Technische SEO

SEO is een combinatie van optimaliseringen binnen content, techniek en linkbuilding. Technische SEO wordt door veel mensen als lastiger ervaren. Een SEO-specialist of developer moet hier dan aan te pas komen (in de vorm van SEO uitbesteden). 

Technische SEO kent een aantal belangrijke punten, waaronder website snelheid en leesbare URL’s. In dit artikel leg ik meer uit over technische SEO en hoe je hiermee je website kunt verbeteren (onafhankelijk van je locatie). 

De inhoud van technische SEO

Technische SEO is een onderdeel van online marketing waarin de focus ligt op het verbeteren van de technische aspecten van een website. Er zijn een aantal zaken die vallen onder technische SEO:

  • snelheid van de website; 
  • structuur van de website;
  • duidelijkheid en leesbaarheid van de website;
  • een veilige website door een SSL-certificaat; 
  • leesbare URL’s. 

Ik leg deze onderdelen verder aan je uit. 

Aan de slag met technische SEO?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet technische SEO voor bedrijven

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Ik start met het belangrijkste: een technische SEO checklist

Hier is een tabel met de belangrijkste zaken voor technische SEO, inclusief hun prioriteit op een schaal van 1-100, de geschatte tijdsduur voor implementatie op een schaal van 1-100 en het type developers dat nodig is om ze te implementeren. Houd er rekening mee dat de prioriteit en tijdsduur enigszins kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke context en de behoeften van de website.

Technische SEO FactorPrioriteit (1-100)Tijdsduur (1-100)Type Developers
Crawlbaarheid9070Backend
Indexeerbaarheid8560Backend
Website Snelheid9580Frontend/Backend
Mobiele Vriendelijkheid9070Frontend/Backend
Canonicalisatie7550Backend
URL-structuur8060Backend
Sitemaps7040Backend
Robots.txt-bestand6530Backend
Structured Data8570Frontend/Backend
HTTPS9060Backend
Duplicate Content8050Backend
Technische SEO checklist.

Houd er rekening mee dat dit slechts een algemene richtlijn is en dat de prioriteit en tijdsduur kunnen variëren op basis van de specifieke behoeften en complexiteit van een website. Daarnaast kunnen sommige technische SEO-factoren tegelijkertijd de verantwoordelijkheid zijn van zowel frontend- als backend-developers, afhankelijk van de implementatievereisten. Het is belangrijk om samen te werken met een ervaren SEO-specialist en ontwikkelingsteam om de beste aanpak voor een specifieke website te bepalen.

Snelheid van de website

Wist je dat 53% van de bezoekers van een website vertrekken wanneer de website niet binnen 3 seconden geladen is? Dit betekent dat er veel winst te behalen valt in het versnellen van de laadtijd. Wanneer jouw website binnen één of twee seconden geladen is, verlies je zodoende minder klanten.

Technische SEO

De snelheid van je website wordt daarnaast ook door Google gemeten. Een snelle website verbetert namelijk de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoeker. Hoe sneller je website, hoe hoger de ranking in de zoekmachine. 

Er zijn verschillende manieren om de snelheid van een website te verbeteren, ik bespreek de belangrijkste:

Comprimeer afbeeldingen

Grote afbeeldingen zijn een obstakel voor de snelheid van de website. Hoe groter de afbeelding, hoe langer het duurt om een website pagina te laden. Een afbeelding van 100 KB laadt sneller dan een afbeelding van 1000 KB (1 MB). Stel je hebt 10 afbeeldingen van 100 KB op je website staan, dan laadt je website een stuk langzamer.

Technische SEO | Comprimeer afbeeldingen

Een handige tool om je afbeeldingen te comprimeren is WordPress Smush. Deze plugin zorgt ervoor dat de afbeeldingen gecomprimeerd worden zonder kwaliteit te verliezen.

Optimaliseer HTML, JavaScript en CSS

De structuur achter een website bepaalt hoe de website er aan de voorkant uitziet. HTML is het huis, CSS is het interieur en JavaScript biedt functionaliteiten. Schone code zorgt ervoor dat het gemakkelijker is voor Google om een webpagina te crawlen. Met schone code wordt code bedoeld die geen onnodige tekens bevat. Verbeter de code achter de website en maak de website sneller.

Technische SEO | Broncode

Google raadt aan om HTMLMinifier, CSSnano en UglifyJS als tools te gebruiken. Deze tools korten de broncode in en ruimen onnodige code op. 

