Gastbloggen

Als je een nieuwe blog wilt beginnen kom je er vaak al snel achter dat het niet zo makkelijk is om veel bezoekers naar jouw blog te trekken. Je kunt er dan voor kiezen om te gaan gastbloggen. In dit artikel vertellen wij je wat gastbloggen precies is, wat de voordelen hiervan zijn en wat de impact is. De impact op de organische vindbaarheid hiervan is enorm wanneer het goed wordt gedaan.

Wat is gastbloggen?

Als jij jouw project onder de aandacht wil brengen kun je ervoor kiezen om te gaan gastbloggen. Je schrijft dan een blog artikel voor een website waar je zelf geen vast deel van uitmaakt. Je bent dus als het ware te gast om een blog te schrijven.

Een gastblogger is vaak een expert op een bepaald gebied, waardoor de gastblogger veel kennis heeft om de lezers te informeren. Het doel van gastbloggen is meestal om zichzelf te promoten bij de lezers van de blog of om een product of dienst onder de aandacht te brengen.

Voorbeelden van gastbloggen

Een voorbeeld van gastbloggen is dat je op uitnodiging een blog voor iemand anders schrijft waar deze persoon zelf niet direct aan verbonden is. Jij bent dus eigenlijk een ingehuurde expert. Er wordt meestal niet voor deze content betaald, je krijgt er in ruil namelijk bekendheid bij een groter publiek voor terug.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij een expert bent op het gebied van tuinontwerp en gevraagd wordt om voor een online magazine een blog te schrijven met tips om de tuin in te richten. Jouw naam wordt doorgaans wel bij de blog vermeld en er wordt gelinkt naar de persoonlijke website van de auteur.

Het belang van gastbloggen

Aan gastbloggen zitten verschillende voordelen verbonden. Zo wordt jouw content bijvoorbeeld gepubliceerd bij een groter publiek (en kan de online vindbaarheid verbeteren). Je kunt hierdoor als auteur nieuw publiek bereiken die je zelf niet op eigen kracht had kunnen bereiken, waardoor je bekendheid vergroot wordt. Daarnaast kun je ook autoriteit opbouwen binnen een bepaald veld. Je laat namelijk zien welke kennis jij allemaal in huis hebt.

De impact van gastbloggen

Door te gaan gastbloggen kun je uiteindelijk meer bezoekers naar jouw eigen website lokken. Dit komt doordat er in de blog naar jouw website gelinkt wordt. Dit is ook gelijk goed voor de linkbuilding van jouw eigen website, wat weer goed is voor de zoekmachine optimalisatie (SEO). Gastbloggen heeft dus zeker impact, niet alleen op jou als auteur, maar ook op jouw website.

Mijn advies

Als jij een expert bent op een bepaald gebied en graag meer naamsbekendheid wilt hebben of meer bezoekers naar jouw website wilt trekken, is gastbloggen zeker interessant om je in te verdiepen. Kijk goed op welke blogs jij kunt gaan gastbloggen en kijk altijd of deze wel relevant zijn binnen jouw werkveld.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.