Hoe indexeer ik een pagina in Google?
Het indexeren van een pagina in Google is cruciaal om deze ook aan het gewenste publiek te laten zien en meer te halen uit de SEO (logisch). Geen indexering = geen organisch verkeer. In dit artikel bespreek ik hoe ik een pagina laat indexeren en daarbij hoe ik check of een pagina al is geïndexeerd of niet.
Hoe controleer ik of een pagina al is geïndexeerd?
Er zijn meerdere manieren om te controleren of een pagina al is geïndexeerd. Een site:search en via de Google Search Console. Ik bespreek ze hieronder.
Site:search in Google
Hier zijn twee manieren voor. De eerste manier (een site: search in Google) is iets minder accuraat, maar wel een stuk sneller en kan voor iedere website worden gedaan, niet alleen de website die je zelf in beheer hebt in de Google Search Console. Ik gebruik deze methode op twee manieren.
Site:ralfvanveen.com (volledig domein) en deel van de website
Dit doe ik om een grof idee te krijgen van het aantal pagina’s dat wordt geïndexeerd van een specifieke website (of een slug). Zie onderstaande afbeelding hiervoor.
Voor een deel van een website zou het er als volgt uitzien (zie onderstaande afbeelding). Hier kun je zien dat er 29 pagina’s zijn geïndexeerd met een URL die begint met /techniek/.
2. Site:search specifieke URL
Dit gebruik ik vaker dan bovenstaande manieren. Een site:search voor een specifieke URL (zie afbeelding hieronder). Dit is een accurate manier om te bekijken of een URL is geïndexeerd.
Een bijkomstigheid hiervan is dat ik ook weleens een issue tegenkom met geïndexeerde pagina’s met een vergelijkbare URL.
Wat gebeurt er wanneer een URL niet is geïndexeerd? Zie hiervoor onderstaande afbeelding. Je kunt in dat geval niets vinden (en als je zoekt naar een deel van een URL, dan moet je even zoeken of de gewenste URL in de lijst met geïndexeerde pagina’s staat).
Hoe indexeer ik een pagina in vogelvlucht
Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.
Controleer de indexering via de Google Search Console
Via de Google Search Console kun je accurater bekijken of een pagina wordt geïndexeerd. Ook ontvang je in deze omgeving meer informatie over de indexering van de pagina(‘s). Zie hiervoor onderstaande afbeelding.
Bij #1. kun je een volledige URL invoeren om te bekijken of deze wordt geïndexeerd in Google. Bij #2 is te zien of deze URL wel/niet wordt geïndexeerd. Bij #3 krijg je meer informatie over de indexering van deze pagina.
Stappen om een website of pagina te laten indexeren in Google
Wanneer je waardevolle content hebt staan op een website, dan wil je dat graag aan je publiek tonen in Google. Via onderstaande stappen stimuleer ik de indexering van een website. Zie hiervoor ook mijn volledige artikel hier.
Stap 1: XML-sitemap optimalisatie
Ik zorg er altijd voor dat mijn XML-sitemaps worden ingediend via twee wegen. De eerste weg is de Robots.txt. De tweede is de Google Search Console. Google zegt dat één weg genoeg is, maar ik neem liever het zekere voor het onzekere met zulk soort zaken.
Zie onderstaande afbeelding voor hoe het eruit zou moeten zien in de Robots.txt. Let op, één XML-sitemap aanmelden (de sitemap index, waar de andere XML-sitemaps in zouden moeten staan) is genoeg (zie hier mijn volledige Robots.txt). Ook hier zie je dat ik liever het zeker voor het onzekere neem en ze allemaal toevoeg.
Onderstaand zie je een afbeelding hoe het eruit zou moeten zien wanneer je een XML-sitemap toevoegt aan de Google Search Console.
Stap 2: Indexering aanvragen via de Google Search Console
Via de Google Search Console is het mogelijk om voor specifieke pagina’s indexering aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat GoogleBot een stuk sneller langskomt op deze pagina’s dan wanneer je dit niet doet. Zie onderstaande afbeelding hoe dit mogelijk is.
Bij het bovenste pijltje kun je de gewenste URL doorgeven waarvoor je indexering wilt aanvragen. Wanneer je alleen dit doet gebeurt er nog niets.
Daarna kun je op “Indexering aanvragen” klikken om daadwerkelijk indexering aan te vragen voor een pagina.
Met het limiet van 10 URL’s per dag in gedachte zorg ik ervoor dat ik het volgende doe:
- Iedere dag vraag ik indexering aan voor 10 andere URL’s (niet dezelfde).
- Ik start met de URL’s die zelf belangrijk zijn voor de SEO én die tegelijkertijd voor interne links naar andere pagina’s bevatten.
- Ik start in ieder geval met de homepagina wanneer deze nog niet is geïndexeerd.
Samengevat
Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden zou ik mijn artikel over het stimuleren van indexering in Google lezen. Bovenstaande tips zullen niet de indexering bespoedigen wanneer je concrete fouten op de website hebt zoals een noindex tag op pagina’s die moeten worden geïndexeerd. Succes!