Klantgesprekken binnen een SEO-campagne

Het is van groot belang om de unieke behoeften van klanten te begrijpen en te beantwoorden. Dit kan door het analyseren van klantgesprekken en deze analyses in verschillende aspecten van een SEO-campagne toe te passen.

Klanten bieden veel informatie over een groot aantal aspecten van de campagne – van het zoekwoordonderzoek en linkbuilding tot sentiment analyse en het benutten van featured snippets. Dit artikel biedt waardevolle inzichten voor het optimaliseren van de online aanwezigheid en het creëren van een meer gerichte en resonante ervaring voor het publiek.

Inhoudsopgave toon

Waarvoor kun je klantgesprekken inzetten?

Klantgesprekken zijn erg waardevol en helpen bij het ontwikkelen en verfijnen van een SEO-strategie. Onderstaande voorbeelden laten zien wanneer klantgesprekken helpen:

  1. Zoekwoordenonderzoek: luister naar de taal en terminologie die klanten gebruiken. Dit geeft inzicht in de zoekwoorden en zinnen die klanten gebruiken als ze naar producten of diensten zoeken. Klanten geven waardevolle informatie, die is te gebruiken bij het ontwikkelen van een meer gerichte zoekwoorden strategie.
  2. Inspiratie voor content: uit klantgesprekken blijkt welke vragen klanten hebben en waar hun interesses liggen. Dit kan zorgen voor inspiratie voor blogposts, FAQ-pagina’s of andere content. De nieuwe content speelt dan meer in op de behoeften en interesses van de doelgroep.
  3. Een betere gebruikerservaring: het is belangrijk om te begrijpen wat klanten waarderen of minder goed vinden aan een website. Dit geeft belangrijke inzichten in waar aanpassingen gemaakt moeten worden. De gebruikerservaring wordt beter en de bounce rate lager. Bovendien zullen bezoekers meer tijd doorbrengen op de website. Dit kan de SEO verbeteren.
  4. Linkbuilding strategie: klanten noemen specifieke bronnen of verwijzingen die ze nuttig vinden.  Deze worden gezien als een kans om relaties op te bouwen met andere websites. Ook worden op deze manier backlinks  verdiend.
  5. Problemen identificeren: feedback van klanten kan ervoor zorgen dat problemen aan het licht worden gebracht. Denk hierbij aan gebroken links, langzame laadtijden of navigatieproblemen. Pak deze problemen aan om de algehele SEO-prestaties van een website verbeteren.
  6. Sentimentanalyse: analyseer het sentiment in klantgesprekken. Dit geeft inzicht in de mening van mensen over de website. Een positief sentiment kan een merk autoriteit versterken. Ook is het belangrijk om er bewust van te zijn als het sentiment negatief is. Inzicht in negatieve punten maakt het mogelijk om deze te verbeteren.
  7. SERP-featured snippet: ga in op de vragen die klanten stellen. Probeer content te creëren die antwoord geeft op deze vragen. Doe dit in een beknopte en duidelijke vorm. Dit vergroot de kansen om verschijnen in de ‘featured snippets’ van Google’s zoekresultaten pagina’s tevoorschijn te komen.

Gebruik klantgesprekken actief binnen een SEO-strategie. Op deze manier kan een meer klantgerichte benadering worden gerealiseerd. Zo wordt een website meer zichtbaar en komt deze hoger in de ranking. Ook worden de algehele prestaties verbeterd.

Klantgesprekken inzetten voor SEO in het kort

Klantgesprekken & het zoekwoorden onderzoek

Klantgesprekken voor zoekwoordonderzoek geven inzicht in welke termen en zinnen de doelgroep gebruikt. Onderstaande vragen zijn voorbeelden om aan klanten te stellen bij het uitvoeren van zoekwoordonderzoek:

1. Doelgroep en onderwerp bepalen

Voor je gesprekken begint, moet je een duidelijk begrip hebben van wie je wilt bereiken en welke onderwerpen of producten je wilt bespreken.

2. Voer gesprekken

Het is belangrijk om het doel van het gesprek goed voor ogen te hebben. Bepaal alvast de doelgroep en ook het onderwerp.

