Dé linkbuilding strategie voor 2024

Een goede linkbuilding strategie is voor mij een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie oftewel Search Engine Optimization (SEO). Kwalitatieve backlinks helpen mij de autoriteit en betrouwbaarheid van mijn website te vergroten. Dat kan tot een hogere ranking in de organische zoekresultaten leiden. Linkbuilding is echter een complex en voortdurend proces waarbij je specifieke strategieën dient in te zetten. 

In dit artikel bespreek ik verschillende linkbuilding strategieën die je kunt gebruiken om je website te verbeteren. Ik begin met een uitleg van de basisprincipes van linkbuilding en wat het belang ervan is. Vervolgens bespreek ik enkele van de populairste en effectiefste linkbuilding strategieën. Ook enkele minder bekende, maar ondanks dat effectieve strategieën komen aan bod. Tot slot geef ik je tips voor een succesvolle linkbuilding strategie, net als enkele nuttige tools en bronnen. Deze helpen je bij het opzetten en uitvoeren van jouw linkbuildingcampagne.

De basics van een linkbuilding strategie

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van SEO. Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks naar je website kan de autoriteit en betrouwbaarheid ervan verhogen. Dat heeft een positief verband met een hogere ranking in de zoekresultaten. Om succesvol te zijn in linkbuilding, is het belangrijk om de basisprincipes te begrijpen en te weten welke soorten links er zijn en hoe deze werken.

Er bestaan vier soorten links die belangrijk zijn voor linkbuilding: interne links, externe links, backlinks en nofollow links. Interne links zijn links binnen je eigen website die naar andere pagina’s op je website verwijzen. Deze links helpen je bij het verbeteren van de gebruikerservaring en het vereenvoudigen van de navigatie van de website. Dat wat kan bijdragen aan een hogere ranking in de zoekresultaten (1). Externe links zijn links vanaf je website naar andere websites. Met externe websites kun je de relevantie van je website te vergroten en jezelf als bron van informatie positioneren (2).

Backlinks zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Zoekmachines zien ze als een belangrijke factor bij de beoordeling van de autoriteit en relevantie van jouw website. Des te meer backlinks je van kwalitatieve websites ontvangt, des te meer vertrouwen zoekmachines in jouw website hebben. Ook dat draagt bij aan een hogere ranking in de zoekresultaten. Niet alle backlinks zijn echter gelijk. Zoekmachines hechten meer waarde aan backlinks van websites die relevant zijn voor jouw niche en die zelf ook een hoge autoriteit en betrouwbaarheid hebben.

Nofollow links zijn tot slot links die door zoekmachines worden genegeerd en dus ook geen invloed hebben op de SEO-ranking van je website (3). Nofollow links gebruik je om aan te geven dat zoekmachines de link niet moeten associëren met de autoriteit van de website. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij links naar advertenties, betaalde inhoud of links naar pagina’s die niet relevant zijn voor de website-inhoud.

Het verkrijgen van backlinks is een voortdurend proces dat consistentie en toewijding vereist. Het opbouwen van kwalitatieve backlinks kost tijd en moeite. Er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om dit te bereiken, zoals gastbloggen, broken linkbuilding en resource page linkbuilding.

Een van de belangrijkste dingen die je moet onthouden bij het opzetten van een linkbuilding strategie is dat kwaliteit de voorkeur verdient boven kwantiteit. Het verkrijgen van honderden links van lage kwaliteit kan de autoriteit en betrouwbaarheid van je website namelijk zelfs schaden en leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten.

Bovendien is het belangrijk om je backlinkprofiel regelmatig te monitoren. Zo zorg je ervoor dat alle links die naar je website verwijzen relevant en van hoge kwaliteit zijn voor je website.

