SEO score verbeteren: Mijn gids en stappenplan

Door het toepassen van effectieve SEO-strategieën, kun je de kwaliteit en kwantiteit van het verkeer naar je site verhogen, de gebruikerservaring verbeteren en je online aanwezigheid versterken. Dit artikel duikt in de kernaspecten van SEO, waaronder technische SEO, contentkwaliteit, off-page SEO en optimalisatietechnieken, om je te helpen je SEO score te verbeteren en je doelgroep effectiever te bereiken.

Wat is SEO?

SEO staat voor zoekmachine optimalisatie.(1) Het is het proces van optimaliseren van je website en content om hoger te verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Dit omvat het aanpassen van verschillende elementen van je website, zoals de structuur, de content, en de technische instellingen, om ervoor te zorgen dat zoekmachines je site gemakkelijk kunnen vinden, indexeren en beoordelen. Het uiteindelijke doel van SEO is om de kwantiteit en kwaliteit van het verkeer naar je website te verhogen door middel van organische zoekresultaten.

Waarom is een goede SEO score belangrijk voor websites?

In het digitale tijdperk is online zichtbaarheid essentieel voor het succes van bijna elk bedrijf of organisatie. Het merendeel van de online ervaringen begint met een zoekopdracht, wat betekent dat de positie van je website in zoekresultaten een aanzienlijke impact kan hebben op je bereik en je vermogen om potentiële klanten aan te trekken.

SEO score verbeteren- Mijn gids en stappenplan

Websites die hoog ranken in de zoekresultaten ontvangen meer bezoekers, wat leidt tot meer leads, conversies en verkoop. Bovendien verhoogt een goede SEO-strategie niet alleen de kwantiteit van het verkeer, maar ook de kwaliteit, door bezoekers aan te trekken die actief op zoek zijn naar de producten, diensten of informatie die je aanbiedt. In een wereld waarin concurrentie slechts een klik verwijderd is, biedt SEO een cruciaal voordeel.

De SEO-score van een website verbeteren in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

De SEO-score van een website verbeteren (video).

De SEO score voor technische SEO

Technische SEO verwijst naar de optimalisatieprocessen die de technische aspecten van een website aanpakken, zodat zoekmachines deze efficiënt kunnen crawlen en indexeren.(2) Deze technische optimalisaties zijn essentieel voor het verbeteren van de organische zoekrangschikkingen. Onder technische SEO vallen verschillende belangrijke gebieden, waaronder de snelheid van de website, mobielvriendelijkheid en het gebruik van een veilige verbinding (HTTPS). Door deze aspecten te optimaliseren, kun je niet alleen de gebruikerservaring verbeteren maar ook de positie van je website in de zoekresultaten verhogen.

Snelheid van de website

De laadsnelheid van je website is cruciaal voor zowel de gebruikerservaring als SEO. Langzame laadtijden kunnen leiden tot een hoge bounce rate, waarbij bezoekers je site verlaten voordat ze überhaupt iets hebben gezien. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor je zoekmachine rankings.

Score: Een belangrijke KPI voor de snelheid van de website is de Time to First Byte (TTFB), die meet hoe snel de server van een website de eerste byte informatie naar de browser van de bezoeker stuurt. Een andere waardevolle KPI is de volledige laadtijd van de pagina, idealiter minder dan 3 seconden.

Mobielvriendelijkheid

Met een toenemend aantal zoekopdrachten dat vanaf mobiele apparaten wordt uitgevoerd, is het essentieel dat je website mobielvriendelijk is. Websites die goed werken op mobiele apparaten krijgen voorrang in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.

Score: Een goede KPI voor mobielvriendelijkheid is het percentage van pagina’s dat zonder zoomen of horizontaal scrollen volledig leesbaar en bruikbaar is op mobiele apparaten. Ook de Google Mobile-Friendly Test score, die aangeeft of je website voldoet aan de criteria van Google voor mobielvriendelijkheid, is een nuttige KPI.

Veilige verbinding (HTTPS)

Een veilige verbinding is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van je website en het vertrouwen van de gebruiker, maar het is ook een rankingfactor voor Google. Websites die HTTPS gebruiken, krijgen een lichte voorkeur boven niet-beveiligde sites in de zoekresultaten.

Veilige verbinding (HTTPS)

Score: Een directe KPI voor dit aspect is het percentage van je webpagina’s dat via HTTPS wordt geserveerd. Een score van 100% betekent dat alle pagina’s van je website beveiligd zijn met HTTPS. Daarnaast kun je kijken naar de impact van de migratie naar HTTPS op je rankings en verkeer als aanvullende KPI.