  • Algemene vragen:
    • “Hoe zou je [product/dienst] beschrijven?”
    • “Welke termen zou je gebruiken om te zoeken naar [product/dienst]?”
  • Probleemgerichte vragen:
    • “Waar loop je tegenaan met betrekking tot [probleemgebied]?”
    • “Welke oplossingen heb je online gezocht voor [specifiek probleem]?”
  • Concurrentiegerichte vragen:
    • “Welke andere producten of diensten heb je overwogen?”
    • “Wat typte je in de zoekmachine toen je onze concurrenten vond?”
  • Informatiegerichte vragen:
    • “Wat wil je weten over [product/dienst] voordat je een aankoop doet?”
    • “Wat voor soort informatie zoek je meestal online met betrekking tot [onderwerp]?”

3. Gesprekken analyseren

Het is belangrijk om aandachtig te luisteren tijdens de gesprekken en te letten op terugkerende termen en concepten. Maak aantekeningen of transcribeer om de informatie terug te zoeken.

4. Potentiële zoekwoorden identificeren

Noteer specifieke woorden en zinnen die gebruikt worden door de doelgroep. Deze zoekwoorden worden potentieel in de SEO-strategie opgenomen.

5. Gebruik SEO-tools

Valideer de verzamelde zoekwoorden en onderzoek deze verder met behulp van zoekwoord onderzoek tools. Gebruik tools als Google Keyword Planner, Moz, of SEMrush. De tools helpen om de populariteit, concurrentie en relevantie van de zoekwoorden te evalueren

6. Implementeer de zoekwoorden

Integreer de verzamelde zoekwoorden in de website content, metadata, en advertentiecampagnes.

Het gebruiken van klantgesprekken voor zoekwoordonderzoek, zorgt ervoor dat de SEO-strategie wordt afgestemd op de daadwerkelijke taal en behoeften van een doelgroep. Hierdoor wordt een website relevanter en wordt deze hoger gerankt zoekmachines.

Klantgesprekken & contentideeën

Het kan een uitdaging zijn op content ideeën te bedenken die aanslaat bij de doelgroep. Door klantgesprekken is het mogelijk om rechtstreeks van de doelgroep te horen wat zij interessant vinden. Om zo veel mogelijk uit het gesprek te halen, volg onderstaande stappen toe

1. Contentdoelen bepalen

Bepaald het doel van de content. Is dit entertainen, informeren of inspireren? Stel vragen met als uitgangspunt de soort content die gecreëerd wordt.

2. Doelgroep identificeren

Wat is de doelgroep? Het is belangrijk om hun behoeften, interesses en problemen te begrijpen.

3. Open vragen stellen

Stel open vragen, zodat klanten aangeven wat voor soort content ze waarderen. Bijvoorbeeld:

  • “Welke onderwerpen vind je het meest interessant binnen [industrie/gebied]?”
  • “Heb je vragen of problemen die je hebt waarover je meer zou willen weten?”
  • “Wat voor soort content consumeer je graag (artikelen, video’s, podcasts, etc.)?”
  • “Welke influencers, blogs of kanalen volg je? En waarom?”

4. Naar specifieke interacties met de huidige content vragen

Als een website al content bevat, is het nuttig om te vragen naar feedback en ideeën voor verbetering:

  • “Welke blogposts, video’s of andere content vind je nuttig of interessant?”
  • “Is er iets dat je zou willen zien dat we nog op de website hebben staan?”

5. Creativiteit aanmoedigen

Laat klanten brainstormen en ideeën delen:

  • “Als je een blogpost of video zou kunnen maken over [onderwerp], wat zou dat dan zijn?”
  • “Wat zou je tegen vrienden vertellen over [product/dienst]?”

6. Concurrenten en trends analyseren

Vraag naar andere content die ze consumeren en waarom:

  • “Welke andere merken of bronnen volg je voor informatie over [onderwerp]?”
  • “Wat vind je aantrekkelijk aan hun content?”

