originele link. De waarde van de link wordt niet doorgegeven en kan hierdoor dan ook verdwijnen.

3. De correcte pagina instellen

Vaak zal het gaan om het instellen van een correcte pagina ergens. Test dit als eerst. Je kunt daarna altijd nog een redirect instellen (permanent of tijdelijk) naar de juiste nieuwe URL.

De impact van een 404 pagina op SEO

In theorie hebben 404 pagina’s een impact op de ranking van een website in Google. Het gaat dan wel om één pagina. Als een pagina een 404 code genereert, betekent dit dat deze niet bestaat. Google neemt het dan ook niet mee tijdens het indexeren.

404 pagina’s zijn functioneel en zijn een normaal onderdeel van het internet. In theorie hebben 404 pagina’s een impact op de ranglijst, alleen niet op de ranking van de website in het geheel.

Bronnen

  1. Wikipedia contributors. (2024d, april 16). HTTP 404. Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/HTTP_404

Veelgestelde vragen

Wat is een 404 pagina?

Is een verwijzing niet volgbaar dan krijg je een 404 pagina. Als je een 404 pagina krijgt kan het betekenen dat je een foute link hebt. Verschijnt er een 404 pagina nadat je een site hebt ingetikt in je browser dan is het mogelijk dat die site niet meer bestaat.

Wat is de impact van 404 Pagina op SEO?

De 404 meldingen hebben alleen een impact op de ranglijst van een website in google. Het gaat dan alleen om een enkele pagina. Wordt de 404 code genereert dan betekent dit dat de pagina niet meer bestaat. Een 404 pagina is een normaal onderdeel van het internet en is functioneel.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 26 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 juni 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.