Lees door over backlinks en linkbuilding uitbesteden

Populaire linkbuilding strategieën

Zoals is al noemde, kun je uiteenlopende linkbuilding strategieën gebruiken om kwalitatieve backlinks te verkrijgen. Hieronder bespreek ik enkele van de populairste en effectiefste linkbuilding strategieën om je betrouwbaarheid en autoriteit te laten stijgen.

Gastbloggen

Gastbloggen betekent content schrijven voor andere websites in ruil voor een backlink naar jouw website. Het is een slimme manier om jezelf als een expert in je niche te positioneren en om waardevolle links van relevante websites te verkrijgen. De content die je schrijft moet van hoge kwaliteit zijn. Ook moet hij relevant zijn voor de website waarvoor je schrijft. Als de content van ontoereikende kwaliteit is, bestaat de kans dat dit juist een lagere ranking in de zoekresultaten oplevert.

Broken linkbuilding

Bij broken linkbuilding ga je op zoek naar gebroken links op andere websites. Vervolgens benader je de eigenaar van die website en doe je de suggestie om jouw content als vervanging voor de gebroken link te gebruiken. Dit levert beiden een voordeel op: jij verkrijgt zo kwalitatieve backlinks en de website-eigenaar ontvangt waardevolle inhoud.

Resource page linkbuilding

Resource page linkbuilding is een strategie waarbij je zoekt naar relevante resource pagina’s op andere websites. Deze vraag je vervolgens of zij een backlink naar jouw website willen toevoegen. Resource pagina’s zijn pagina’s die links bevatten naar andere nuttige websites en bronnen binnen een specifieek niche. Links van resource pagina’s naar jouw website dragen bij aan een stijging van de relevantie van jouw website en het verkrijgen van waardevolle backlinks.

Skyscraper content

Skyscraper content is een strategie waarbij je op zoek gaat naar populaire inhoud binnen je niche. Daarna maak je een verbeterde versie van deze content. Door een betere versie van een bestaand stuk content te creëren, kun je jezelf positioneren als een autoriteit op dat gebied en waardevolle backlinks verkrijgen. Daarbij is het wel van belang dat de door jou gemaakte content van hoge kwaliteit is. Ook moet deze uniek zijn ten opzichte van andere inhoud die al beschikbaar is.

Infographics

Infographics zijn visuele weergaven van informatie. Ze maken de informatie gemakkelijk te begrijpen en worden vaak gedeeld op sociale media en andere websites. Ook met infographics kun je kwalitatieve backlinks verkrijgen en tegelijkertijd waardevolle inhoud bieden aan je doelgroep.

Interviews

Interviews zijn een strategie waarbij je experts binnen je niche interviewt en deze interviews daarna op je website publiceert. Met behulp van deze publicaties kun je jezelf te positioneren als een autoriteit op dat gebied. Dit kan leiden tot waardevolle backlinks van andere websites die naar de interviews verwijzen.

De hierboven beschreven strategieën zijn slechts enkele van de populairste en effectiefste linkbuilding strategieën waarmee je je website kunt verbeteren en waardevolle backlinks kunt verkrijgen. Echter, er bestaan nog veel meer strategieën die je kunt inzetten. Welke dat zijn, is grotendeels afhankelijk van je niche en je doelgroep. Het belangrijkst is om een strategie te gebruiken die bij de behoeften van je website en doelgroep past. Daarbij zijn ook toewijding en consistentie sleutels tot succes.

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat niet alle links gelijk zijn. Alleen kwalitatieve backlinks dragen bij aan een succesvolle linkbuilding strategie. Het is beter om er daar enkele van te hebben, dan talloze backlinks van lage kwaliteit te verzamelen. Monitor je backlinkprofiel regelmatig om ervoor te blijven zorgen dat al je backlinks relevant en kwalitatief hoogwaardig zijn.

Het is belangrijk om een duidelijke linkbuilding strategie op te stellen en deze voortdurend te monitoren en te optimaliseren. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat je linkbuilding strategie succesvol blijft. De groei van de autoriteit en betrouwbaarheid van je website groeien daarmee en leveren een hogere ranking in de organische zoekresultaten op.