Door je te concentreren op deze technische SEO-aspecten en de bijbehorende KPI’s regelmatig te meten en te optimaliseren, kun je de technische gezondheid van je website verbeteren. Dit leidt niet alleen tot betere zoekmachine rankings, maar ook tot een betere gebruikerservaring voor je bezoekers.

Contentkwaliteit

De kwaliteit van de content op je website is van cruciaal belang voor zowel gebruikers als zoekmachines. Hoogwaardige, relevante content kan je helpen hoger te ranken in zoekresultaten, meer verkeer aan te trekken, en uiteindelijk je doelgroep beter te bedienen. De kwaliteit van content wordt beoordeeld op basis van verschillende criteria, waaronder originaliteit, relevantie voor het doelpubliek, en de leesbaarheid en structuur van de content.

Originaliteit van de content

Originaliteit verwijst naar unieke, niet-gekopieerde content die waardevolle informatie biedt die niet elders te vinden is. Unieke content helpt je niet alleen om je te onderscheiden van de concurrentie, maar wordt ook beter gewaardeerd door zoekmachines.

Score: Een mogelijke KPI voor originaliteit is het percentage van je content dat als uniek wordt beschouwd door plagiaatdetectietools. Een andere waardevolle maatstaf is de engagement van gebruikers met je content, gemeten aan de hand van reacties, shares en vermeldingen op sociale media, wat kan wijzen op de uniciteit en waarde van je content.

Relevantie voor het doelpubliek

Content moet relevant zijn voor het doelpubliek om effectief te zijn. Dit betekent dat het moet aansluiten bij de interesses, behoeften en zoekintenties van je doelgroep.

Score: Een KPI voor relevantie kan het aantal bezoeken zijn dat voortkomt uit doelgerichte zoekwoorden, wat aangeeft dat je content aansluit bij wat je doelgroep zoekt. De tijd die op de pagina wordt doorgebracht en de conversieratio zijn ook belangrijke indicatoren; ze kunnen laten zien in hoeverre bezoekers de content als relevant en waardevol beschouwen.

Leesbaarheid en structuur

Goed gestructureerde en makkelijk leesbare content verbetert de gebruikerservaring en houdt bezoekers langer op je pagina. Dit heeft niet alleen een positieve impact op je SEO, maar ook op de algemene tevredenheid van je gebruikers.

Score: Een KPI voor leesbaarheid kan de Flesch Reading Ease-score zijn, die aangeeft hoe makkelijk je content te begrijpen is voor een breed publiek. De structuur kan worden gemeten aan de hand van de bounce rate en de gemiddelde tijd op de pagina; lagere bounce rates en langere leestijden kunnen duiden op goed gestructureerde en boeiende content.

Door te focussen op de kwaliteit van je content en de hierboven genoemde KPI’s regelmatig te meten, kun je niet alleen de zichtbaarheid van je website in zoekmachines verbeteren, maar ook de betrokkenheid en tevredenheid van je bezoekers verhogen. Dit leidt uiteindelijk tot een sterkere merkpositie en meer succes in je digitale marketinginspanningen.

SEO score voor linkbuilding

Off-page SEO verwijst naar de optimalisatiestrategieën buiten je eigen website die helpen om de positie van een website in de zoekmachine resultatenpagina’s (SERPs) te verbeteren. Deze technieken zijn cruciaal voor het bouwen van de reputatie en autoriteit van je website, wat een directe invloed heeft op hoe zoekmachines je site waarderen. De belangrijkste elementen van off-page SEO omvatten backlinks, social media signalen, en online vermeldingen.

Backlinks

Backlinks, ook wel inkomende links of externe links genoemd, zijn links van andere websites naar jouw website. Ze worden door zoekmachines gezien als stemmen van vertrouwen en kunnen aanzienlijk bijdragen aan de autoriteit en geloofwaardigheid van je website.

Score: Een belangrijke KPI voor backlinks is het aantal unieke domeinen dat naar je website linkt. Een hoger aantal duidt op een bredere erkenning en vertrouwen in je content. Een andere waardevolle KPI is de kwaliteit van de backlinks, vaak gemeten aan de hand van de Domain Authority (DA) of Page Authority (PA) van de linkende websites. Idealiter wil je links van websites met een hoge autoriteit.

Social media signalen

Social media signalen verwijzen naar de interacties op sociale media platforms die kunnen wijzen op de populariteit en relevantie van je content, zoals likes, shares, en comments. Hoewel het directe effect van social media signalen op SEO rankings onderwerp van debat is, helpen ze ongetwijfeld om de zichtbaarheid en het bereik van je content te vergroten.

