De invloed van cyber security op SEO

Niet alleen SEO speelt een cruciale rol in de zichtbaarheid van bedrijven, maar ook cybersecurity. Kom alles te weten over de synergie tussen SEO en cybersecurity en het belang van een veilige website voor de zoekresultaten.

Cybersecurity en SEO: wat is het verband?

Hoewel cybersecurity en SEO op het eerste gezicht niet zo veel gemeen lijken te hebben, hebben ze toch veel overeenkomsten. Dit heeft alles te maken met het belang van veiligheid voor een goede zoekmachine optimalisatie.

Zoekmachines vinden het belangrijk dat een website veilig is en dit is ook te zien in de ranking. Hoe veiliger de website, hoe hoger deze komt te staan in de ranking. Een website met veel veiligheidsrisico’s kan bovendien in zijn geheel verwijderd worden uit de zoekresultaten. Zorg er daarom altijd voor dat een website veilig is. Schaf bijvoorbeeld SSL-certificaten aan, bescherm een website tegen malware en phishing en zorg dat je verbindingen altijd veilig zijn.

De negatieve impact van cyberaanvallen op SEO

Een cyberaanval heeft een negatieve impact op de SEO-resultaten. In het ergste geval wordt een website beklad en kan de service worden onderbroken, wat zal leiden tot wantrouwen bij bezoekers en een hoger bouncepercentage.

Een slecht beveiligde website is bovendien een lokker voor hackers die schadelijke informatie of links aan de website toevoegen. Is dit het geval, dan zal de website nog verder dalen in de ranking en kan de website zelfs als onveilig worden gemarkeerd door Google.

Een veilige website van groot belang voor SEO

SEO is niet alleen bedoeld voor de optimalisatie van content, maar ook voor het beveiligen van een website. Een veilige website vergroot het vertrouwen van bezoekers en zoekmachines, wat uiteindelijk leidt tot meer activiteit op de website of pagina.

Een veilige website zal een stuk beter te vinden zijn in de Google zoekresultaten, wat dus nog meer bezoekers trekt. Zorg ervoor dat de beveiliging van de website regelmatig wordt bijgehouden, bijvoorbeeld door updates te doen, beveiligingsplugs te installeren en een sterk wachtwoord in te stellen. Let op: gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere doeleinden om het risico op hacken te verkleinen.

Praktische tips

Door proactief te handelen en een website te beveiligen, worden gevaren tegengegaan. Buiten de eerder genoemde opties als het installeren van beveiligingsplugs en het instellen van een sterk wachtwoord, is het verstandig om een website regelmatig te monitoren om zo een goed inzicht te krijgen van de activiteiten en of deze betrouwbaar zijn of niet. Daarnaast is belangrijk dat het hele team zich bewust is van cybersecurity.

Mijn tips in een tabel

TipPrioriteit (1-100)Invloed op SEO (1-100)
Regelmatige software-updates9560
Gebruik van sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie9050
SSL/TLS-certificaat installeren10080
Regelmatige beveiligingsaudits en -scans8570
Implementatie van een Web Application Firewall (WAF)8055
Beperken van gebruikerstoegang7540
Regelmatige back-ups8830
Gebruik maken van HTTPS10090
Beschermen tegen SQL-injectie en cross-site scripting (XSS) (3)9065
Trainen van personeel in cybersecurity-bewustzijn7035
Monitoren van websiteverkeer en ongebruikelijke activiteiten8260
Beveiliging van e-maildomeinen tegen phishing7745
Zorgen voor veilige betalingsgateways8550
Implementatie van Content Security policy (CSP)7858
Verwijderen van ongebruikte plugins en thema’s8040
Cyber security tips + invloed op SEO.

HTTPS

Gebruikers van HTTPS stralen automatisch vertrouwen uit naar zoekmachines. HTTPS zorgt voor een veilige verbinding tussen de server en de bezoeker, wat het risico op kwaadaardige plannen verkleint. Voor Google is HTTPS de officiële ranking factor. HTTPS is dus essentieel om hoger in de zoekresultaten te komen. Bovendien zal een groot deel van het publiek bekend zijn met HTTPS en op die manier ervan verzekerd zijn dat een website of pagina betrouwbaar is.

SSL-certificaten

SSL-certificaten zijn niet alleen noodzakelijk voor de beveiliging, maar ook voor SEO. SSL-certificaten encrypten de informatie die wordt uitgewisseld tussen de server en bezoekers en zorgen er daarmee voor dat persoonlijke informatie wordt beschermd. Websites met een SSL-certificaat zijn veiliger en betrouwbaarder en komen daardoor hoger in de zoekresultaten te staan.

Voorkomen hacks

Voor een website is het essentieel om hacks te voorkomen. Een website die is gehackt kan de merkreputatie van de eigenaar enorm schaden en zal daardoor dalen in de rankings van de zoekmachines. Bovendien kan er gevoelige data verloren gaan.

Om hacks te voorkomen, zijn sterke veiligheidsmaatregelen noodzakelijk. Schaf ook programma’s als firewalls, intrusion detection systems en malware scanning aan en werk deze regelmatig bij. Voer daarnaast nog beveiligingsaudits uit. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat het publiek en de zoekmachines meer vertrouwen in de website hebben en deze hoger in de SEO-ranking zal komen te staan.

Impact cyberaanvallen op gebruikerservaring

Cyberaanvallen leiden niet alleen tot minder vertrouwen van het publiek, ook de gebruikerservaring wordt negatief beïnvloed. Zo kan een website die slachtoffer is geworden van een cyberaanval erg traag gaan werken en hoge laadtijden krijgen. In het uiterste geval kan een website volledig onbereikbaar worden.

Als resultaat krijgt de website een hoger bouncepercentage en ranken zoekmachines de site lager. Vergeet daarom niet om een website proactief te beveiligen. Een veilige website leidt tot tevreden bezoekers die vertrouwen hebben in het bedrijf. Dit zorgt weer voor een hogere SEO-ranking.

Website veiligheid en vertrouwen publiek

Het publiek hecht veel waarde aan een veilige website. Toon het publiek dan ook dat de website veilig is. Pas bijvoorbeeld een HTTPS-protocol of een zichtbaar veiligheidsresultaat toe. Zo zien klanten meteen dat de website beveiligd is en ze zelf geen risico nemen door de website te bezoeken.

Bezoekers met vertrouwen zijn over het algemeen ook meer betrokken bij een bedrijf, wat zorgt voor een betere onderlinge relatie. Daarom benadruk ik nogmaals hoe noodzakelijk het is om te investeren in een goede cybersecurity.

Cybersecurity in een SEO-plan

Leg de nadruk bij het opstellen van een SEO-plan niet alleen op het creëren van content op een efficiënte manier. Uiteraard is dit van zeer groot belang, maar het zorgen voor goede cybersecurity maatregelen is net zo belangrijk.

Naast de standaard maatregelen als het installeren van beveiligingsplugins, is het noodzakelijk de beveiliging van de website actief op gang te houden. Doe dus regelmatig updates, bescherm de website tegen datalekken en houd de website integer. Alleen met goede cybersecurity maatregelen lukt het om een goede SEO-strategie uit te voeren en hoger in de zoekresultaten te komen.

Balans

Een goede SEO-strategie lukt met goede cybersecurity maatregelen. Beide termen versterken elkaar en zorgen samen voor meer vertrouwen van de bezoeker en een hogere ranking in de zoekmachines. SEO en cybersecurity zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zoek dus een goede balans tussen de twee termen. Alleen op die manier is het vertrouwen van klanten in de website en de ranking van zoekmachines optimaal.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.