SEO checklist voor SEO-succes in 2023

Kom vandaag nog met jouw website op #1 in Google. Bespaar hoge marketingkosten en leer SEO zelf aan de hand van drie praktische SEO-checklists. Direct toepasbaar op jouw onderneming. 

Voor alle ondernemers die zelf aan de slag willen met SEO (zónder een SEO-specialist), wanneer het hen uitkomt. Werk de lijst door, los problemen op en maximaliseer kansen in Google. Succes!

Mijn volledige SEO checklist

Hier is een algemene SEO-checklist. Let op, de exacte tijdsduur kan variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de website, en de vaardigheid en beschikbaarheid van de betrokken teams. De aangegeven tijden zijn daarom slechts schattingen. (1) (2) (3)

OnderdeelPrioriteitTijdsduurWebshop of websiteBenodigde Stakeholders
ZoekwoordonderzoekHoog1-2 wekenAllebeiSEO, marketing
ConcurrentieanalyseHoog1-2 wekenAllebeiSEO, marketing
Technische SEO auditHoog1-3 wekenAllebeiSEO, IT
On-page optimalisatieHoog1-3 maandenAllebeiSEO, content, IT
Optimalisatie van laadtijdenHoog1-2 maandenAllebeiSEO, IT
Responsieve/ Mobiele optimalisatieHoog1-2 maandenAllebeiSEO, IT, design
Implementatie van SSL/HTTPSHoog1 dagAllebeiIT
Linkbuilding strategie ontwikkelenGemiddeld1-2 maandenAllebeiSEO, marketing
Creëren van kwalitatieve contentHoogDoorlopendAllebeiSEO, content
Optimalisatie van productbeschrijvingenLaag1-3 maandenWebshopSEO, content, sales
Lokale SEO (voor fysieke locaties)Laag1-2 wekenWebsiteSEO, marketing
Implementatie van gestructureerde dataGemiddeld1-2 wekenAllebeiSEO, IT
Optimalisatie van afbeeldingenGemiddeld1-3 maandenAllebeiSEO, design, IT
Social media integratieLaag1 weekAllebeiMarketing, social media
Optimalisatie van URL-structuurHoog1-2 wekenAllebeiSEO, IT
Implementatie van een XML-sitemapHoog1 dagAllebeiSEO, IT
Instellen van Google Search ConsoleHoog1 dagAllebeiSEO, IT
Analyse en optimalisatie van bounce rateLaagDoorlopendAllebeiSEO, marketing, IT
Volledige SEO-checklist.

Dit zijn algemene taken die bij de meeste SEO-projecten aan bod komen. De exacte behoeften van jouw website of webshop kunnen variëren. Het is daarom belangrijk om te beginnen met een uitgebreide SEO-audit om te begrijpen waar je huidige sterke punten en verbeterpunten liggen.

SEO checklist

SEO-checklist voor de start van een traject

Een goed begin is het halve werk. In deze tabel kun je de verschillende taken met daarbij de benodigde stakeholders en tijdsduur voor implementatie vinden voor de start van een SEO-traject.

OnderdeelBenodigde stakeholdersTijdsduur
Vaststellen van doelstellingenManagement, SEO, marketing1 week
ZoekwoordonderzoekSEO, marketing1-2 weken
ConcurrentieanalyseSEO, marketing1-2 weken
Technische SEO auditSEO, IT1-3 weken
On-page SEO auditSEO, content, Marketing1-2 weken
Linkprofiel auditSEO1-2 weken
Content auditSEO, content2-4 weken
Bepalen van SEO KPI’s en opzetten van een dashboardSEO, IT, marketing1 week
Instellen van Google Analytics en Google Search ConsoleSEO, IT1 dag
Implementatie van een XML-sitemap en Robots.txt-bestandSEO, IT1 dag
SEO-checklist start van een traject.

Deze lijst geeft een algemeen overzicht van de stappen die je kunt volgen bij het starten van een SEO-traject. Vergeet niet dat elk project uniek is en mogelijk extra stappen vereist op basis van je specifieke situatie en doelen.

