Tips voor een goede indexering met React

React heeft een vooraanstaande positie als een van de meest populaire JavaScript-bibliotheken om gebruikersinterfaces te bouwen. Het programma is door Facebook ontwikkeld en in 2013 voor het eerst uitgebracht.

Het helpt ontwikkelaars bij het creëren van interactieve en dynamische webapplicaties met herbruikbare componenten. Dit maakt het ontwikkelingsproces een stuk makkelijker. Bovendien levert het snelle, responsieve pagina’s, wat de gebruikerservaring ten goede komt.

SEO blijft echter nog steeds essentieel voor het succes van elke website. (1)

 SEO gaat om technieken en strategieën die helpen bij het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in zoekmachines, om zo meer verkeer aan te trekken. Vooral in een competitieve digitale omgeving waar organisch verkeer een grote invloed heeft, is SEO belangrijk.Single-page applications (SPA’s), die vaak met frameworks als React worden gebouwd, hebben geleid tot nieuwe uitdagingen voor SEO. SPA’s bieden sterke voordelen, waaronder een betere gebruikerservaring en een snelle laadtijd tussen pagina’s. Ze zorgen ook voor problemen voor zoekmachines bij het crawlen en indexeren van content. Veel content wordt dynamisch geladen via JavaScript. Dit is voor zoekmachines moeilijk om te verwerken.(2)

De betekenis van React

React is een open-source JavaScript-bibliotheek. Het stelt ontwikkelaars in staat om gebruikersinterfaces met behulp van herbruikbare componenten te creëren. Deze componenten zijn in staat om hun eigen staat te beheren.

Ook reageren ze op gebruikersinteracties. Complexe applicaties worden hierdoor op een eenvoudige manier opgebouwd. React’s efficiënte update- en renderingmechanismen leiden ertoe dat gebruikersinterfaces snel reageren. Dit is zelfs het geval de data vaak veranderen.

React en SEO in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

React en SEO (video).

De betekenis van SEO

SEO is het optimaliseren van een website om hoger in Google of andere zoekmachines te komen. Hiervoor moet de content van de website worden geoptimaliseerd, moet laadsnelheid optimaal zijn, er moet een website een goede mobiele weergave bevatten. Ook linkbuilding is belangrijk, door middel van het verkrijgen van backlinks.

Door het toepassen van SEO moet de zichtbaarheid van de website groter worden en moet er meer verkeer op af komen. Op deze manier worden de doelstellingen van de website bereikt. Denk aan het realiseren van een hogere verkoop, het verkrijgen van registraties of een hoger aantal afgesloten abonnementen.

React-gebaseerde websites en hun uitdagingen voor SEO

Websites en applicaties die op React zijn gebaseerd, zijn sterk afhankelijk van JavaScript voor het weergeven van content. Vaak wordt de inhoud van een pagina pas geladen nadat de initiële HTML is gedownload en de JavaScript-code is uitgevoerd. In het verleden hadden zoekmachines moeite met het crawlen en indexeren van deze dynamisch gegenereerde content, wat leidde tot slechtere SEO prestaties.

Zoekmachines als Google zijn dan wel flink beter geworden in het verwerken van JavaScript, toch zijn er nog uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het waarborgen van de toegankelijkheid van alle content voor de zoekmachine bot. Ook moeten de laadtijden geoptimaliseerd blijven. Plan zorgvuldig om deze complexiteiten te kunnen navigeren. Zorg ook voor de juiste implementatie om React-applicaties SEO vriendelijk te maken.

Client-side rendering versus server-side rendering

Voorheen werden webpagina’s op de server gegenereerd (server-side rendering of SSR). Ze werden als volledige HTML-bestanden verzonden naar de browser van de gebruiker. Hierdoor konden zoekmachines de inhoud gemakkelijk crawlen en indexeren.(3) React-applicaties, daarentegen, maken vaak gebruik van client-side rendering (CSR). (4)

In dit geval voert de browser JavaScript uit om de pagina dynamisch te genereren. Dit biedt voordelen als het gaat om gebruikersinteractie en -ervaring, maar het kan er ook voor zorgen dat zoekmachines de inhoud minder goed zien en indexeren, omdat ze een “lege” HTML-pagina krijgen voor de uitvoering van JavaScript wordt.

