Content Management Systeem

Een website maken gebeurt niet zomaar even in een dag, of toch wel? Met een makkelijke Content Management Systeem is dit zomaar mogelijk. Wat is Content Management Systeem en welke impact heeft dit op de SEO? We bespreken het op deze pagina!

Wat is Content Management Systeem?

Content Management Systeem, kort gezegd CMS, is een software platform voor het ontwerpen en beheren van online content. Vrijwel iedere website heeft een CMS voor het inrichten en onderhouden van webpagina’s.

Voorbeelden van CMS systemen

Wanneer je een website gaat maken, heb je altijd een Content Management Systeem nodig. Hiermee ontwerp je pagina’s, vul je ze in naar jouw wens en is het mogelijk om je pagina’s makkelijker te onderhouden. CMS maakt het mogelijk om een goed werkende website te creëren. Een van de meest bekende en ook een van de grootste CMS systemen is WordPress. Bijna een kwart van alle websites werkt op WordPress.

Andere populaire systemen zijn onder andere Drupal en Joomla. Dit zijn twee systemen waarmee het zeer eenvoudig is om zelf aan de slag te gaan met een website. Meer beperkte CMS platformen zijn Weebly en Wix. Deze webbuilders bieden wel een gebruiksvriendelijke manier om je eigen website te bouwen.

De impact van Content Management Systeem op SEO

Een CMS heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Een goed werkende website is een van de belangrijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie. Met CMS heb je al een goede basis, en is het mogelijk om handige plugins en widgets te installeren om de functionaliteit van een website nog meer te verbeteren. Een goed CMS is dan ook onmisbaar voor het verbeteren van de SEO.

Mijn advies

Zelf aan de slag gaan met je website? We raden dan aan om een van de gebruiksvriendelijke systemen voor CMS te gebruiken, zoals WordPress of Joomla. Wanneer je optimaal wilt investeren in jouw website en de optimalisatie hiervan, is het nog beter om hier een professional naar te laten kijken. Een professionele webbuilder weet als geen ander hoe je een snelle en goed werkende website maakt.


Veelgestelde vragen

Wat is een Content Management Systeem?

Een Content Management Systeem, meestal kort men dit af als CMS, is een platform waar je online content kunt ontwerpen en beheren. Praktisch iedere website maakt wel gebruik van een CMS waarmee de pagina’s worden opgezet en onderhouden.

Wat is de impact van Content Management Systeem op SEO?

Een goed ingericht Content Management Systeem is onmisbaar voor de SEO van jouw website. Een CMS is namelijk de basis van een goed werkende website. Met plug-ins en widgets kun je de site van nog meer functionaliteit geven.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 16 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 16 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.