SEO-checklist voor lokale SEO

Aan de slag met lokale SEO? Hier vind je een greep uit mijn lokale SEO checklist. (4)

Lokale SEO TaakPrioriteitTijdsduurRelevant VoorBenodigde Stakeholders
Onderzoek naar lokale trefwoordenHoog1-2 wekenBeideSEO, marketing
Google Mijn Bedrijf instellenHoog1 dagBeideSEO, marketing
Lokale concurrentieanalyseHoog1-2 wekenBeideSEO, marketing
Optimalisatie van lokale On-Page SEOHoog1-2 wekenBeideSEO, content, IT
Schema Markup voor lokale SEOHoog1 weekBeideSEO, IT
Lokale linkbuildingGemiddeldDoorlopendBeideSEO, marketing
Beheer van online recensies en ratingsGemiddeldDoorlopendBeideMarketing, klantenservice
Creëren van lokaal gerichte contentGemiddeldDoorlopendBeideContent, marketing, SEO
Lokale SEO analyse en rapportageGemiddeldDoorlopendBeideSEO, marketing
Optimalisatie van social media voor lokale SEOLaagDoorlopendBeideSocial Media, SEO, marketing
Optimalisatie van Google MapsHoog1 dagBeideSEO, marketing
SEO-checklist lokale SEO.

Let op: de tijdsduur en de prioriteit kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de huidige staat van de website, de concurrentie en de bedrijfsdoelen. Het is belangrijk om een specifiek plan te maken dat aansluit bij de unieke behoeften en doelen van jouw organisatie.

Conclusie

Zet deze SEO checklists in voor jouw organisatie om de volgende stap binnen Google te zetten. Mocht je ergens niet uitkomen, schroom niet om contact met mij op te nemen.

Bronnen

 1. Search Engine Land. (2024d, april 8). What is SEO – Search Engine Optimization? https://searchengineland.com/guide/what-is-seo
 2. Dean, B. (2024g, maart 24). Google’s 200 Ranking Factors: The complete list. Backlinko. https://backlinko.com/google-ranking-factors
 3. Storm, M., & Storm, M. (z.d.). Your Complete List of 200+ SEO Ranking Factors. WebFX. https://www.webfx.com/blog/internet/seo-ranking-factors/
 4. What is Local SEO, and How Does It Work? | Mailchimp. (z.d.). Mailchimp. https://mailchimp.com/resources/what-is-local-seo/

Veelgestelde vragen

Hieronder de meest gestelde vragen

Hoe is de cursus SEO optimalisatie opgebouwd?

Tijdens de cursus duiken we de diepte in met content, techniek en linkbuilding. Wij zetten maximaal in op ieder element en benutten het hoogste potentieel. Schone code, sitestructuur, snelheid en tools komen aan bod tijdens de training.

De meest belangrijke pijler voor Google is de gebruikerservaring. Elke SEO beslissing moet je ten goede van jouw bezoeker maken. Wij bespreken het uitvoerig.

De kennis begrippen leggen wij uit aan de hand van praktijkvoorbeelden en casuïstieken uit verschillende branches.

Moet ik technisch ingesteld zijn voor SEO?

Nee. Techniek is een belangrijk component van SEO, echter is het niet nodig om ervaring met of een achtergrond in techniek te hebben. De kennis die wij aanreiken, formuleren wij op toegankelijke wijze. Wij leggen alles stapsgewijs uit zodat het voor iedereen te volgen is.

Hoe meet je SEO-succes?

In de cursus behandelen we handige tools waarmee jij jouw SEO blijft monitoren. Zo zie je in een handomdraai hoe jij er voor staat. Het ligt aan wat je met SEO wilt bereiken. Je meet bijvoorbeeld hoeveel meer verkeer er naar jouw website geleid wordt.

Wat is het effect van een bepaalde landingspagina? Meer conversies, meer verkeer voor bepaalde zoekwoorden of meer verkeer via backlinks. Dit zie je allemaal terug in de statistieken van jouw website.

Hoe meet je SEO-succes?

Het actuele tarief voor de training is in totaal €249. De factuur voor de trainingskosten ontvang je na de betaling. Na de training weet jij alles over SEO.