Verminder het aantal redirects

Redirects hebben als doel om de bezoeker naar de juiste webpagina te leiden. De bezoeker krijgt door middel van redirects relevante informatie aangeleverd. Redirects vormen een hulpmiddel dat ingezet wordt wanneer een andere pagina bijgewerkt wordt. Ook gebruik je redirects voor het verbinden van oude URL’s aan nieuwe permalink structuur. 

Technische SEO | Redirects

Het grote nadeel van redirects is het feit dat er langer gewacht wordt op de juiste pagina. Redirects zorgen dan ook voor een minder snelle website. De oplossing is om het aantal redirects te verminderen. Hoe je dit doet? Ik heb een kort lijstje met aandachtspunten opgesteld:

  • Plaats geen links op de website die al een redirect bevatten. De bezoeker gaat dan via een omleiding naar de omleiding. Dat schept chaos en is niet positief voor de gebruikerservaring.
  • Let op met plugins. Sommige plugins zorgen voor een extra redirect. Blijf kritisch welke plugins daadwerkelijk waarde toevoegen aan je website.
  • Scan regelmatig de website op oude of verlopen redirects. Dit is vooral belangrijk na het overstappen van hosting providers of na grote veranderingen aan de content van de website.

Aan de slag met technische SEO?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet technische SEO voor bedrijven

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Cache opslag

Caching houdt in dat een browser kopieën van een website opslaat in het zogenoemde cache-geheugen. De website laadt sneller, doordat de bezoeker één van deze kopieën te zien krijgt. WordPress biedt verschillende plugins aan waarmee cache opslag geactiveerd wordt. Browsers wissen de cache regelmatig om de meest recente versie van een website te laten zien.

Om de website sneller te maken, is het dan ook van belang om gebruik te maken van het cache-geheugen.

technische seo

Structuur van de website

Het tweede belangrijke onderdeel van de technische SEO, is de structuur van een website. Website structuur omvat de manier waarop de content op een website georganiseerd is. Goede structuur op een website is niet alleen belangrijk voor de zoekmachine, maar ook voor je bezoeker. 

Goede sitestructuur zorgt er namelijk voor dat Google de website gemakkelijk kan crawlen. Daarnaast realiseert het een geoptimaliseerde gebruikerservaring voor de bezoeker. Alle informatie op de website is door structuur gemakkelijk te vinden.

Technische SEO | Structuur van de website

Hoe meer content je toevoegt aan een website, hoe beter je de content moet organiseren. De content moet te allen tijde geordend zijn. Google merkt dit op en dat zie je terug aan de ranking van een website. Er zijn verschillende aspecten die je verbetert tijdens het optimaliseren van de sitestructuur. Onder andere interne linkstructuur, navigatie en breadcrumbs. Ik bespreek kort hoe je deze aspecten optimaliseert.

Interne linkstructuur

Zorg ervoor dat de meest kwalitatieve content gelinkt staat op een webpagina. Zo komt Google en, al dan niet belangrijker, de bezoeker bij de beste content terecht. Interne links zijn links die naar content binnen een website verwijzen. Door op een interne link te klikken, verlaat de bezoeker de website dus niet. Daarnaast komt: als een pagina geen links bevat, kan Google deze niet vinden.

Hoe optimaliseer je de interne linkstructuur? Bepaal van tevoren op welke manier een bezoeker navigeert door de website. Zo bepaal je de hiërarchie van de content. De meest belangrijke content duid je aan met ‘cornerstone content’. Experts hebben de richtlijn van ‘3 clicks’ opgesteld. Dit houdt in dat een bezoeker binnen maximaal 3 klikken op de pagina terecht komt waar de gewenste content zich bevindt.

Breadcrumbs

Breadcrumbs, oftewel broodkruimels, zijn website links die de bezoeker laten zien via welke route hij/zij op een pagina terecht is gekomen. Het laat zien hoe ver de bezoeker zich vanaf de homepagina bevindt. Het broodkruimelspoor is te vinden onder de navigatiebalk. 

Breadcrumbs maken het gemakkelijk voor de bezoeker om snel naar een vorige pagina te springen. Het gebruik van een broodkruimelspoor bevordert dan ook de user experience (gebruikerservaring). 

