SEO-UPdate #18 | 29/03/2022

We zijn aangekomen bij de achttiende SEO-UPdate. Het is 28 maart, de zon schijnt en er is zoals gebruikelijk weer veel gebeurd in het land der SEO-specialisten. We richten ons met name op de SEO product review update van maart 2022. Laten we meteen aan de slag gaan. 

SEO product review update van maart 2022

Let op: dit is géén core update.

Google lanceert een product review update in maart 2022. De update is nu aan het uitrollen en is de derde versie van alweer drie updates die over hetzelfde onderwerp gaan. De eerste vond plaats in april 2021, de tweede in december 2021 en de derde nu (maart 2022). Op dit moment raakt de update enkel Engelstalige pagina’s, nog niet NL dus.

Een aantal algemene gegevens over deze update staan hieronder weergegeven. Ik deel ook nog de gemeenschappelijk noemers die kunnen worden opgepakt om conform je website te laten conformeren aan de update.

Naam → Google March 2022 Product Reviews Update

Wanneer → Nu (28 maart 2022).

Duur → 3 weken totdat deze volledig is uitgerold.

Wie wordt geraakt? → Op dit moment worden alleen Engelstalige websites geraakt, maar dit kan worden uitgebreid als de resultaten van de update goed zijn.

Is het een core update? → Nee, hij is wel bevestigd door Google.

Update van de update → Google zal de exact inhoud van deze update periodiek veranderen, dus dit kan nog worden aangepast in de toekomst.

Google over de update

Google geeft aan dat dit een extra update is om de product reviews zo accuraat mogelijk te kunne beoordelen. De reden hiervoor is dat Google zo goed mogelijk product advies wil geven aan de zoekers in de SERP. 

Ik zie in de praktijk dat er veel pagina’s zijn die met content van zeer lage kwaliteit aan de slag gaan en enkel een aantal affiliate links naar bol com plaatsen. Google is van plan om dit uit te faseren en enkel websites van hoge kwaliteit in de SERP te plaatsen. Je ziet bijvoorbeeld ook updates rondom E-A-T die dit aantonen.

Zie deze link voor de richtlijnen over het opstellen van een product review op je website.

Een aantal adviespunten die specifiek tijdens deze update zijn aangescherpt

Er zijn een aantal punten aangescherpt tijdens deze update. Zie hieronder de lijst.

Laat met beeldmateriaal zien dat je het product daadwerkelijk hebt getest. Verwerk foto’s van de test die je hebt gedaan met het product, dat is de eenvoudigste manier om aan te tonen dat je het product daadwerkelijk hebt gekocht.

Zijn de producten gerangschikt op bepaalde kwaliteiten van de producten? Een manier om dit te doen is het maken van een lijst of tabel met daarin een cijfer per kwaliteit van het product.

Maak duidelijk op welke manier het product anders is dan andere producten in de markt.

Onderstaande indeling is een interessante manier om zowel de diepte in te gaan met bepaalde producten als een overzicht te geven van de verschillende producten in de markt.

Eén overzichtspagina waarin alle producten worden opgesomd.

Meerdere “product”pagina’s waarin de producten zelf worden weergegeven. Je kunt op de overzichtspagina doorklikken per product naar de pagina’s waarin je meer de diepte in gaat per product. Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld.

 1. Het is een positieve factor om een link naar een pagina te plaatsen waar de voor- en nadelen (eventueel beschreven door de fabrikant) staan weergegeven. Je kunt ook hiervoor linken naar de ervaringen van anderen met het product.
 2. Het wordt gewaardeerd door Google als je unieke informatie plaatst op de product review pagina wat niet wordt gedeeld door de fabrikant zelf.
 3. Het is daarnaast positief als je licht schijnt op verschillende producten die iets verschillen, maar zich in dezelfde categorie bevinden.

Was de lente update (die ik ook heb benoemd in deze update) hetzelfde als deze update (of deel daarvan)? Danny Sullivan van Google zegt van niet. Ook Alan Kent van Google bevestigt dit (zie screenshot).

Officieel (algemeen) advies van Google over product reviews

Puntsgewijs de onderdelen die worden aangeraden door Google rondom het schrijven van product reviews.

 • Toon je expert kennis rondom het onderwerp waar dit mogelijk is.
 • Laat met unieke content zien hoe het product kan worden gebruikt en hoe het product er in het echt uitziet.
 • Laat met kwantitatieve gegevens zien hoe een product het doet t.o.v. de omgeving of andere producten in dezelfde categorie.
 • Leg uit wat de onderscheidende factor is van een product.
 • Beschrijf ook producten die relevant zijn voor dit product (misschien de producten nét buiten de categorie van dit product).
 • Leg ook uit wat de nadelen van een product zijn, in eigen woorden (en idealiter uit eigen ervaring beschreven).
 • Toon de belangrijkste onderdelen van het product voor het maken van een beslissing voor de consument en hoe het product het doet in deze gebieden.
 • Beschrijf de keuzes die zijn gemaakt tijdens het ontwerpen van de producten en hoe deze eventueel het besluit van de consument kunnen beïnvloeden.
 • Belangrijk: toon bewijs dat je het product hebt aangekocht in de vorm van foto’s en/of video’s.

Afsluitend

Dat was ‘m weer! Een lange review van een product review update. 🙂 Ik hoop dat je er veel aan hebt gehad en dat je dit kunt inzetten voor het verbeteren van de vindbaarheid van je eigen reviews.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.