De mogelijkheden op een rijtje

In de onderstaande tabel heb ik mogelijke linkbuilding strategieën op een rijtje gezet. Ik beschrijf daarbij de schatting van hun risiconiveau en de mate waarin ze effectief zijn:

Linkbuilding StrategieRisiconiveauMate van Effectiviteit
Contentcreatie en
-promotie
LaagHoog – Het creëren van waardevolle, unieke content die natuurlijk wordt gedeeld en gelinkt door anderen behoort tot de effectiefste linkbuilding strategieën.
GastbloggenMiddel – Het risico varieert en is afhankelijk van de kwaliteit en relevantie van de websites waarvoor je gastblogs schrijft.Hoog – Het schrijven van artikelen voor andere websites levert je zeer waarschijnlijk hoogwaardige backlinks op.
PR- en MediarelatiesMiddel – Het risico varieert en is onder andere afhankelijk van hoe je relaties beheert. Ook de relevantie en kwaliteit van de media-uitingen spelen een rol. Hoog – Relaties opbouwen met journalisten en influencers levert veelvuldig natuurlijke links in nieuwsartikelen en blogs op.
Directory- en citatievermeldingenMiddel – Het risico varieert en is afhankelijk van de kwaliteit en relevantie van de directories en citatiesites.Middel – Het indienen van je bedrijfsinformatie bij relevante directories kan leiden tot backlinks. Echter, deze links hebben doorgaans minder waarde dan natuurlijke links.
Partnerschappen en SamenwerkingenMiddel – Het risico varieert en is afhankelijk van de kwaliteit en relevantie van de partners en samenwerkingen.Hoog – Samenwerken met andere bedrijven, non-profitorganisaties, of influencers levert vaak linkuitwisselingen en nieuwe kansen voor backlinks op.
LinkaankoopHoog – Zoekmachines als Google beschouwen het kopen van links als een schending van de richtlijnen. Dit kan je dan ook op een straf komen te staan. Laag – Met het kopen van links kan je aantal backlinks snel groeien. Echter, deze links zijn doorgaans van lage kwaliteit. Op de lange termijn leveren ze je waarschijnlijk zelfs meer schade dan voordeel op.

Linkbuilding een proces dat tijd, consistentie en volharding vergt. Alhoewel sommige strategieën sneller resultaten opleveren dan andere, is het te allen tijde essentieel om je niet op de kwantiteit, maar op de kwaliteit van de backlinks te richten. Op de lange termijn is dat de effectiefste en duurzaamste benadering.

Tips voor een succesvolle linkbuilding strategie

Zoals je uit de bovenstaande informatie al hebt begrepen, komt er bij het opstellen en uitvoeren van een succesvolle linkbuilding strategie meer kijken dan je denkt. Hieronder geef ik je enkele tips die jou hierbij kunnen helpen.

Ontwikkel een plan

Een succesvolle linkbuilding strategie begint met een plan. Het is belangrijk om een duidelijk doel voor je linkbuildingcampagne voor ogen te hebben en om te bepalen welke strategieën het beste bij jouw niche en doelgroep passen. In dat plan neem je behalve de doelstellingen ook een tijdsplanning op. Zo kun je je voortgang systematisch meten en je strategie bijsturen wanneer dat nodig blijkt.

Verkies kwaliteit boven kwantiteit

Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks is veel belangrijker dan het verkrijgen van een groot aantal backlinks van lagere kwaliteit. Daarom richt je je op backlinks van gerenommeerde websites die ook voor jouw niche relevant zijn. Dat draagt bij aan het verhogen van de autoriteit en betrouwbaarheid van jouw website en verbetert je ranking in de zoekresultaten.