Daarnaast houdt het de bezoeker langer op de site. Het is namelijk makkelijker om even terug te springen. Dit is terug te zien aan de positie van de website binnen de organische zoekresultaten. Via WordPress zijn ‘breadcrumbs’ makkelijk in te stellen.

XML en HTML sitemap

Een XML sitemap en een HTML sitemap vormen de plattegrond van een website. Het verschil tussen deze twee is dat de XML sitemap bedoeld is voor Google, en de HTML sitemap voor de bezoeker. 

Technische SEO | Dekking van de sitemaps

Deze plattegrond omvat alle links die op de website te vinden zijn. Een XML sitemap maakt het voor Google gemakkelijk om te crawlen. Een HTML sitemap maakt het voor de bezoeker makkelijk om te navigeren door de content op een website. Bedenk of een HTML sitemap nodig is op jouw website.

Niet veel bezoekers maken er gebruik van. Een XML sitemap is in alle gevallen een waardevolle toevoeging aan een website. Google gebruikt deze sitemap om zo accuraat mogelijk een website te crawlen. Het is dan ook van groot belang om in ieder geval een XML sitemap te creëren! Dit regel je in een handomdraai via WordPress.

Duidelijkheid en leesbaarheid van de website

Gebruik niet teveel onnodige teksten, maar gebruik alleen goede teksten die jouw bezoeker duidelijkheid geven over wat er op de website te vinden is. 

Vermijd daarnaast ook duplicate informatie op de website (meerdere pagina’s met dezelfde inhoud). 

Aan de slag met technische SEO?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet technische SEO voor bedrijven

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

SSL-certificaat

Ook belangrijk: een veilige website. Zo kun je HTTPS implementeren, maar een SSL-certificaat zorgt ook voor betrouwbaarheid en veiligheid op de website. Een betrouwbare website is tegenwoordig bijna een vereiste voor de zoekmachines en de bezoeker. Neem het risico daarom niet om het SSL-certificaat niet te downloaden. 

Je herkent een veilige website door de https:// in plaats van http:// (zonder s dus). 

technische seo 2

Leesbare URL’s

Weet jij waar de pagina www. ralfvanveen. com/78Huyd over gaat? Nee, ik ook niet. Een duidelijke en leesbare URL is belangrijk voor de bezoeker en de zoekmachine. 

Wanneer de bezoeker de URL ‘www. ralfvanveen .com/technische-seo’ ziet, dan weet hij/zij dat deze pagina over het onderwerp technische seo gaat. Bij een niet leesbare URL weet hij/zij dit niet en vindt er ook geen triggering hiervoor plaats. De kans dat de bezoeker niet klikt is daarom groter. 

Ook voor de zoekmachines is een leesbare URL belangrijk. Ook de zoekmachines begrijpt hierdoor beter waar de pagina over gaat en geeft je pluspunten als dit ook voor de bezoeker duidelijk is. 

Meer uitleg over technische SEO begrippen

Met technische SEO zorg je er niet alleen voor dat je website aantrekkelijk en duidelijk is voor de zoekmachine, maar ook voor bezoekers. Het is dan ook van belang om aandacht te schenken aan de technische kant van SEO. Je bent hierdoor beter vindbaar en daarnaast is ook je website een stuk sneller, beter leesbaar en een stuk meer gestructureerd. 

Technische SEO | Robots

Wil je meer te weten komen over technische SEO? Bekijk dan onze kennisbank en begrippen. Hier leg ik uitgebreid verschillende onderdelen van technische SEO uit. Per onderdeel behandelen wat het is en hoe het toegepast kan worden.


Veelgestelde vragen

Wat is technische SEO?

Een onderdeel van online marketing is technische SEO. Hierbij ligt de focus op het verbeteren van technische aspecten van een site. Bij technische SEO gaat het over:

  • Structuur van een website, hoe is de website opgebouwd? Is het voor de bezoekers mogelijk om goed te navigeren op je website en is het vooral ook op een logische manier gestructureerd?
  • Snelheid van een website, een pagina moet snel laden, als het te lang duurt kost het je bezoekers.
  • Duidelijkheid en leesbaarheid van een site, de teksten dienen uniek te zijn maar ook vlot leesbaar te zijn. Geen lappen teksten maar opsommingen, afbeeldingen e.d. gebruiken. Maar ook technisch gezien moet een website goed leesbaar zijn zonder foutmeldingen.
  • Veilige website middels SSL certificaat.
  • Leesbare URL’s, waarbij ook weer gelet wordt op het toepassen van de juiste woorden e.d.

