Banner

Op een website zie je vaak aan de zijkanten een advertentie staan. Deze advertentie heeft de vorm van een strook. Dit heet een banner. Deze advertentie valt op omdat je naar het midden van het scherm kijkt en de banners langs de zijkant bewegen. De zoekgeschiedenis van een gebruiker heeft effect op wat te zien is op de banner. In dit artikel vertellen we wat een banner is en hoe het ingezet wordt als advertentie.

Wat is een banner?

Een banner is een vorm van een advertentie op het internet. Het is een strook waarbij meestal bewegend beeld bij te zien is. Wanneer er op de banner geklikt wordt, verwijst een link je door naar de desbetreffende pagina met meer informatie.

De webmaster van de website krijgt een vergoeding per klik. De banner moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor de bezoeker. Hoe aantrekkelijker de banner, hoe groter de kans is dat er op wordt geklikt. Dan zal de bezoeker namelijk doorklikken. Dit kan bereikt worden door een aanbieding te laten zien met een duidelijke call-to-action. (1)

Voordelen van banners

Er zijn twee voordelen van adverteren via banners.

  • Banner advertenties zijn gepersonaliseerd. Op basis van de browsegeschiedenis wordt de zichtbare advertentie persoonlijk gemaakt. Dit vergroot de kans dat een bezoeker op de advertentie klikt.
  • Banners werken goed voor brand building. Merken laten vooral hun logo en  bedrijfsnaam zien om de eigen naamsbekendheid te vergroten. Dit vergroot de merkzichtbaarheid en is bevorderend voor de geloofwaardigheid van het merk.

Kiezen voor een banner of SEO

Het gebruik maken van banners is minder duurzaam dan SEO. Banners vergen meerdere investeringen achter elkaar. Daarnaast drogen de inkomsten uit banners direct op wanneer de investering stopgezet wordt. Van SEO heb je voor de lange termijn profijt. Het hoog ranken in de zoekresultaten is niet voor korte tijd. Dit bouw je geleidelijk op. Google vindt jouw website dan relevant en autoritair. Op het moment dat je de website geoptimaliseerd hebt, pluk je daar voor lange tijd de vruchten van. We raden aan om SEO uit te voeren. Het scheelt advertentiekosten en genereert significant meer organisch verkeer!

Bronnen

  1. What is Banner Advertising and How Does it Work? (2024, 19 april). Amazon Ads. https://advertising.amazon.com/library/guides/banner-advertising

Veelgestelde vragen

Wat is een Banner?

Een banner is een onlineadvertentie in de vorm van een strook met over het algemeen bewegende beelden erin. Door op de banner te klikken word je doorgelinkt naar de website die de advertentie heeft aangevraagd. Hoe aantrekkelijker de banner is gemaakt, de te groter de kan dat mensen erop klikken. De eigenaar van de site die de banner heeft geplaatst ontvangt per klik een vergoeding.

Wat is de impact van Banner op SEO?

Het gebruik staat haaks op goede SEO. Bij banners moet je blijven investeren in de advertenties, anders is het effect weg. Deze kosten komen dus iedere keer weer terug. SEO is iets wat je voor de lange termijn opzet. Je hebt hier veel langer profijt van en het genereert ook veel meer organisch verkeer.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.