SEO-UPdate #8 28/01/2022

Welkom bij alweer de achtste SEO-UPdate. Laten we gelijk beginnen.

FLoC, de vervanger van cookies, is een FLoP

FLoC zou aan de hand van ongeveer 300 categorieën de doelgroep waar je je advertenties op richt hierin indelen. Dus als iemand vaak naar websites over sporten zou gaan, dan zouden advertenties die hier relevant voor zijn ook vaker aan deze zoeker getoond worden.

Nu wordt FLoC vervangen door Topics API. Een voordeel van Topics API is dat de zoeker, als je met Chrome werkt uiteraard, zelf de topics aan- of uit kan zetten. Je kunt zelf dus beslissen in welke categorieën je valt en waarvoor je advertenties wil zien. Je kunt er ook voor kiezen om het in z’n geheel uit te zetten.

Een voordeel hiervan, t.o.v. bijvoorbeeld cookies, is dat een website niet hoeft te weten wie je bent om je gerichte advertenties te laten zien. Zie hier video van Google.

Van de privacy sandbox naar de darkroom van Google

Heb jij ook weleens dat je niet meer uit de dark mode van Google komt? Ik ook. Nu is Google bezig met het aanpakken van deze bug. Zelf vind ik het vooral lastig als ik verschillende screenshots maak voor een presentatie in de SERP en dat de eerste screenshot in kleur is, en de volgende in de dark room.

Google en page experience in de SERP?

Google was in november 2020 van plan om een icoon te plaatsen in de SERP voor websites die het op het gebied van performance goed doen. Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeld.

Nu, een jaar later, is dit nog niet gedaan. En iemand van Google zegt hierover: als Google dit wilde, was het allang gebeurd. De kans is dus groot dat dit er niet van gaat komen voorlopig (of helemaal niet meer).

Meerdere GSC properties

Dit weten de meeste SEO-specialisten wel volgens mij, maar het is OK om meer GSC properties te hebben. Een veel voorkomende manier is om HTTPS, HTTP, WWW. en NON-WWW. versies te gebruiken. Zelf maak ik gebruik van domeinverificatie waar mogelijk, maar ik zie dit nog wel veel voorbijkomen.

“People Search Next”

Dit is mega interessant. Google test in Amerika met een “people search next” sectie in de SERP. Zie afbeelding hieronder.

Een prikkelende vraag om af te sluiten

SEO-specialisten denken dat volledige transparantie leidt tot slechtere resultaten in Google. Wat denk jij?

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.