Zoekwoord

Ben jij benieuwd of jij wel gevonden wordt als jouw doelgroep in een zoekmachine op zoek gaat naar diensten of producten die jouw organisatie verkoopt? Dan heb je je vast al eens verdiept in zoekwoorden. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over zoekwoorden, waar ze voor gebruikt worden en wat de impact van een zoekwoord is (zeker wanneer je hoog in Google staat met SEO en SEA).

Wat is een zoekwoord?

Een zoekwoord is een woord dat gebruikt wordt door de gebruiker van een zoekmachine zoals Google en is van vitaal belang bij de online vindbaarheid. Dit woord heeft te maken met de informatie waar de gebruiker naar op zoek is. Als er een zoekwoord in de zoekbalk ingetypt wordt zal de zoekmachine de resultaten die met die zoekwoord overeenkomen laten zien. Een zoekwoord wordt ook wel een keyword genoemd.

Voorbeelden van zoekwoord

Als een gebruiker bijvoorbeeld op zoek is naar een nieuwe bank voor in de woonkamer, zal deze gebruiker zoeken naar het woord ‘bank’. Er zijn veel verschillende soorten banken, waardoor er ook gezocht kan worden op ‘hoekbank’ of ‘modulaire bank’. Als deze zoekwoorden in jouw productomschrijving verwerkt zijn, zal de zoekmachine jouw website tussen de resultaten laten zien. Ben je organisch goed vindbaar door je SEO-consultant? Dan krijg jij de bezoeker.

Het belang van zoekwoord

Het is enorm belangrijk dat je van de juiste zoekwoorden gebruik maakt als je goed in een zoekmachine gevonden wilt worden. Om achter de juiste zoekwoorden te komen, doe je hier onderzoek naar. Dit heet zoekwoorden onderzoek. Op deze manier kun je bepalen welke zoekwoorden het meest gebruikt worden en voor jouw website van belang zijn.

De impact van zoekwoord

Zoekwoorden worden niet alleen door jou, maar ook door jouw concurrenten gebruikt. Door zoekwoorden onderzoek te doen kun je ook zien hoeveel het zoekwoord te maken heeft met concurrentie. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken vergroot jij jouw vindbaarheid in zoekmachines en optimaliseer jij jouw website.

Mijn advies

Ons advies is om eerst zoekwoorden onderzoek te doen naar de beste zoekwoorden voor jouw website voordat je hiermee aan de slag gaat. Het is hierbij belangrijk om niet te gaan overdrijven met het gebruik van deze zoekwoorden op jouw website. Je moet je wel aan een bepaalde keyword density houden, oftewel aan een bepaald percentage.

Als jouw tekst bijvoorbeeld meer dan 5% aan zoekwoorden bestaat, kan dit juist ten koste gaan van jouw vindbaarheid. Je kunt zoekwoorden verder ook gebruiken voor het maken van een online marketingcampagne.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.