Optimaliseer je auteurspagina voor E-E-A-T

Laten we het hebben over de auteurspagina. Een goede auteurspagina laat zien wie we zijn en waarom mensen naar ons zouden moeten luisteren. Het gaat om expertise, experience (deze is nieuw), autoriteit en betrouwbaarheid – of kortweg E-E-A-T (1). In dit stuk gaan we door de stappen en overwegingen om een auteurspagina te maken die echt werkt, zowel voor SEO als voor je persoonlijke branding. In dit artikel deel ik mijn checklist voor het opstellen van een auteurspagina conform de laatste E-E-A-T trends.

De rol van E-E-A-T binnen SEO

Als je net als ik in de digitale wereld leeft, weet je dat E-E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) niet zomaar een buzzword is. Het is een fundamenteel principe dat Google gebruikt om de kwaliteit van je content te beoordelen. En in een tijdperk waarin consumenten overspoeld worden met informatie, is het jouw ticket om op te vallen en vertrouwen te winnen.

Veel van de updates van de laatste jaren gaan om dit principe en hoe je dit principe toepast binnen jouw website / organisatie.

De essentie van E-E-A-T en waarom het jouw aandacht verdient

Je vraagt je misschien af waarom E-E-A-T zo’n belangrijk onderdeel is van SEO. Simpel gezegd, het is omdat Google het belangrijk vindt. En als Google iets belangrijk vindt, dan weten wij als marketeers dat we er aandacht aan moeten besteden. E-E-A-T is de ruggengraat van je online reputatie en kan het verschil maken tussen gezien worden als een betrouwbare bron of verloren gaan in de zee van online informatie.

Met name met de opkomst van AI is E-E-A-T belangrijker geworden. Iedereen kan tegenwoordig goede content schrijven over nagenoeg ieder onderwerp, maar wie kan uitstekende content en schrijven en bewijzen dat hij of zij daadwerkelijk veel van een onderwerp weet? Dat is nu de vraag voor Google.

Expertise tonen: hoe laat je jouw kennis sprankelen?

Expertise gaat over het demonstreren van je diepgaande kennis en vaardigheden in jouw vakgebied. Maar hoe zorg je ervoor dat deze expertise doorschijnt op je website en in je content? Denk aan het creëren van inhoud die niet alleen waardevol en informatief is, maar ook jouw unieke inzichten en ervaringen deelt. Laat zien dat je niet alleen de theorie kent, maar ook hoe deze in de praktijk wordt toegepast.

Autoriteit opbouwen: de sleutel tot vertrouwen in je niche

Autoriteit wordt niet van de ene op de andere dag opgebouwd. Het is het resultaat van consistent waardevolle en betrouwbare informatie leveren. Door je expertise te delen via verschillende kanalen – denk aan blogs, podcasts, en spreken op evenementen – versterk je jouw positie als autoriteit in je niche. En vergeet niet: autoriteit bouw je ook op door erkenning van anderen in jouw vakgebied.

Betrouwbaarheid uitstralen: het fundament van een loyale klantenbasis

Betrouwbaarheid is de lijm die je relatie met klanten en bezoekers bij elkaar houdt. Het gaat om consistent zijn, beloftes nakomen en transparant communiceren. Jouw website en content moeten een veilige haven zijn waar bezoekers op kunnen vertrouwen voor accurate en betrouwbare informatie.

Het belang van een sterke auteurspagina voor E-E-A-T

Nu we de essentie van E-E-A-T hebben verkend, is het tijd om te duiken in de praktische toepassing ervan. Een krachtige auteurspagina kan een directe weerspiegeling zijn van jouw expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Het is niet alleen een plek waar je jouw credentials en ervaringen deelt, maar ook waar je jouw persoonlijkheid kunt laten zien. Voor SEO zal het iets meer gedreven zijn om ook Google te overtuigen.

De connectie tussen auteurschap en domein autoriteit

Een sterke auteurspagina kan ook bijdragen aan de algehele autoriteit van jouw domein. Door jezelf te positioneren als een expert in je veld, lift je niet alleen je persoonlijke brand op, maar ook de perceptie van je gehele organisatie. Jouw naam en gezicht worden synoniem met kwaliteit en betrouwbaarheid, wat indirect de autoriteit van je hele domein verhoogt.

Met een auteurspagina die aansluit op jouw online persona (waarbij je online persona weer aansluit op het onderwerp waar je website over gaat) kun je laten zien aan Google dat jij dé persoon bent om over een onderwerp te schrijven. Het gaat er hierbij echt om dat je kunt aantonen dat je veel ervaring hebt binnen het veld waarover je schrijft.