7. Inzichten analyseren en verzamelen

Krijg inzicht in terugkerende thema’s, behoeften en interesses. Dit geeft inspiratie tot nieuwe content ideeën.

8. Content creëren en testen

Creëer content gebaseerd op de verzamelde ideeën. Test het voor het lanceren eerst bij een deel van de doelgroep.

9. Blijf in gesprek

Blijf voortdurend in gesprek met klanten. De behoeften en interesses van de doelgroep veranderen voortdurend. Door regelmatig gesprekken te voeren, blijft de contentstrategie dynamisch en relevant.

Klantgesprekken leiden tot een groot aantal inzichten voor contentcreatie. Praat rechtstreeks met de doelgroep en luister echt naar wat ze zeggen. Dit leidt tot nieuwe ideeën voor content die aansluit bij de werkelijke behoeften en interesses van potentiële klanten. Dit leidt tot een sterkere betrokkenheid en loyaliteit.

Klantgesprekken en gebruikservaring

Een goede gebruikservaring (User Experience, UX) is van groot belang voor het succes van elke website. Klantgesprekken  helpen enorm bij het verbeteren van de gebruikerservaring. Om de UX te verbeteren, is het belangrijk om gerichte vragen te stellen. Voorbeelden:

1. Doelgroep en doelen bepalen

Weet wat de doelgroep is en wat ze willen bereiken op je website. Aan de hand van deze informatie is het mogelijk om gerichte vragen te stellen.

2. Gesprekken voeren

Voer gesprekken in de vorm van interviews zijn, enquêtes of interacties via klantenservice. Een aantal voorbeelden van vragen:

  • Navigatie en toegankelijkheid:
    • “Hoe makkelijk vond je het om door onze website te navigeren?”
    • “Was er iets dat je niet kon vinden of dat onduidelijk was?”
  • Design en lay-out:
    • “Wat vind je van het ontwerp van onze website?”
    • “Zijn er elementen op de pagina die je afleiden of hinderen?”
  • Laadtijden en functionaliteit:
    • “Heb je problemen ondervonden met laadtijden of technische fouten op de site?”
    • “Hoe soepel werken de interactieve elementen zoals formulieren of winkelwagentjes?”
  • Content en relevantie:
    • “Vind je de informatie op onze website relevant en nuttig?”
    • “Is er informatie die je mist of die je zou willen zien?”
  • Mobiele ervaring:
    • “Hoe was je ervaring met het gebruik van onze website op een mobiel apparaat?”
    • “Zijn er functies die niet goed werken op je telefoon of tablet?”

3. Feedback analyseren

Verzamel de antwoorden en analyseer deze. Zoek of er terugkerende thema’s of problemen zijn. Noteer zowel positieve als negatieve feedback.

4. Actieplan opstellen

Identificeer welke punten verbetering nodig hebben en maak een duidelijk actieplan om de problemen op te lossen. Pas de navigatie aan, versnel de laadtijden of herschrijf de content, bijvoorbeeld.

5. Wijzigingen testen

Voor het doorvoeren van grote wijzigingen, is het slim om deze te testen met een kleine groep gebruikers. Vraag hen om feedback. Op deze manier wordt duidelijk of de wijzigingen de gebruikservaring verbeteren of niet.

6. Monitoren en herhalen

Het is belangrijk om de prestaties en feedback van de website te blijven volgen. Voer bovenstaande acties dus regelmatig uit. Gebruikers hebben constant nieuwe behoeften en verwachtingen. Blijf dus voortdurend met ze in gesprek.

Klantgesprekken geven een dieper inzicht in welke onderdelen van een website wel en niet werken. Dit maakt duidelijk wat de verbeterpunten zijn wat betreft gebruikservaring en tevredenheid. Uiteindelijk kan dit leiden tot hogere conversieratio’s.