Het belang van goede laadsnelheden en dynamische content

Zowel voor gebruikerservaring als voor de SEO zijn goede laadsnelheden essentieel. Pagina’s met een trage laadsnelheid, leiden over het algemeen tot hogere bouncepercentages en lagere conversies. Bovendien worden deze pagina’s negatief beoordeeld door zoekmachines. React-gebaseerde SPA’s vertragen de laadsnelheden, zeker als ze geoptimaliseerd zijn.

De browser moet mogelijk grote hoeveelheden JavaScript downloaden en uitvoeren voordat de gebruiker de pagina kan zien. Het dynamisch laden van content via API-aanroepen na het initiële laden van de pagina kan extra uitdagingen opleveren voor zoekmachines die ernaar streven de volledige inhoud van een website te indexeren.

Veel voorkomende SEO problemen met React-applicaties

  • Onvolledige indexering:  Als het zoekmachines niet lukt om alle dynamisch gegenereerde content te crawlen, kan de website onvolledig worden geïndexeerd.
  • Langzamere indexering: De tijd die nodig is voor het uitvoeren van JavaScript kan ertoe leiden dat het crawlen en indexeren van pagina’s langzamer verloopt.
  • Meta-tags en social media sharing: Zoekmachines missen dynamisch gegenereerde meta tags. Dit heeft invloed op SEO en de manier waarop content op social media wordt gedeeld.

Server-side rendering (SSR) met React om SEO te verbeteren

SSR is een techniek waarbij React-componenten op de server tot statische HTML worden gerenderd. Vervolgens worden deze naar de browser gestuurd. Zoekmachines zien en indexeren de content op deze manier direct. Dit is vergelijkbaar met traditionele websites. SSR zorgt ook voor snellere laadtijden. Dit komt doordat de gebruiker een volledige pagina ziet wanneer deze wordt geladen en niet meer hoeft te wachten op de uitvoering van JavaScript.

Static site generation (SSG) met frameworks als Next.js

Bij SSG worden pagina’s tijdens de build-fase gegenereerd en niet on-demand. De pagina’s worden hierdoor sneller en statisch. Bovendien crawlen en indexeren zoekmachines deze pagina’s beter. Frameworks als Next.js bieden ondersteuning voor zowel SSR als SSG. Ontwikkelaars kiezen dus een programma op basis van de vereisten die voor hun project gelden.

Prerendering services gebruiken

Prerendering is een techniek waarbij een service een browser gebruikt om een pagina te renderen. Vervolgens wordt de pagina door de resulterende HTML opgeslagen. Deze HTML kan daarna aan zoekmachines of gebruikers worden geserveerd. Hierdoor verbetert de SEO en worden de laadtijden sneller. Applicaties die CSR gebruiken maar hun SEO willen verbeteren gebruik te maken van SSR of SSG hebben hier baat bij.

Persoonlijk vind ik prerender.io een fijne tool om hiervoor te gebruiken.

Dynamische meta tags en een goede routering voor SEO

Het is van groot belang voor de SEO om meta tags dynamisch te maken. Dit is vooral het geval bij het delen van content op social media. Door bibliotheken als React Helmet kunnen ontwikkelaars meta-titels per pagina beheren. Dit kan zelfs in een SPA-context. Ook een juiste routering is essentieel. Door de browsergeschiedenis API op een goede manier te gebruiken voor schone URL’s en het correct afhandelen van redirects en 404-pagina’s, verbeteren de SEO prestaties sterk.

Tools en technieken

In dit proces helpen verschillende tools en technieken,  zowel op het gebied van de diagnose als op het gebied van de oplossing. Hieronder volgt een aantal voorbeelden per categorie.

