Crosslink

Als eigenaar van een website of webshop streef je naar het behalen van de beste resultaten. Een van de manieren waarop dit mogelijk is, is met behulp van crosslink. Wat is crosslink en wat is de impact hiervan op de SEO? We leggen het begrip hier uitgebreid aan je uit.

Wat is een crosslink?

Crosslink is een term voor het aanduiden van verwijzingen van de ene naar de andere pagina. Het gaat hier vaak om relevante pagina’s die het voor de bezoeker beter mogelijk maken om op een website te navigeren.

Relevante links binnen een website

Een hoofdpagina van een website bevat meestal links naar andere pagina’s op de website. Dit zijn relevante links waardoor het voor de bezoeker makkelijker is om naar relevante pagina’s te gaan op de website. Crosslinks hebben als belangrijkste doel gemak te bieden voor de bezoeker en om de bezoeker meer tijd op de website door te laten brengen.

Er zijn verschillende manieren waarop je een crosslink toepast. Dit is mogelijk met letterlijk een aanwijzing in de tekst zoals ‘klik hier’. Het is interessanter en slimmer om dit op een andere manier aan te pakken, bijvoorbeeld door in de tekst een link te plaatsen op een keyword die interessant is voor de lezer. Met meerdere crosslinks is het mogelijk om een pagina hoger in Google te laten komen.

Crosslink _ Begrippenlijst

De impact van een crosslink op SEO

Een crosslink heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het is een van de meest bekende toepassingen binnen een SEO-campagne. Met crosslinks zorg je voor relevante verwijzingen binnen een website. Bezoekers spenderen zo meer tijd op je website en gaan daarnaast sneller over tot actie, zoals de aankoop van een product of het inschrijven voor een nieuwsbrief.

Mijn advies

Het gebruik van een of meerdere crosslinks biedt dus veel mogelijkheden: je kunt er flink door stijgen in de zoekresultaten en daarnaast ook een betere online vindbaarheid behalen.

We raden aan om crosslinks te gebruiken op de pagina, maar alleen wanneer je koppeling ook daadwerkelijk relevant is. Op deze manier zorg je voor een betere ranking. Het is ook mogelijk om een SEO-consultant aan te schaffen die jou helpt bij het toepassen van crosslinks.


Veelgestelde vragen

Wat is een Crosslink?

Met crosslinks bedoelen we verwijzingen van de ene naar de andere, meestal relevante, pagina zodat bezoekers van een website gemakkelijk op de site kunnen navigeren.

Wat is de impact van Crosslink op SEO?

Crosslinks hebben zeker invloed op SEO. Sterker nog, het is een veel gebruikt hulpmiddel binnen SEO. Je zorgt voor goede en relevante links op jouw website. Bezoekers zullen hier langer op jouw site verblijven en mogelijk ook eerder tot conversie overgaan.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.