Score: Voor social media signalen kunnen KPI’s het totale aantal vermeldingen, shares, likes, en comments op sociale media platforms omvatten. Een andere nuttige KPI is het bereik van je posts, oftewel hoeveel unieke gebruikers je content hebben gezien of ermee hebben geïnterageerd.

Online vermeldingen

Online vermeldingen, oftewel keer dat je merk of website wordt genoemd op andere websites, blogs, of in de media, kunnen de bekendheid en autoriteit van je website verhogen. Dit omvat niet alleen backlinks, maar ook nofollow-links en pure vermeldingen zonder links.

Score: Een eenvoudige KPI voor online vermeldingen is het aantal keren dat je merk of website genoemd wordt over een bepaalde periode. Tools zoals Google Alerts of meer geavanceerde media monitoring tools kunnen je helpen om deze vermeldingen te tracken. De sentimentanalyse van deze vermeldingen kan ook een waardevolle KPI zijn, waarbij je beoordeelt of de context van de vermelding positief, neutraal, of negatief is.

Door te focussen op deze aspecten van off-page SEO en de bijbehorende scores te meten en te verbeteren, kun je de zichtbaarheid en autoriteit van je website verhogen, wat uiteindelijk zal leiden tot betere posities in de zoekmachine resultatenpagina’s en een hogere organische verkeersstroom.

Tools en technieken om je SEO score te verbeteren

Het verbeteren van je SEO-score vereist een strategische aanpak en het gebruik van de juiste tools. Er zijn verschillende hulpmiddelen en technieken beschikbaar die kunnen helpen bij het analyseren van je websiteprestaties, het identificeren van verbeterpunten, en het implementeren van effectieve SEO-strategieën. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire SEO-analysetools: Google Analytics, SEMrush, en Ahrefs. Deze tools bieden waardevolle inzichten die je kunnen helpen je SEO-inspanningen te optimaliseren.

Google Analytics

Google Analytics is een essentiële tool voor elke SEO-specialist. Het biedt gedetailleerde informatie over websiteverkeer, gebruikersgedrag, en conversies. Met Google Analytics kun je zien hoe bezoekers je website vinden en gebruiken, welke content het meest populair is, en hoe verschillende verkeersbronnen bijdragen aan je doelen.

KPI’s om te volgen met Google Analytics:

 • Organisch verkeer: Het aantal bezoekers dat je site bereikt via zoekmachines. Een stijging hierin duidt op verbeterde SEO-prestaties.
 • Bouncepercentage: Het percentage bezoekers dat je site verlaat na het bekijken van slechts één pagina. Een lager bouncepercentage kan duiden op relevantere content of een betere gebruikerservaring.
 • Conversieratio: Het percentage van het verkeer dat een gewenste actie uitvoert, zoals het invullen van een contactformulier. Dit geeft de effectiviteit van je website aan in het bereiken van bedrijfsdoelen.
Bouncepercentage

SEMrush

SEMrush is een veelzijdige tool die gebruikt wordt voor zowel SEO als digitale marketing analyses. Het biedt functies voor trefwoordonderzoek, site-audits, concurrentieanalyse, en meer. SEMrush helpt bij het identificeren van trefwoorden waarvoor je kunt ranken, het analyseren van de strategieën van concurrenten, en het opsporen van technische SEO-problemen op je website.

KPI’s om te volgen met SEMrush:

 • Trefwoord posities: De rangschikking van je website voor specifieke trefwoorden. Verbeteringen in trefwoordposities kunnen leiden tot meer organisch verkeer.
 • Sitegezondheid: Een score gebaseerd op de technische en on-page SEO-audit van je site. Een hogere score wijst op minder SEO-problemen.
 • Backlinkprofiel: Het aantal en de kwaliteit van backlinks naar je website. Een sterk backlinkprofiel is cruciaal voor een hoge SEO-score.

Ahrefs

Ahrefs staat bekend om zijn krachtige backlinkanalyse en trefwoordonderzoekstools. Het biedt uitgebreide gegevens over het backlinkprofiel van je website, helpt bij het vinden van trefwoorden waarmee je organisch verkeer kunt genereren, en analyseert de SEO-prestaties van concurrenten.

KPI’s om te volgen met Ahrefs:

 • Domain Rating (DR): Een maatstaf voor de sterkte van het backlinkprofiel van een website. Een hogere DR kan wijzen op een grotere autoriteit en een betere kans om hoog te ranken.
 • Organisch verkeer: De geschatte hoeveelheid verkeer die naar je website komt via zoekmachines. Verhogingen hierin duiden op succesvolle SEO-inspanningen.
 • Content gap: Identificeert trefwoorden waarvoor concurrenten ranken, maar jouw website niet. Dit biedt kansen voor nieuwe content of optimalisatie.