Er komt dus nogal wat kijken bij technische SEO. Maar het zijn allemaal belangrijke aspecten waar dat goed naar gekeken moet worden. Voor Google moeten alle punten in orde zijn, voor een betere vindbaarheid. Maar ook voor je bezoekers moet alles optimaal werken. Je wil je klanten namelijk graag op je site houden en zorgen dat ze terugkeren.

Heb ik een specialist nodig om de technische SEO op mijn website te verbeteren?

Je hebt niet altijd een specialist nodig om de technische SEO van je site te verbeteren, maar dan moet je wel weten wat je moet doen. Mijn advies is om er toch een specialist naar te laten kijken, al is het maar op de puntjes op de i te zetten. Ik ben namelijk iedere dag bezig met (technische) SEO, ik ken alle ins en outs en daarom zie ik ook sneller wat er nog verbeterd kan worden.

Het is voor jou van belang dat de website snel is, iedere pagina moet snel laden, links moeten werken (zowel intern als extern), maar je wil ook dat je website veilig is. Het zijn allemaal aspecten waar dat ik naar kan kijken en dan kun jij je focussen op je eigen onderneming. Soms is het fijn om zaken uit handen te kunnen geven aan een specialist.

Als je zelf geen tijd hebt of geen ervaring hebt met technische SEO, dan is het sowieso verstandig om het volledig uit handen te geven zodat de nodige verbeteringen doorgevoerd kunnen worden.

Wat is de impact van technische SEO op SEO?

Door technische SEO toe te passen wordt de website aantrekkelijker. Je website wordt ook duidelijk voor de zoekmachines en het is ook beter voor je bezoekers. Daarom moet je genoeg aandacht schenken aan de technische SEO. Het zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent en ook je website is dan sneller, nog beter leesbaar en is meer gestructureerd.

Je zou dus kunnen zeggen dat de technische SEO een positieve invloed heeft op SEO als het allemaal in orde is. Daarom is het advies van mij ook dat je alles op tijd na laat kijken door een specialist (tenzij je er zelf alles vanaf weet en voldoende tijd hiervoor hebt). Om bezoekers aan te trekken en te behouden, is het van belang dat je blijft investeren in de website en dat geldt voor de gewone SEO als de technische SEO. 

Het werkt namelijk echt met elkaar samen, de informatie dient goed te zijn in de basis, maar je website moet bijvoorbeeld ook snel laden en doorlinken. Bezoekers houden van snelheid en willen zo snel als het kan een antwoord op hun vraag, daarom zijn SEO en technische SEO beide van belang voor je website.

Moet ik kennis van IT hebben om technische SEO te kunnen doen?

Het is wel zo fijn om wat meer over IT e.d. te weten voordat je zelf technische SEO toe gaat passen. Je zal wel moeten weten waar dat de punten van verbetering zitten voor je website en daar op in kunnen spelen. Het is niet zo zeer dat het echte IT kennis moet zijn, maar wel over het sneller maken van een website of bepaalde pagina, structuur aanbrengen op een website, zorgen dat alle links werken en leesbaar zijn.

Ook mensen die geen IT achtergrond hebben kunnen deze informatie zichzelf eigen maken en vervolgens de technische SEO aspecten van de website verbeteren. Je zou een cursus kunnen volgen of het jezelf online aan kunnen leren. Een andere optie is dat je een SEO-specialist in gaat schakelen die het werk voor je uit gaat voeren. Hier wordt vaak voor gekozen als je zelf een tijd hebt om je er in te verdiepen.

Ik raad je aan om er in ieder geval voor te zorgen dat de technische SEO van de site in orde is. Dit is van groot belang voor je SEO, vindbaarheid in de zoekmachines en voor je bezoekers.

Welke tools kan ik gebruiken om mijn technische SEO te verbeteren?

Als je de technische SEO van je website wil verbeteren, zijn er verschillende tools die je daarvoor kunt gebruiken. Ik adviseer je om je eens te verdiepen in SEMRush, MOZ en Ahrefs. SEMRush is een tool die je gratis kunt gebruiken. Het staat voor Search Engine Marketing. Het is een erg overzichtelijke tool en daarmee kun je je eigen website goed analyseren. Er is een gratis versie beschikbaar, maar dan heb je wel maar beperkte toegang.