Klantgesprekken & de linkbuilding strategie

Linkbuilding is erg belangrijk binnen de SEO. Het gaat om het verkrijgen van backlinks van andere websites. Voor een betere linkbuilding-strategie zijn klantgesprekken belangrijk. Hieronder staat een aantal voorbeelden van vragen om aan klanten te stellen met als doel een betere linkbuilding strategie:

1. Interesses en behoeften bepalen

Het is essentieel om te begrijpen waar de interesses van klanten liggen en welke informatie ze zoeken. Op deze manier is het mogelijk partnerschappen en content te identificeren die relevant zijn voor linkbuilding. Enkele voorbeelden van vragen:

  • “Welke andere websites of bronnen bezoek je om informatie te vinden over [onderwerp]?”
  • “Zijn er blogs, forums of communities waarin je actief bent binnen onze industrie?”

2. Waardevolle partners vinden

Om nieuwe samenwerkingen of mogelijkheden in linkbuilding aan te gaan, is het aangeraden om klanten naar complementaire merken, producten of diensten te vragen. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • “Welke andere merken of producten waardeer je in relatie tot onze diensten?”
  • “Heb je suggesties voor samenwerkingen of partnerschappen die interessant lijken?”

3. Concurrenten analyseren

Vraag klanten hoe ze de concurrenten hebben gevonden. Dit leidt tot inzicht in mogelijke linkbronnen. Vragen kunnen onder andere zijn:

  • “Hoe heb je [concurrent] ontdekt?”
  • “Op welke websites of bronnen heb je over vergelijkbare producten of diensten gelezen?”

4. Soorten content

Verschillende soorten content helpen bij het verkrijgen van linkbuilding-kansen. Vraag klanten waar hun voorkeur ligt:

  • “Welk type content consumeer je het liefst (denk aan blogs, video’s, podcasts)?”
  • “Zou je een informatieve gids of whitepaper over [onderwerp] handig vinden?”

5. Klantgerichte content creëren

Klantfeedback kan inzichten bieden en helpen om content te creëren die specifiek is ontworpen om te worden gedeeld en gelinkt. Stel hiervoor vragen als:

  • “Welke vragen of problemen heb je waarop je online geen antwoord kon vinden?”
  • “Wat moeten mensen volgens jou weten over [industrie/onderwerp]?”

6. Relaties bouwen

Bouw relaties op met websites, blogs en forums die de klanten waarderen. Door gastbijdragen, expertinterviews of andere samenwerkingsmogelijkheden worden relaties opgebouwd.

7. Monitor en analyseer

Het is belangrijk om regelmatig klantgesprekken te voeren. Analyseer de feedback om te zien waar de linkbuilding-inspanningen toe leiden. Mochten er verbeterpunten zijn, pas deze dan aan.

Praat direct met klanten en kom er zo achter wat hen drijft. Pas hier de strategie op aan. Dit leidt niet alleen tot relevante en waardevolle backlinks, het versterkt ook de algemene merkreputatie en autoriteit in de branche.

Klantgesprekken om problemen te identificeren

Het is essentieel om problemen binnen een website, producten, diensten of klantenservice te identificeren. Zo kan de algehele ervaring en het succes van een bedrijf worden verbeterd. Klantgesprekken geven inzicht in welke punten problematisch zijn. Volg onderstaande stappen en stel onderstaande vragen voor het beste resultaat:

1. Bepaal de focus van het onderzoek

Om problemen te ontdekken op bijvoorbeeld een website, klantenservice, producten of diensten, is het goed om duidelijk te maken waar de focus van het onderzoek ligt.

2. Gerichte vragen stellen

Stel open en eerlijke vragen. Deze vragen moedigen klanten aan om te delen wat ze echt denken en voelen. Voorbeelden:

  • Websiteproblemen:
    • “Heb je ooit moeite gehad om iets te vinden op onze website?”
    • “Waren er technische problemen die je online ervaring hebben verstoord?”
  • Product- of dienstproblemen:
    • “Zijn er aspecten van ons product die niet aan je verwachtingen voldeden?”
    • “Heb je problemen ondervonden bij het gebruik van onze dienst?”
  • Klantenserviceproblemen:
    • “Hoe zou je je ervaring met onze klantenservice beschrijven?”
    • “Heb je ooit problemen ondervonden bij het communiceren met ons ondersteuningsteam?”
  • Linkbuilding en SEO-problemen:
    • “Heb je ooit irrelevante of verwarrende links op onze website gevonden?”
    • “Is er iets dat je verhinderde om de informatie te vinden die je zocht in zoekmachines?”