In de cursus zit inbegrepen:

 • 6 uur aan beeldmateriaal opgedeeld in behapbare stukken;
 • de mogelijkheid om wanneer en waar jij wilt een jaar na aankoop de training terug te kijken;
 • een uitgebreide checklist ten behoeve van het optimaliseren van jouw content;
 • een complete technische SEO checklist die jou helpt de technische kant te optimaliseren;
 • relevante casuïstieken uit verschillende branches.

Heb ik ervaring met marketing nodig om de SEO checklist te volgen?

Hoewel het handig kan zijn om enige ervaring te hebben met marketing en SEO, is het niet noodzakelijk om de SEO checklist te volgen. De checklist is ontworpen om stapsgewijze instructies te bieden voor het optimaliseren van je website voor zoekmachines, en de meeste stappen kunnen worden uitgevoerd zonder uitgebreide marketingkennis.

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat SEO een doorlopend proces is en dat het een combinatie van technische, inhoudelijke en marketingaspecten omvat. Het kan daarom nuttig zijn om je kennis op dit gebied uit te breiden en jezelf op de hoogte te houden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in de SEO-wereld. Dit kan je helpen om je SEO-inspanningen te optimaliseren en betere resultaten te behalen.

Als je nieuw bent in SEO, zijn er veel online bronnen beschikbaar die je kunnen helpen om meer te leren over SEO en hoe je je website kunt optimaliseren voor zoekmachines. Deze bronnen variëren van blogs en tutorials tot online cursussen en boeken. Door jezelf te blijven informeren en experimenteren, kan je jouw SEO-kennis en -vaardigheden verbeteren en je website helpen om beter gevonden te worden in zoekmachines.

Welke resultaten kan ik verwachten als ik de SEO checklist volg?

Het volgen van de SEO checklist kan verschillende resultaten opleveren voor je website, afhankelijk van de huidige status van je website en de mate waarin je de aanbevelingen uit de checklist opvolgt. Enkele mogelijke resultaten zijn:

 1. Verbeterde zichtbaarheid in zoekmachines: door je website te optimaliseren voor zoekmachines, kan je beter gevonden worden in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot meer verkeer en een hogere conversieratio.
 2. Betere gebruikerservaring: het optimaliseren van je website voor SEO omvat ook het verbeteren van de gebruikerservaring op je website. Een betere gebruikerservaring kan leiden tot een hogere betrokkenheid van bezoekers en een hogere conversieratio.
 3. Hogere DA-score: door het optimaliseren van je website voor zoekmachines en het verkrijgen van kwalitatieve inkomende links, kan je domein autoriteit (DA) toenemen, wat kan leiden tot een hogere rangschikking in zoekmachines en een hogere geloofwaardigheid en autoriteit van je website.
 4. Verhoogde verkeer: een verbeterde zichtbaarheid in zoekmachines kan leiden tot meer verkeer naar je website, wat kan resulteren in hogere conversieratio’s en meer klanten.
 5. Betere ROI: door je website te optimaliseren voor SEO, kan je de kosten per acquisitie verlagen en de ROI verbeteren. Dit kan leiden tot een hogere winstgevendheid en groei van je bedrijf.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het verbeteren van je SEO-resultaten een doorlopend proces is en dat het tijd kan kosten voordat je significante resultaten ziet. Door echter consistent te blijven werken aan het optimaliseren van je website voor zoekmachines, kan je de kans op betere resultaten vergroten.

Heb ik bepaalde tools nodig om de SEO checklist te gebruiken?

Er zijn verschillende tools beschikbaar die kunnen helpen bij het uitvoeren van de aanbevelingen uit de SEO checklist. Hoewel het niet strikt noodzakelijk is om deze tools te gebruiken, kunnen ze wel handig zijn om het proces te versnellen en de resultaten te optimaliseren. Enkele nuttige tools die je zou kunnen gebruiken zijn:

 1. Google Analytics: een gratis tool van Google waarmee je het verkeer en het gedrag van bezoekers op je website kunt analyseren. Het kan je helpen om de belangrijkste pagina’s van je website te identificeren, evenals de bronnen van je verkeer.
 2. Google Search Console: een gratis tool van Google waarmee je de prestaties van je website in Google-zoekresultaten kunt controleren. Het kan je helpen om fouten op je website te identificeren, zoekopdrachten te analyseren en de indexering van je website te controleren.
 3. SEMrush: een betaalde tool waarmee je het zoekverkeer, de zoekwoorden en de backlinks van je website kunt analyseren. Het kan je helpen om concurrenten te analyseren en inzicht te krijgen in zoekwoordonderzoek.
 4. Ahrefs: een betaalde tool waarmee je de backlinks en zoekwoordprestaties van je website kunt analyseren. Het kan je helpen bij het vinden van kansen voor linkbuilding en het identificeren van de sterktes en zwaktes van je concurrenten.
 5. Moz: een betaalde tool waarmee je de zoekwoordprestaties, backlinks en technische SEO van je website kunt analyseren. Het kan je helpen bij het identificeren van technische fouten en het vinden van kansen voor linkbuilding.

Het gebruik van deze tools kan helpen om het optimalisatieproces te versnellen en de resultaten te optimaliseren. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze tools slechts hulpmiddelen zijn en dat het nog steeds nodig is om de aanbevelingen uit de SEO checklist op te volgen en consistent te blijven werken aan het verbeteren van je SEO-resultaten.

Moet ik al verkeer hebben op mijn website om de SEO checklist toe te passen?

Nee, het is niet noodzakelijk om al verkeer te hebben op je website om de SEO checklist toe te passen. In feite is het juist aan te raden om je website te optimaliseren voor zoekmachines voordat je veel verkeer hebt, omdat het kan helpen om je website beter vindbaar te maken voor potentiële bezoekers en klanten.

Door de aanbevelingen uit de SEO checklist op te volgen, kan je de basis leggen voor een goede SEO-strategie en de kans vergroten dat je website beter gevonden wordt in zoekmachines. Dit kan leiden tot meer verkeer en betere resultaten op de lange termijn.

Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat SEO een doorlopend proces is en dat het tijd kan kosten voordat je significante resultaten ziet. Het is daarom belangrijk om consistent te blijven werken aan het optimaliseren van je website voor zoekmachines, zelfs als je nog niet veel verkeer hebt.

Welke SEO onderdelen worden besproken in de SEO checklist?

De SEO checklist bevat een breed scala aan onderdelen die van belang zijn voor een effectieve SEO-strategie. Hieronder vind je enkele voorbeelden van de onderdelen die aan bod kunnen komen:

 1. Zoekwoordenonderzoek: het identificeren van relevante zoekwoorden voor je doelgroep en het integreren van deze zoekwoorden in je inhoud en metadata.
 2. Technische SEO: het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zoals de laadsnelheid, mobielvriendelijkheid, crawlbaarheid en indexeerbaarheid.
 3. On-page optimalisatie: het optimaliseren van de inhoud van je website, zoals het schrijven van SEO-vriendelijke titels, beschrijvingen, headers en inhoud, en het toevoegen van afbeeldingen en video’s.
 4. Linkbuilding: het verkrijgen van kwalitatieve inkomende links naar je website van andere relevante en gezaghebbende websites.
 5. Lokale SEO: het optimaliseren van je website voor lokale zoekopdrachten, zoals het opnemen van lokale zoekwoorden, het aanmaken van een Google Mijn Bedrijf-profiel en het krijgen van positieve lokale reviews.
 6. Sociale media: het optimaliseren van je aanwezigheid op sociale media, zoals het creëren van SEO-vriendelijke profielen, het delen van inhoud en het verkrijgen van likes, shares en volgers.
 7. Analyse en rapportage: het monitoren van je SEO-prestaties met behulp van tools zoals Google Analytics en Google Search Console, en het bijhouden van je SEO-resultaten met regelmatige rapportage.

Het is belangrijk om te benadrukken dat SEO een doorlopend proces is en dat het optimaliseren van je website voor zoekmachines meerdere aspecten omvat. Door de aanbevelingen uit de SEO checklist op te volgen, kan je de kans vergroten dat je website beter gevonden wordt in zoekmachines en betere resultaten behaalt op de lange termijn.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.