X-default

Het creëren van een website komt met tal van belangrijke punten, onder andere over de doelgroep die je wilt aanspreken. Geen specifieke groep voor je website aanmerken? Dan maak je gebruik van x-default. Wat is x-default en hoe werkt dit precies op een website? We leggen het op deze pagina aan je uit. 

Wat is x-default?

X-default is een optie die je hebt bij het bepalen van de bezoekers op een website. Het is een onderdeel van het hreflang attribuut. Met x-default bepaal je welke versie van een website bezoekers te zien krijgen.  

De werking van x-default

Producten aanbieden via internet is wereldwijd mogelijk. Als bedrijf in Nederland is het goed mogelijk om jouw producten ook te verkopen aan klanten die buiten Nederland wonen. Wanneer je ook bezoekers uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wilt trekken, is het belangrijk om de website ook voor deze bezoekers toegankelijk te maken. Dit doe je door de hreflang-tag te implementeren op de site. 

Heeft een pagina nog een specifieke doelgroep? Dan is het mogelijk om de optie x-default te kiezen. Hiermee is het mogelijk de nodige taalcodes later nog in te voeren. De x-default optie is ook te gebruiken om bezoekers naar de juiste pagina te leiden die uit een regio komen waarvoor je geen specifieke pagina hebt.

X-default _ Begrippenlijst

De impact van x-default op de SEO

Het toevoegen van x-default en de hreflang tag in het algemeen hebben mogelijk positieve impact op de SEO van een website of pagina. Het zorgt mogelijk voor meer organisch verkeer op een website. De waarde van deze tag is niet altijd te bepalen: in sommige gevallen is het niet bepalend voor het zoekalgoritme van een zoekmachine. Een dergelijke tag is mogelijk wel informatief en indicatief. 

Mijn advies

Het is zeker de moeite waard om eens te kijken naar de mogelijkheden voor het invoeren van taalcodes. We raden aan dit te doen wanneer je graag een breder verzorgingsgebied wilt bedienen met je website. Het implementeren van deze code is relatief eenvoudig te doen via de <head> sectie van de pagina, maar is ook mogelijk via de HTTP header of XML sitemap. Het is ook altijd mogelijk dit over te laten aan een ontwikkelaar.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.