Het prestaties rapport van de Google Search Console inzetten

Het prestaties rapport van de Google Search Console geeft (heel) veel weer rondom de organische prestaties van de afgelopen periode voor een website. Binnen dit rapport zijn veel verschillende combinaties te maken rondom deze data. In dit artikel ga ik dieper in op de meestvoorkomende combinaties en neem ik je mee in hoe ik dit rapport gebruik.

Voor de voorbeelden in dit artikel gebruik ik een oude website van mij waar ik nu niet zoveel meer mee doe.

Het prestaties rapport: een algemeen overzicht

De eerste stukken data die je ziet in dit rapport gaan over het algemeen overzicht van de organische prestaties binnen Google. Het geeft een goed beeld van de algemene prestaties. Denk aan:

  • Aantal klikken
  • Aantal vertoningen in Google
  • Gemiddelde CTR
  • Gemiddelde positie

Dit kun je allemaal filteren in verschillende manieren (ook in alle mogelijke combinaties die ik hieronder omschrijf).

  • Datum: Meest recente datum, afgelopen 7 dagen, 28 dagen, 3 maanden, 6 maanden, 12 maanden, 16 maanden, een aangepaste datum en vergelijken van 2 datums.
  • Op zoekopdracht niveau.
  • Op pagina niveau.
  • Op land niveau.
  • Op apparaat niveau (mobiel, desktop en tablet).
  • Zoekopmaak (vorm van structured data).
  • Zoektype: Web, afbeelding, videobestanden en nieuws.

Ook is het mogelijk om al deze data te exporteren (zie de knop rechtsboven) vanuit de Google Search Console en volledig te werken in een Google spreadsheets. Zo kun je je eigen filters hierop toepassen.

Prestaties rapport (Google Search Console) in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Het prestaties rapport (Google Search Console).

Gebruik de filters correct

Ik vind bovenstaande omgevingen fijn om een beeld te krijgen van de algemene prestaties van een website, maar het graven begint past echt wanneer ik op pagina- of zelfs zoekwoordniveau bepaalde analyses kan doen.

Als je kijkt naar een gehele website, dan kun je moeilijk de gemiddelde positie en gemiddelde CTR als interessante metrics zien. De gemiddelde positie kan bijvoorbeeld een stuk lager liggen dan eerst, terwijl je tegelijkertijd meer organische klikken ontvangt. Denk aan een website die veel nieuwe content heeft gepubliceerd. Maar één zoekterm hoeft het goed te doen en veel meer klikken te ontvangen.

Onderstaand kijken we naar één zoekterm waarbij we echt iets zinnigs kunnen zeggen over het verloop van de gemiddelde positie. Hierbij zien we dat er redelijk wat fluctuatie plaatsvindt (wat wel vaker het geval is als we zo inzoomen op één zoekterm) en dat we via het web 5.000 organische klikken met deze zoekterm hebben ontvangen.

Op dezelfde manier is het mogelijk om één landingspagina te analyseren. Zie hiervoor onderstaande afbeelding. Daarbij is het mogelijk om alle zoektermen van zo een landingspagina erbij te pakken. Wat ik daar interessant aan vind is dat het mogelijk is om alle zoektermen van zo een landingspagina erbij te pakken en te kijken, aan de hand van deze lijst zoektermen, wat voor keuzes we kunnen maken op landingspagina niveau.

Om te voorkomen dat ik alle combinaties één voor één laat zien: dit is mogelijk met alle filters en dat is enorm interessant voor inhoudelijke optimalisaties. Denk aan de volgende cases:

  • je wilt op pagina niveau voor een bepaald land de targeting aanscherpen;
  • je wilt op apparaat niveau de prestaties inzien en daarop optimaliseren;
  • je wilt de structured data implementeren in de juiste pagina’s en de huidige status hiervan checken;
  • je wilt de gemiddelde CTR van bepaalde zoekopdrachten inzien per positie;
  • Je wilt de algehele prestaties van een website in één oogopslag inzien;
  • je wilt 2 landingspagina’s met elkaar vergelijken.

In totaal teveel om op te noemen. Ik gebruik het zelf dagelijks.

Samengevat

Het prestaties overzicht van de Google Search Console is voor iedere SEO-specialist interessant om te gebruiken. De data is accurater dan de meeste andere tools en mogelijkheden zijn er genoeg. Wel is het van belang dat je de juiste data naar boven krijgt en daarmee de juiste keuzes maakt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.