Technische SEO

SEO is een combinatie van optimaliseringen binnen content, techniek en linkbuilding. Technische SEO wordt door veel mensen als lastiger ervaren. Veel developers of SEO-specialisten moeten hier dan aan te pas komen. 

Technische SEO kent een aantal belangrijke punten, waaronder website snelheid en leesbare URL’s. In dit artikel leggen we meer uit over technische SEO en hoe je hiermee je website kunt verbeteren. 

De inhoud van technische SEO

Technische SEO is een onderdeel van online marketing waarin de focus ligt op het verbeteren van de technische aspecten van een website. Er zijn een aantal zaken die vallen onder technische SEO:

  • snelheid van de website; 
  • structuur van de website;
  • duidelijkheid en leesbaarheid van de website;
  • een veilige website door een SSL-certificaat; 
  • leesbare URL’s. 

We leggen deze onderdelen verder aan je uit. 

Aan de slag met technische SEO?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet technische SEO voor bedrijven

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Snelheid van de website

Wist je dat 53% van de bezoekers van een website vertrekken wanneer de website niet binnen 3 seconden geladen is? Dit betekent dat er veel winst te behalen valt in het versnellen van de laadtijd. Wanneer jouw website binnen één of twee seconden geladen is, verlies je zodoende minder klanten.

Technische SEO | Gebruik de data

De snelheid van je website wordt daarnaast ook door Google gemeten. Een snelle website verbetert namelijk de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoeker. Hoe sneller je website, hoe hoger de ranking in de zoekmachine. 

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van een website te verbeteren, wij bespreken de belangrijkste:

Comprimeer afbeeldingen

Grote afbeeldingen zijn een obstakel voor de snelheid van de website. Hoe groter de afbeelding, hoe langer het duurt om een website pagina te laden. Een afbeelding van 100 KB laadt sneller dan een afbeelding van 1000 KB (1 MB). Stel je hebt 10 afbeeldingen van 100 KB op je website staan, dan laadt je website een stuk langzamer.

Technische SEO | Comprimeer afbeeldingen

Een handige tool om je afbeeldingen te comprimeren is WordPress Smush. Deze plugin zorgt ervoor dat de afbeeldingen gecomprimeerd worden zonder kwaliteit te verliezen.

Optimaliseer HTML, JavaScript en CSS

De structuur achter een website bepaalt hoe de website er aan de voorkant uitziet. HTML is het huis, CSS is het interieur en JavaScript biedt functionaliteiten. Schone code zorgt ervoor dat het gemakkelijker is voor Google om een webpagina te crawlen. Met schone code wordt code bedoeld die geen onnodige tekens bevat. Verbeter de code achter de website en maak de website sneller.

Technische SEO | Broncode

Google raadt aan om HTMLMinifier, CSSnano en UglifyJS als tools te gebruiken. Deze tools korten de broncode in en ruimen onnodige code op. 

Verminder het aantal redirects

Redirects hebben als doel om de bezoeker naar de juiste webpagina te leiden. De bezoeker krijgt door middel van redirects relevante informatie aangeleverd. Redirects vormen een hulpmiddel dat ingezet wordt wanneer een andere pagina bijgewerkt wordt. Ook gebruik je redirects voor het verbinden van oude URL’s aan nieuwe permalink structuur. 

Technische SEO | Redirects

Het grote nadeel van redirects is het feit dat er langer gewacht wordt op de juiste pagina. Redirects zorgen dan ook voor een minder snelle website. De oplossing is om het aantal redirects te verminderen. Hoe je dit doet? Wij hebben een kort lijstje met aandachtspunten opgesteld:

  • Plaats geen links op de website die al een redirect bevatten. De bezoeker gaat dan via een omleiding naar de omleiding. Dat schept chaos en is niet positief voor de gebruikerservaring.
  • Let op met plugins. Sommige plugins zorgen voor een extra redirect. Blijf kritisch welke plugins daadwerkelijk waarde toevoegen aan je website.
  • Scan regelmatig de website op oude of verlopen redirects. Dit is vooral belangrijk na het overstappen van hosting providers of na grote veranderingen aan de content van de website.

Aan de slag met technische SEO?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet technische SEO voor bedrijven

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Cache opslag

Caching houdt in dat een browser kopieën van een website opslaat in het zogenoemde cache-geheugen. De website laadt sneller, doordat de bezoeker één van deze kopieën te zien krijgt. WordPress biedt verschillende plugins aan waarmee cache opslag geactiveerd wordt. Browsers wissen de cache regelmatig om de meest recente versie van een website te laten zien.

Om de website sneller te maken, is het dan ook van belang om gebruik te maken van het cache-geheugen.

technische seo

Structuur van de website

Het tweede belangrijke onderdeel van de technische SEO, is de structuur van een website. Website structuur omvat de manier waarop de content op een website georganiseerd is. Goede structuur op een website is niet alleen belangrijk voor de zoekmachine, maar ook voor je bezoeker. 

Goede sitestructuur zorgt er namelijk voor dat Google de website gemakkelijk kan crawlen. Daarnaast realiseert het een geoptimaliseerde gebruikerservaring voor de bezoeker. Alle informatie op de website is door structuur gemakkelijk te vinden.