Creëer waardevolle content

Het maken van waardevolle content is een van de effectiefste manieren om backlinks te verkrijgen. Bied jij voor jouw doelgroep waardevolle content en is die ook nog eens uniek ten opzichte van de andere content die beschikbaar is? Dan zijn websites eerder geneigd om naar jouw content te verwijzen (4).

Blijf actief op sociale media

Sociale media zijn een goede manier om je content te delen en om nieuwe kansen voor linkbuilding te ontdekken. Het is een plek waar je nieuwe relatief betrekkelijk eenvoudig kunt opbouwen en zo ook waardevolle links kunt verkrijgen van andere websites die je content delen.

Bouw relaties op

Het opbouwen van relaties is een belangrijk onderdeel van linkbuilding. Relaties met andere websites en bloggers binnen jouw niche kunnen je waardevolle backlinks opleveren. Daarmee kun je jezelf nog beter als autoriteit binnen je vakgebied positioneren.

Gebruik linkbuilding tools

Linkbuilding tools kunnen je van dienst zijn bij het vinden van nieuwe kansen voor linkbuilding, maar ook bij het monitoren van je backlinkprofiel. Met behulp van deze tools lukt het je om nog efficiënter te werken en het aantal waardevolle backlinks naar jouw website te laten toenemen.

Met behulp van deze tips ontwikkel je een succesvolle linkbuilding strategie. Deze leidt tot een hogere ranking in de organische zoekresultaten en levert je dus ook meer verkeer naar jouw website op.

Veelvoorkomende fouten bij linkbuilding

Hoewel een succesvolle linkbuilding strategie een hogere ranking in de zoekresultaten en meer verkeer naar jouw website kan opleveren, bestaan er ook enkele valkuilen. Om te voorkomen dat je inspanningen averechts uitpakken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de vaakst voorkomende fouten. Hieronder bespreek ik er daar enkele van.

Het kopen van backlinks

Backlinks kopen is iets wat je absoluut moet vermijden. Alhoewel het een snelle en gemakkelijke oplossing lijkt, kan het leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten. Sterker nog, zoekmachines kunnen je er zelfs voor bestraffen met een penalty. Het is essentieel om kwalitatieve backlinks op een natuurlijke manier te verkrijgen, dat wil zeggen door middel van waardevolle content en het opbouwen van relaties.

Het gebruik van spammy linkbuildingtactieken

Onder spammy linkbuildingtactieken worden tactieken zoals het plaatsen van links op niet-gerelateerde websites of het spammen van forums en comment secties verstaan. Ook dit kan leiden tot een penalty van zoekmachines. Hierdoor raken de autoriteit en betrouwbaarheid van jouw website beschadigd. Het is belangrijk om ethische en legitieme tactieken toe te passen om zo kwalitatieve backlinks te verkrijgen (5).

Je richten op kwantiteit in plaats van kwaliteit

Wanneer je focust op kwantiteit in plaats van op kwaliteit, kan dit een lagere ranking in de organische zoekresultaten betekenen. Stel jezelf daarom als doel om kwalitatieve backlinks van gerenommeerde websites te verzamelen. Dit zijn websites die zelf een hoge autoriteit en betrouwbaarheid hebben én relevant zijn voor jouw niche.

Het negeren van interne links

Interne links zijn een belangrijk onderdeel van linkbuilding en helpen je met het eenvoudiger maken van de navigatie van je website. Ook de gebruikerservaring kun je ermee verbeteren. Als je hier geen aandacht aan besteedt, kan dat behalve tot een minder goede gebruikerservaring ook leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten.

Je backlink-profiel niet monitoren

Een backlinktactiek formuleren en toepassen is slechts de eerste stap in een succesvol proces. Vervolgens is het van belang om de voortgang daarvan te monitoren. Als je daar zorgvuldig mee omgaat, zorg je ervoor dat alle links die naar jouw website verwijzen van hoge kwaliteit zijn en relevant zijn voor jouw niche. Wanneer je je backlinkprofiel niet monitort, ontstaat het risico op backlinks van slechte kwaliteit die jouw autoriteit en betrouwbaarheid juist schaden.

