Mijn introductie tot Article structured data

Het toepassen van article structured data, een geavanceerde SEO techniek, is essentieel voor bloggers die hun inhoud zo helder mogelijk aan Google willen overbrengen. In dit artikel bekijk ik de ins en outs van article structured data en geef ik handige tips en trucs voor de implementatie. Ik leg de nadruk op de positieve impact ervan op de zichtbaarheid in zoekmachines en de betrokkenheid van gebruikers.

De essentie van article structured data

Article structured data gebruikt Schema.org terminologie om zoekmachines gedetailleerde informatie te geven over de inhoud en context van een artikel. Het gaat hier om:

  1. Labelen en indelen van artikelen: zorg ervoor dat je elementen zoals titel, auteur, publicatiedatum, en wijzigingsdatum correct labelt en indeelt. Zo help je zoekmachines de structuur en relevantie van de content beter te begrijpen.
  2. JSON-LD gebruiken voor markup: JSON-LD (JavaScript Object Notation for Linked Data) is de voorkeursmethode voor het markeren van article structured data. Dit komt vooral doordat het lichte in gebruik is en eenvoudig in de HTML header kan worden geïntegreerd.

Gebruik van geavanceerde strategieën

Om article structured data nog effectiever te maken, kun je de volgende strategieën inzetten:

  • Integreren met SEO strategieën: combineer structured data met traditionele SEO elementen zoals meta-tags voor een verbeterde leesbaarheid en optimalisatie van de content voor gebruikers.
  • Gebruikmaken van gedetailleerde metadata: voeg uitgebreide informatie toe, zoals de artikelsectie, leestijd en uitgelichte afbeeldingen om een rijkere inhoud aan te bieden.

Article structured data in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Article structured data (video).

Een voorbeeld met JSON-LD

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe article structured data kan worden gebruikt met JSON-LD:

jsonCopy code

{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “Article”,
“headline”: “Geavanceerde toepassingen van Article structured data”,
“author”: {
“@type”: “Person”,
“name”: “Jane Doe”
},
“datePublished”: “2024-01-23”,
“dateModified”: “2024-01-24”,
“image”: “http://example.com/article_image.jpg”,
“articleSection”: “SEO”,
“wordCount”: “1200”,
“publisher”: {
“@type”: “Organization”,
“name”: “TechMagazine”,
“logo”: {
“@type”: “ImageObject”,
“url”: “http://example.com/logo.jpg”
}
}
}

Toelichting per onderdeel

  1. @context: dit geeft aan de zoekmachines door dat de data is gestructureerd volgens de Schema.org vocabulaire, waardoor ze de gebruikte termen begrijpen.
  2. @type: dit geeft aan dat het gestructureerde data-object als een ‘Artikel’ wordt beschouwd, waardoor zoekmachines herkennen dat de inhoud een artikel is.
  3. Headline: dit geeft de titel of kop van het artikel aan. Deze moet precies dezelfde titel zijn zoals die op de webpagina wordt weergegeven.
  4. Author: dit bevat informatie over de auteur van het artikel.
    1. @type: geeft aan dat het over een ‘Persoon’ gaat.
    1. Name: dit geeft de naam van de auteur aan.
  5. datePublished: dit geeft de publicatiedatum van het artikel aan. Dit moet in ISO 8601 formaat zijn (YYYY-MM-DD).
  6. DateModified: dit geeft de laatste wijzigingsdatum van het artikel aan. Dit moet in ISO 8601 formaat zijn (YYYY-MM-DD). Als het artikel niet is gewijzigd sinds de publicatie, kan dit hetzelfde zijn als de datePublished.
  7. Image: dit geeft de URL aan naar de afbeelding van het artikel. Dit moet een relevante afbeelding zijn die in het artikel wordt gebruikt.
  8. articleSection: dit geeft de sectie of categorie van het artikel aan. Bijvoorbeeld ‘SEO’, ‘Technologie’, etc.
  9. wordCount: dit geeft het aantal woorden in het artikel aan. Het kan handig zijn om de lengte van het artikel aan te geven voor de gebruiker.
  10. Publisher: informatie over de auteur van het artikel.
    • @type: dit geeft aan dat het over een ‘Organisatie’ gaat.
    • Name: dit geeft de naam weer van de uitgevende organisatie of bedrijf.
    • Logo: een object met informatie over het logo van de uitgever.
      • @type: Geeft aan dat het een ‘ImageObject’ is.
      • url: URL naar het logo van de uitgever.

Door deze informatie nauwkeurig in te vullen, vergroot de gestructureerde data de kans dat zoekmachines het artikel op de juiste manier indexeren en laten zien. Dit kan uiteindelijk leiden tot betere SEO-resultaten en verhoogde zichtbaarheid.

De voordelen van article structured data

Het op de juiste manier gebruiken van article structured data kan zorgen voor deze voordelen:

  • Betere positie en zichtbaarheid in zoekmachines.
  • Grotere kans op het krijgen van rich snippets. Dit kan zorgen voor een betere CTR.
  • Betere gebruikerservaring door snelle toegang tot relevante informatie.

Samengevat

Article structured data is geen luxe meer maar een must voor de hedendaagse SEO. Door een dieper begrip en een zorgvuldige toepassing kunnen uitgevers en contentbeheerders artikelen  optimaliseren voor een betere zichtbaarheid en prestaties in het digitale ecosysteem.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 74 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.