DoFollow link

Verwijzingen vanaf je eigen website plaatsen naar een andere pagina of website? Je maakt dan gebruik van een dofollow link. Wat is een dofollow link en hoe waardevol is dit voor de SEO van een website? 

Wat is een dofollow link?

Een dofollow link is een manier om aan webcrawlers te laten weten dat een bepaalde pagina toegankelijk is om te indexeren. Het is toegestaan om deze link te volgen. Deze instelling staat standaard aan op webpagina’s; het is mogelijk deze te wijzigen naar een nofollow link. 

Dofollow en nofollow

Op iedere websites staan links standaard op dofollow. Je gebruikt een dergelijke link bijvoorbeeld in CMS, waarmee je met een specifiek woord in een tekst op een pagina verwijst naar een andere pagina. Dit creëert waarde voor een webpagina. Het is ook mogelijk een nofollow link in te stellen: dit betekent dat deze link niet meetelt voor het bepalen van de ranking. 

Bezoekers van een website hebben de mogelijkheid om zowel dofollow als nofollow links te volgen. Dit oogt voor de bezoeker hetzelfde, maar de webcrawlers van zoekmachines zien het verschil en slaan de dofollow links niet over.

Dofollow _ Begrippenlijst

De impact van een dofollow link op de SEO

Een dofollow link heeft zeker nog impact op de SEO van een website of pagina. Het bepaalt de waarde van een webpagina. Hoe meer er sprake is van een link naar een bepaalde pagina, hoe hoger de ranking van deze pagina. Onder andere door link farming en wederzijdse links is dit niet meer zo makkelijk; omdat Google het zoekalgoritme op basis hiervan heeft aangepast. Context en relevantie zijn dan ook zeer belangrijk bij het creëren van impact van een dofollow link. 

Mijn advies

We raden aan om goed te kijken naar de mogelijkheden met de dofollow link. Het is onder andere belangrijk dit op de juiste manier gebruiken: het biedt niet altijd meerwaarde voor de SEO, vooral niet als er sprake is van keyword spamming of niet-zuivere links. Controleer dan ook altijd de links en zet ze indien nodig op nofollow. Een SEO specialist beschikt over de juiste kennis en vaardigheden om het gebruik van links op een slimme manier aan te pakken. 

Veelgestelde vragen

Wat is een Dofollow link?

Een dofollow link kun je aan de webcrawlers duidelijk maken, dat een bepaalde pagina open staat om te worden geïndexeerd. Standaard staat deze instelling op ‘Aan’. Desgewenst kun je deze omzetten naar een zogenaamde Nofollow link.

Wat is de impact van Dofollow Link op SEO?

Een dofollow link kan wel degelijk impact hebben op SEO. Het bepaalt tot op zekere hoogte de waarde van een pagina. Hoe meer links er naar een bepaalde pagina zijn, des te hoger de ranking.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z