Je linkbuilding strategie niet bijstellen

Zoals ik al eerder noemde, is linkbuilding is een voortdurend proces. Wil je ervoor zorgen dat je strategie succesvol blijft, dan moet je deze regelmatig bijstellen als dat nodig blijkt. Doe je dat niet, dan kan dit leiden tot een lagere ranking in de organische zoekresultaten.

Het succes van je linkbuilding strategie meten

Wil je ervoor zorgen dat je vooruitgang kunt boeken en eventuele problemen op tijd oplost, dan is het essentieel om het succes van je linkbuilding strategie te meten. Hieronder vertel ik je over enkele belangrijke statistieken die je kunt gebruiken om dit te doen.

Aantal backlinks

In de eerste plaats is het aantal backlinks dat naar jouw website verwijst een belangrijke statistiek. Het beste is om niet te snel te willen gaan, maar een langzame groei van het aantal backlinks na te streven. het belangrijkst is dat deze van hoge kwaliteit zijn en relevant zijn voor jouw niche.

De autoriteit van de domeinnaam

Met tools als Moz of Ahrefs kun je de autoriteit van je domeinnaam meten. Des te hoger dit getal, dat tussen de 0 en 100 kan liggen, is, des te beter scoort je website op het gebied van autoriteit. Het geeft namelijk een indicatie van jouw positie in Google.

Verkeer naar je website

Ook het meten van het verkeer naar jouw website is een manier om het succes van je linkbuilding strategie te meten. Net als voor het aantal links geldt dat je ook hier het beste kunt streven naar gestage groei. Op die manier waarborg je namelijk verkeer van hoge kwaliteit en relevantie.

Ranking in de zoekresultaten

Uiteraard is ook het meten van jouw ranking in de zoekresultaten een belangrijke manier om het succes van een linkbuilding strategie te meten (6). Je streeft naar de hoogst mogelijke ranking om ervoor te zorgen dat jouw website relevant is voor de zoekopdrachten die jouw doelgroep uitvoert.

Conversie

Tot slot is het meten van conversies op jouw website is een belangrijke manier om het succes van een linkbuilding strategie te meten. Het is belangrijk dat jouw website met het oog op conversies is ontworpen en dat je jouw linkbuilding strategie hierop afstemt.

Meet en analyseer de bovenstaande statistieken regelmatig om jezelf ervan te verzekeren dat jouw linkbuilding strategie succesvol is. Eventuele problemen spoor je er tijdig mee op. Een snelle oplossing ervan helpt je met de verdere voortgang in je backlinkprofiel.

Tot slot: aan de slag met je linkbuilding strategie

In dit artikel heb ik uitgelegd wat linkbuilding is en waarom het belangrijk is voor de SEO van een website. Je hebt over verschillende linkbuilding strategieën kunnen lezen waarmee je waardevolle backlinks kunt verkrijgen. Hiermee vergroot je de autoriteit en betrouwbaarheid van je website. Bovendien ben je nu op de hoogte van enkele veelvoorkomende linkbuildingfouten besproken. Door deze te vermijden en de juiste statistieken te monitoren, lukt het je om het succes van je linkbuilding strategie bij te houden en te vergroten.

Linkbuilding vereist voortdurende inspanning. Heb je eenmaal een plan opgesteld en geïmplementeerd, dan kun je niet achterover leunen. Alleen wanneer je dit plan regelmatig bijstelt, kan je strategie succesvol blijven. Met de juiste aanpak verkrijg je de waardevolle backlinks die je nodig hebt om de autoriteit en betrouwbaarheid van je website te vergroten. Dit levert je een hogere ranking in de zoekresultaten en zodoende meer verkeer naar je website op: voorwaarden om in de online wereld te slagen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.