3. Aandachtig luisteren

Luister aandachtig naar de antwoorden. Ook is het belangrijk om vervolgvragen te stellen om nog dieper te graven. Vraag daarom om specifieke voorbeelden en details.

4. Vraag om eerlijke feedback

Zorg ervoor dat klanten zich comfortabel voelen. Creëer hiervoor een veilige omgeving. Dit maakt het makkelijker om eerlijke feedback te geven.

5. Informatie analyseren

Verzamel en analyseer de feedback. Op deze manier komen patronen en veelvoorkomende problemen aan het licht.

6. Actieplan ontwikkelen

Bepaal welke problemen het belangrijkst zijn, Stel vervolgens een plan om deze problemen op te lossen.

7. Communiceren en implementeren

Het is belangrijk om aan klanten te laten weten dat hun feedback wordt gewaardeerd en er  maatregelen worden genomen om de genoemde problemen tegen te gaan.

8. Monitoren en herhalen

Voer regelmatig klantgesprekken en pas geïdentificeerde problemen aan.

Stel gerichte vragen en luister actief naar klantfeedback. Op deze manier is het mogelijk om problemen te identificeren die anders onopgemerkt zouden blijven. Door deze problemen aan te pakken, wordt de gebruikerservaring verbeterd. Ook zal de klanttevredenheid hoger worden en is het bedrijf succesvoller op de lange termijn.

Klantgesprekken & sentimentanalyse

Bij een sentimentanalyse wordt de emotionele toon en gevoel achter woorden bepaald. Dit wordt vooral toegepast om meningen en emoties achter de feedback van klanten te begrijpen. Voor sentimentanalyse zijn klantgesprekken belangrijk. Voor de analyse op de volgende manier uit:

1. Gespreksgegevens verzamelen

Leg klantgesprekken vast. Dit kan onder andere door middel van telefoongesprekken, interviews, enquêtes, social media en recensies.

2. Gerichte vragen stellen

Om achter specifiek sentiment te komen rond bepaalde aspecten – denk aan producten, diensten en website-ervaring, helpen de volgende vragen:

  • “Hoe zou je je ervaring met ons product beschrijven?”
  • “Hoe heb je onze klantenservice ervaren?”
  • “Hoe voel je je over de content die we maken?”

3. Analysetools gebruiken

Verschillende tools automatiseren sentimentanalyse. Ze analyseren de tekst uit klantgesprekken en beoordelen het sentiment als positief, negatief of neutraal.

4. Handmatige analyse

Ook een menselijke analyse kan nuttig zijn, met name om diepgaande inzichten te verkrijgen. Trained personnel begrijpt nuances beter dan machines.

5. Op verschillende niveaus analyseren

Sentimentanalyse kan zowel op macro- als op microniveau worden toegepast. Macro geeft een algemeen beeld van de klanttevredenheid, terwijl micro juist gericht is op specifieke problemen of sterke punten.

6. Identificeer trends

Ga na hoe mensen over meerdere periodes denken over bepaalde trends. Verandert het sentiment over een bepaald product of dienst? Bepaal ook of er seizoensgebonden schommelingen zijn in de manier waarop klanten zich voelen.

7. Onderneem actie wat betreft trends

Zodra het klantsentiment inzichtelijker is, is het mogelijk om actie te ondernemen. Bij een negatief sentiment wat betreft de klantenservice, bijvoorbeeld, is het mogelijk om de problemen te onderzoeken en deze vervolgens aan te pakken

8. Sentimentanalyse & klantinformatie

Door sentimentanalyse te combineren met andere klantinformatie – denk aan onder andere koopgedrag en demografie, lukt het om een holistischer beeld te krijgen van de klant.

9. Continue monitoring

Sentiment kan voortdurend veranderen. Blijf constant monitoren en aanpassingen maken aan veranderende klantpercepties en markttrends.