Door deze tools en de bijbehorende KPI’s te gebruiken en te volgen, kun je een gedegen inzicht krijgen in je huidige SEO-prestaties, gebieden identificeren die verbetering behoeven, en strategieën implementeren die je SEO-score en de algehele online zichtbaarheid van je website zullen verhogen.

Optimalisatietechnieken

Om je SEO-score te verbeteren en hoger te ranken in zoekmachine resultaten, is het cruciaal om een reeks optimalisatietechnieken toe te passen. Deze technieken omvatten trefwoordonderzoek, linkbuilding strategieën, en technische optimalisaties. Elk van deze gebieden speelt een belangrijke rol in hoe zoekmachines je website beoordelen en hoe gebruikers je content ervaren.

Trefwoordonderzoek

Trefwoordonderzoek is het fundament van een succesvolle SEO-strategie. Het proces omvat het identificeren van de termen en zinnen die je doelgroep gebruikt bij het zoeken naar producten, diensten of informatie die gerelateerd zijn aan je website. Door te begrijpen welke zoekwoorden populair en relevant zijn, kun je content creëren die aansluit bij de zoekintentie van je publiek.

Score:

 • Zoekvolume: Het aantal keren dat een trefwoord maandelijks wordt gezocht. Hogere volumes wijzen op grotere populariteit en potentieel verkeer.
 • Concurrentie: De moeilijkheidsgraad om te ranken voor een trefwoord. Lagere concurrentie kan kansen bieden voor ranking.
 • Relevantie: Hoe nauw een trefwoord aansluit bij de inhoud en aanbiedingen van je website. Hogere relevantie verbetert de kans op conversie.

Linkbuilding strategieën

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar de jouwe. Deze externe links, of backlinks, zijn cruciaal voor SEO omdat ze fungeren als een stem van vertrouwen van de ene site naar de andere. Een sterke linkbuilding strategie verbetert niet alleen je site’s autoriteit en ranking, maar ook de zichtbaarheid en het bereik van je content.

Score:

 • Aantal backlinks: Het totale aantal links dat naar je website verwijst. Meer kwalitatieve backlinks kunnen de SEO-score verbeteren.
 • Kwaliteit van backlinks: De autoriteit van de linkende websites. Links van hoge kwaliteit (sites met een hoge Domain Authority) zijn waardevoller.
 • Link diversiteit: De variatie in bronnen die naar je website linken. Een bredere diversiteit wijst op een natuurlijker en robuuster linkprofiel.

Technische optimalisaties

Technische optimalisatie omvat het aanpassen van de technische aspecten van je website om de crawlbaarheid en indexeerbaarheid door zoekmachines te verbeteren. Dit kan variëren van het verbeteren van de laadsnelheid van je website tot het waarborgen van een mobielvriendelijk ontwerp en het implementeren van een SSL-certificaat voor beveiligde verbindingen.

Score:

 • Laadsnelheid: De tijd die nodig is om je pagina volledig te laden. Snellere laadtijden verbeteren gebruikerservaring en SEO-rankings.
 • Mobielvriendelijkheid: De gebruiksvriendelijkheid van je website op mobiele apparaten. Een hogere score in Google’s mobielvriendelijkheidstest wijst op een betere optimalisatie.
 • SSL-certificaat: De aanwezigheid van een veilige HTTPS-verbinding. Websites met HTTPS worden als veiliger beschouwd en hebben mogelijk een SEO-voordeel.

Door deze optimalisatietechnieken strategisch toe te passen en regelmatig te herzien, kun je de SEO-prestaties van je website verbeteren, de zichtbaarheid in zoekmachines vergroten, en uiteindelijk meer gericht verkeer naar je site leiden.

Samengevat

Het verbeteren van je SEO-score is een continu proces dat aandacht vereist voor diverse aspecten van je website, van de technische infrastructuur en de kwaliteit van de content tot off-page signalen en optimalisatietechnieken. Door gebruik te maken van de juiste tools en strategieën, kun je je website optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers. Het regelmatig analyseren van je prestaties en het aanpassen van je strategieën op basis van deze analyses zijn cruciaal voor succes op lange termijn. Met geduld, toewijding en een proactieve aanpak kun je een sterke online aanwezigheid opbouwen die de groei van je website en bedrijf ondersteunt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.