Klantvertrouwen winnen door transparantie en authenticiteit

In een tijdperk waarin consumenten sceptisch zijn over merken, is transparantie je grootste bondgenoot. Wees open over je successen, maar ook over je uitdagingen en hoe je deze hebt overwonnen. Door authentiek en echt te zijn, bouw je een brug van vertrouwen met je publiek, wat op de lange termijn alleen maar voordelen kan opleveren.

Praktische stappen naar een effectieve auteurspagina

Als je net als ik gelooft in de kracht van een persoonlijk verhaal en de impact ervan op je merk, dan weet je dat een auteurspagina meer is dan een simpele bio. Het is een kans om je expertise en je waarden te delen.

De onmisbare elementen van jouw auteurspagina

Een effectieve auteurspagina gaat verder dan alleen je naam, titel en een lijst van je prestaties. Het gaat om het creëren van een holistisch beeld van wie je bent als professional en als persoon. Denk aan een professionele foto die je persoonlijkheid uitstraalt, een krachtige bio die je expertise en waarden communiceert, en natuurlijk, voorbeelden van je werk en prestaties die je expertise onderstrepen.

Mijn checklist voor een geoptimaliseerde auteurspagina

Hier is een eenvoudige tabel die de essentiële elementen van een auteurspagina opsomt, met een focus op E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) voor SEO:

ElementBeschrijvingImpact op E-A-T
NaamVolledige professionele naam.Expertise
FotoProfessionele en authentieke foto.Trustworthiness
BioKorte biografie die expertise, ervaring en waarden benadrukt.Expertise
ContactinformatieDuidelijke en directe contactgegevens of -link.Trustworthiness
Sociale bewijzenVermeldingen van awards, erkenningen, certificeringen.Authoritativeness
PublicatiesLinks naar of vermeldingen van relevante werken, artikelen, blogs, boeken.Expertise
Testimonials/ReviewsPositieve feedback of quotes van klanten, collega’s of branchegenoten.Trustworthiness
Sociale media linksLinks naar professionele sociale media profielen.Trustworthiness
Sprekende engagementsInformatie over conferenties, webinars, podcasts waaraan je hebt deelgenomen.Authoritativeness
OpleidingVermelding van relevante opleidingen, cursussen en certificeringen.Expertise
WerkervaringOverzicht van relevante posities en rollen in je carrière.Expertise
SEO-optimalisatieGebruik van relevante keywords, meta-descriptions, en alt-teksten waar nodig.[Algemene SEO-factor]
Duidelijke URLEen makkelijk te lezen en te onthouden URL die gerelateerd is aan de naam/inhoud van de pagina. (2)[Algemene SEO-factor]
Multimedia ElementenInclusie van video’s, podcasts, of slideshows waarin je je expertise deelt (3).Expertise
Consistente updatesRegelmatige updates om de pagina actueel en relevant te houden.Trustworthiness
Privacybeleid/DisclaimerLink naar of korte vermelding van het privacybeleid en/of een disclaimer.Trustworthiness
Checklist om auteurspagina’s conform E-E-A-T op te stellen.

Deze tabel omvat een breed scala aan elementen die je zou moeten overwegen bij het opstellen van een auteurspagina, met een specifieke focus op hoe elk element bijdraagt aan de perceptie van Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness vanuit een SEO-perspectief. Het is belangrijk om op te merken dat terwijl sommige elementen directer bijdragen aan E-E-A-T, alle genoemde aspecten samenwerken om een holistisch beeld van de auteur te vormen en zo bijdragen aan de algehele E-A-T van de pagina en website.

SEO-optimalisatie van de auteurspagina: een balans tussen mens en machine

De optimalisatie van de SEO is een kunstvorm waarbij we de technische met het menselijke moeten balanceren. Voor je auteurspagina betekent dit het integreren van relevante keywords op een manier die natuurlijk en authentiek aanvoelt. Het gaat om het begrijpen van de zoekintentie van je publiek en het creëren van content die niet alleen zoekmachines, maar ook mensen aanspreekt.

Conclusie

Een effectieve auteurspagina is meer dan een bio en een foto. Het is een zorgvuldig geconstrueerde mix van persoonlijke branding en SEO-optimalisatie die jouw expertise en ervaring in de schijnwerpers zet. Het is belangrijk om deze pagina regelmatig bij te werken en te zorgen dat het een accurate weerspiegeling blijft van wie je bent, zowel professioneel als persoonlijk. Met de juiste aanpak kan je auteurspagina een krachtig hulpmiddel worden in je marketing toolkit, waarmee je vertrouwen opbouwt bij je publiek en je online aanwezigheid versterkt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.