10. Ben ethisch verantwoord

Respecteer de privacy en toestemming van klanten bij het verzamelen en analyseren van gesprekken.

Door sentimentanalyse begrijpen bedrijven beter hoe klanten zich echt voelen over onder andere een merk, producten, diensten. Dankzij deze inzichten is het makkelijker om proactief te reageren op de behoeften en wensen van de klanten. Hierdoor kunnen bedrijven de tevredenheid en loyaliteit verhogen en beter onderbouwde beslissingen nemen. Dit leidt tot positieve resultaten voor een bedrijf.

Klantgesprekken & Featured Snippets

Featured Snippets zijn korte fragmenten die bovenaan de zoekresultaten van zoekmachines worden weergegeven. De snippets geven snel een antwoord op een vraag van een gebruiker. Featured Snippets worden vaak “positie nul” genoemd. Ze vergroten de zichtbaarheid van een website.

Gebruik klantgesprekken om Featured Snippets te verkrijgen. Dit helpt te begrijpen welke vragen en zorgen de doelgroep heeft. Volg onderstaande stappen:

1. Veelgestelde vragen onderzoeken

Luister naar klantgesprekken of maak gebruik van interviews en enquêtes. Hieruit zal blijken welke vragen en zorgen vaak terugkomen. Stel vragen als:

  • “Wat wil je weten over [product/dienst]?”
  • “Welke vragen had je voor de aankoop van [product/dienst]?”

2. De vraagstelling begrijpen

Let op de manier waarop klanten hun vragen formuleren. Gebruiken klanten bepaalde woorden of zinsconstructies? Begrijp aan de hand van deze informatie de taal van de doelgroep, pas de content erop aan.

3. Vragen beantwoorden in content

Gebruik de verkregen informatie uit klantgesprekken om content te ontwikkelen die direct antwoord geeft op de vragen van de klanten. Dit kan bijvoorbeeld door blogposts, FAQ-secties of tutorial pagina’s te maken.

4. Let op de structuur

De content moet worden geformuleerd in de juiste structuur, zodat zoekmachines deze gemakkelijk kunnen lezen. Lijsten, tabellen en duidelijke subkoppen helpen hierbij.

5. Zoekwoorden optimalisatie

Voeg exacte vragen en gerelateerde zoekwoorden toe aan de content. Dit vergroot de kans dat de content verschijnt in Featured Snippets te vergroten.

6. Gedetailleerde antwoorden

Een Featured Snippet is kort en bondig. Toch houden zoekmachines ervan als het fragment deel uitmaakt van een meer gedetailleerd antwoord. Creëer een beknopt antwoord, maar zorg ook voor een uitgebreidere uitleg en details in de rest van de content.

7. Monitoren en resultaten meten

Monitor voortdurend de prestaties van content in de zoekmachines. Verricht waar nodig aanpassingen.

8. Blijf in gesprek

Klantbehoeften en vragen veranderen met de tijd. Blijf dus in gesprek met de klanten om voortdurend te weten waar hun interesses liggen en wat hun zorgen zijn.

Klantgesprekken geven inzichten in veelgestelde vragen en zorgen. Dit maakt het mogelijk om content te creëren die een direct antwoord op deze vragen geeft, in een formaat dat zoekmachinevriendelijk is. Dit maakt de kansen op Featured Snippets aanzienlijk groter. Niet alleen worden zo de zichtbaarheid en het verkeer naar een website groter, klanten waarderen het ook dat hun behoeften proactief worden beantwoord.

Samengevat

Klantgesprekken bieden meer nuttige informatie dan alleen feedback. Ze zijn als het ware een strategisch instrument. Bij correct gebruik versterken de SEO-positie. Luister naar klanten en creëer zo content die aansluit bij de doelgroep. Klantgesprekken leiden er ook toe dat problemen proactief worden geïdentificeerd en de gebruikservaring wordt verbeterd. Ook komt een website hoger in Google.

Dit artikel biedt uitgebreide gids om klantgesprekken op effectieve manier in je SEO-stappenplan toe te passen. Benut deze inzichten om als merk een klantgerichte leider in de branche te worden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 februari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 8 februari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.