Als SEO-specialist gebruik uiteraard de betaalde versie zodat ik toegang heb tot alle aspecten en daarom kan ik je hierin dan ook goed ondersteunen (als je zelf geen tijd hebt bijvoorbeeld). Bij de basisfunctie van SEMrush krijg je een zoekwoord- en domeinanalyse, optimalisatie van de site, onderzoek van advertenties en toegang tot een database met informatie.

Een andere tool die je zou kunnen gebruiken is Ahrefs. Hiermee kun je onder andere het volume per zoekwoord zien. Je vult om te beginnen een zoekwoord naar keuze in, dan kies je een land en dan zie je hoeveel mensen er binnen een bepaalde periode op die term hebben gezocht. Zo weet je dus snel welk zoekwoord wel of niet interessant is om te gebruiken.

Welk aspect van technische SEO heeft de grootste impact?

Er zijn een aantal aspecten van technische SEO van belang. Om te beginnen is dat de snelheid van je website. Als de website niet binnen drie seconden is geladen dan zal de helft van je bezoekers al weggaan. Als je je website dus gaat versnellen kun je daar in ieder geval al veel winst mee behalen (dus met de laadtijd). Google meet echter de snelheid van je site ook.

Het verbetert namelijk de gebruiksvriendelijkheid van bezoekers. Daarbij geldt dat hoe sneller de site is, hoe hoger je ranking is in de zoekmachines. Een ander aspect wat van belang is, is de website structuur. Het gaat er om dat de content op de site goed georganiseerd is, goed gestructureerd. Dit is voor de zoekmachines van belang maar ook voor jouw bezoekers.

Als je zelf genoeg kennis hebt op het gebied van technische SEO dan raad ik je aan om de SEO-tools te gebruiken om je website eens uitgebreid te analyseren. Je ziet dan de punten van verbetering en kunt daarmee aan de slag. Als je geen tijd of ervaring hebt dan kun je het ook uit handen geven aan mij, als SEO-specialist.

Heeft het verbeteren van de technische SEO direct impact op de vindbaarheid van mijn website?

Ik kan je uit ervaring vertellen dat de technische SEO direct impact heeft op de vindbaarheid van je website. Je draagt namelijk bij aan de snelheid, meer structuur, betere leesbaarheid en dat is allemaal prettig voor bezoekers. Maar ook zoekmachines zoals Google kunnen jou hierdoor beter vinden.

Stel je eens voor dat je website erg traag is, bezoekers willen iets opzoeken en wat is dan het gevolg? Ze moeten lang wachten, dat gaat ze frustreren, ze proberen het vaak nog een keer, het werkt niet, duurt te lang en dan gaan ze naar de concurrent. Het kost je dus echt klanten als je website niet snel is. Maar ook moet alles goed vindbaar zijn op je site.

Als je een goede structuur hebt, blijven bezoekers ook langer op je website. Ze kunnen van de ene naar de andere pagina navigeren en krijgen snel een antwoord op hun vraag. Hoe langer een bezoeker op je site blijft, hoe beter het is voor Google. Dit wordt ook weer meegenomen in je beoordeling van je site en dus je ranking.

Verbeterd technische SEO de gebruikerservaring van mijn bezoekers?

Mijn ervaring is dat de technische SEO de gebruikerservaring van bezoekers zeker gaat verbeteren. Je website heeft veel meer structuur, is beter leesbaar, maar ook veel sneller. Je bezoekers houden er van als een website snel zal laden en goed vindbaar is. Als je zelf de keuze zou hebben om een website te openen die snel blijft laden binnen 2/3 seconden per pagina, of je moet 20 seconden wachten, dan weet ik ook wel wat je voorkeur heeft.

Zo moet je dus ook denken vanuit je bezoekers. Zij willen antwoord op vragen, snel even wat opzoeken en dan snel weer door. Als jij hen die informatie kunt geven, is de kans groter dat zij op je site blijven en terugkeren. Dit draagt allemaal weer bij aan een betere positie in Google. Hoe langer mensen op je site blijven hoe beter dat het is. Daarom is het ook goed om te zorgen voor een goede structuur op de site, zodat mensen weten wat ze waar kunnen vinden.

Als je weet wat je bezoekers willen, dan kun je daar op inspelen en dat zullen ze zeker waarderen. Google waardeert dat ook en dat zal zichtbaar zijn in de zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 8 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.