Next.js gebruiken voor SSR en SSG

Next.js is een React-framework en is speciaal ontworpen om SEO vriendelijke webapplicaties op een eenvoudigere manier te ontwikkelen. Het zorgt voor out-of-the-box ondersteuning voor server-side rendering (SSR) en static site generation (SSG).

Ontwikkelaars kiezen zo gemakkelijk tussen dynamisch renderen voor interactieve pagina’s of statisch genereren voor pagina’s met een inhoud die niet regelmatig verandert. Deze flexibiliteit leidt ertoe dat Next.js-applicaties snel laden en goed in zoekmachines presteren en tegelijkertijd de ontwikkelaars ervaring goed en simpel blijft.

SEO vriendelijke componenten en libraries

Verschillende React-componenten en -libraries helpen bij het verbeteren van de SEO van een applicatie. Een populair programma is React Helmet. Dit helpt bij het beheren van meta tags op documentniveau, wat van groot belang is voor de SEO en om content op social media te delen.

Andere tools – denk aan als React Router – helpen om SEO vriendelijke URL-structuren en navigatiepatronen te implementeren. Door deze componenten nemen zoekmachines en gebruikers de applicatie op een verschillende manier waar en gaan ze er anders mee om.

Tools voor SEO audit en de monitoring van React-applicaties

Om te monitoren en de SEO prestaties van React-applicaties te verbeteren, zijn tools als Google Search Console, Lighthouse, en SEMrush onmisbaar. Deze tools maken het mogelijk om diepgaande analyses uit te voeren en inzichten te verkrijgen in de manier waarop zoekmachines een website zien.

Ook  de mobiele bruikbaarheid, problemen met de indexering en laadsnelheden zijn te zien. Bovendien helpen de tools om kansen voor verbetering te identificeren, zoals het optimaliseren van content voor relevante zoekwoorden of het verbeteren van de technische SEO.

Samengevat

Dit artikel gaat over de complexe relatie tussen React en SEO. Het gaat dieper in op de uitdagingen omtrent het gebruik van client-side rendering tot de oplossingen en best practices om de zoekmachinevriendelijkheid van React-applicaties te verbeteren. React brengt bepaalde SEO uitdagingen met zich mee, maar stelt ook krachtige tools en technieken beschikbaar, waaronder Next.js, React Helmet, en SEO audit tools. Deze helpen bij het aangaan van deze uitdagingen.

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen ontwikkelingssnelheid en SEO prestaties. Voor moderne webontwikkeling is het nodig om zowel met de behoeften van de gebruikers als de eisen van zoekmachines rekening te houden. Ontwikkelaars moeten experimenteren met de besproken technieken en tools om rijke, interactieve web ervaringen creëren die niet alleen goed werken bij de gebruikers, maar ook hoog ranken in zoekresultaten.

Doordat zoekmachines en webtechnologieën voortdurend evolueren, is SEO een voortdurend proces. Houd de nieuwste ontwikkelingen in de gaten, audit regelmatig een website en blijf deze optimaliseren. Pas bovendien de beste praktijken toe voor webontwikkeling. Op deze manier zijn en blijven React-applicaties zichtbaar, toegankelijk en succesvol.

  1. SEO Starter Guide: The Basics | Google Search Central. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide
  2. Introduction to JavaScript for Earth Engine. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/earth-engine/tutorials/tutorial_js_01
  3. Terenteva, E. (2023, 18 juli). Crawlability & Indexability: What they are & How they affect SEO. Semrush Blog. https://www.semrush.com/blog/what-are-crawlability-and-indexability-of-a-website/
  4. Rendering on the Web. (2019b, februari 6). web.dev. https://web.dev/articles/rendering-on-the-web#client-side_rendering
  5. Rendering on the Web. (2019, 6 februari). web.dev. https://web.dev/articles/rendering-on-the-web#server-side_rendering
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 25 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 25 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.