Technische SEO | Structuur van de website

Hoe meer content je toevoegt aan een website, hoe beter je de content moet organiseren. De content moet te allen tijde geordend zijn. Google merkt dit op en dat zie je terug aan de ranking van een website. Er zijn verschillende aspecten die je verbetert tijdens het optimaliseren van de sitestructuur. Onder andere interne linkstructuur, navigatie en breadcrumbs. Wij bespreken kort hoe je deze aspecten optimaliseert.

Interne linkstructuur

Zorg ervoor dat de meest kwalitatieve content gelinkt staat op een webpagina. Zo komt Google en, al dan niet belangrijker, de bezoeker bij de beste content terecht. Interne links zijn links die naar content binnen een website verwijzen. Door op een interne link te klikken, verlaat de bezoeker de website dus niet. Daarnaast komt: als een pagina geen links bevat, kan Google deze niet vinden.

Hoe optimaliseer je de interne linkstructuur? Bepaal van tevoren op welke manier een bezoeker navigeert door de website. Zo bepaal je de hiërarchie van de content. De meest belangrijke content duid je aan met ‘cornerstone content’. Experts hebben de richtlijn van ‘3 clicks’ opgesteld. Dit houdt in dat een bezoeker binnen maximaal 3 klikken op de pagina terecht komt waar de gewenste content zich bevindt.

Breadcrumbs

Breadcrumbs, oftewel broodkruimels, zijn website links die de bezoeker laten zien via welke route hij/zij op een pagina terecht is gekomen. Het laat zien hoe ver de bezoeker zich vanaf de homepagina bevindt. Het broodkruimelspoor is te vinden onder de navigatiebalk. 

Breadcrumbs maken het gemakkelijk voor de bezoeker om snel naar een vorige pagina te springen. Het gebruik van een broodkruimelspoor bevordert dan ook de user experience (gebruikerservaring). 

Daarnaast houdt het de bezoeker langer op de site. Het is namelijk makkelijker om even terug te springen. Dit is terug te zien aan de positie van de website binnen de organische zoekresultaten. Via WordPress zijn ‘breadcrumbs’ makkelijk in te stellen.

XML en HTML sitemap

Een XML sitemap en een HTML sitemap vormen de plattegrond van een website. Het verschil tussen deze twee is dat de XML sitemap bedoeld is voor Google, en de HTML sitemap voor de bezoeker. 

Technische SEO | Dekking van de sitemaps

Deze plattegrond omvat alle links die op de website te vinden zijn. Een XML sitemap maakt het voor Google gemakkelijk om te crawlen. Een HTML sitemap maakt het voor de bezoeker makkelijk om te navigeren door de content op een website. Bedenk of een HTML sitemap nodig is op jouw website.

Niet veel bezoekers maken er gebruik van. Een XML sitemap is in alle gevallen een waardevolle toevoeging aan een website. Google gebruikt deze sitemap om zo accuraat mogelijk een website te crawlen. Het is dan ook van groot belang om in ieder geval een XML sitemap te creëren! Dit regel je in een handomdraai via WordPress.

Duidelijkheid en leesbaarheid van de website

Gebruik niet teveel onnodige teksten, maar gebruik alleen goede teksten die jouw bezoeker duidelijkheid geven over wat er op de website te vinden is. 

Vermijd daarnaast ook duplicate informatie op de website (meerdere pagina’s met dezelfde inhoud). 

Aan de slag met technische SEO?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet technische SEO voor bedrijven

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

SSL-certificaat

Ook belangrijk: een veilige website. Zo kun je HTTPS implementeren, maar een SSL-certificaat zorgt ook voor betrouwbaarheid en veiligheid op de website. Een betrouwbare website is tegenwoordig bijna een vereiste voor de zoekmachines en de bezoeker. Neem het risico daarom niet om het SSL-certificaat niet te downloaden. 

Je herkent een veilige website door de https:// in plaats van http:// (zonder s dus). 

technische seo 2

Leesbare URL’s

Weet jij waar de pagina www. ralfvanveen. com/78Huyd over gaat? Nee, wij ook niet. Een duidelijke en leesbare URL is belangrijk voor de bezoeker en de zoekmachine. 

Wanneer de bezoeker de URL ‘www. ralfvanveen .com/technische-seo’ ziet, dan weet hij/zij dat deze pagina over het onderwerp technische seo gaat. Bij een niet leesbare URL weet hij/zij dit niet en vindt er ook geen triggering hiervoor plaats. De kans dat de bezoeker niet klikt is daarom groter. 

Ook voor de zoekmachines is een leesbare URL belangrijk. Ook de zoekmachines begrijpt hierdoor beter waar de pagina over gaat en geeft je pluspunten als dit ook voor de bezoeker duidelijk is. 

Meer uitleg over technische SEO begrippen

Met technische SEO zorg je er niet alleen voor dat je website aantrekkelijk en duidelijk is voor de zoekmachine, maar ook voor bezoekers. Het is dan ook van belang om aandacht te schenken aan de technische kant van SEO. Je bent hierdoor beter vindbaar en daarnaast is ook je website een stuk sneller, beter leesbaar en een stuk meer gestructureerd. 

Technische SEO | Robots

Wil je meer te weten komen over technische SEO? Bekijk dan onze kennisbank en begrippen. Hier leggen we uitgebreid verschillende onderdelen van technische SEO uit. Per onderdeel behandelen wat het is en hoe het toegepast kan worden.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus