Contentkalender voor duurzaam resultaat

Het is voor bedrijven belangrijker dan ooit om goed zichtbaar te zijn. Zo kom je sneller in contact met potentiële klanten, laat je zien wie je bent en verhoog je jouw naamsbekendheid en daarmee ook gelijk de omzet.

Om online zichtbaar te zijn, is een contentkalender onmisbaar. Met een contentkalender zorg je ervoor dat je op het juiste moment de juiste content aan jouw doelgroep kunt laten zien. Dit brengt veel kansen met zich mee waar jij slim gebruik van kunt maken.

Toch is het voor veel mensen een behoorlijke opgave om een contentkalender op te stellen. Wat ze je er allemaal in? En hoe houd je de contentkalender up-to-date? Om je hier een handje bij te helpen vertellen wij je alles wat je moet weten over een contentkalender en geven wij handige voorbeelden.

Contentkalender template

Om een contentkalender te kunnen gebruiken is het handig om eerst te weten wat een contentkalender precies is. Een contentkalender is een kalender die vol staat met informatie over de verspreiding van de content van jouw bedrijf of onderneming.

Zo kun je in de contentkalender aangeven wanneer, over welk onderwerp, via welk kanaal en voor welke doelgroep jij content gaat verspreiden.

In een contentkalender kun je ook aangeven welke persoon in jouw team verantwoordelijk is voor de content. Zo kun je bijvoorbeeld in de kalender neerzetten wie de content op moet stellen en wat de status hiervan is.

Een contentkalender is dus ontzettend handig als jij duidelijk op een rijtje wilt hebben welke content waar en wanneer geplaatst moet worden.

kalender

Toch gaat er behoorlijk veel tijd zitten in het maken van een contentkalender. Ook is het moeilijk om erachter te komen hoe jij jouw contentkalender nu precies het beste in kan vullen. Voor iedere organisatie ziet de contentkalender er anders uit, waardoor contentkalenders soms moeilijk met elkaar te vergelijken zijn.

Er is wel altijd een bepaalde houvast in een contentkalender. Zo heeft een contentkalender altijd een mooie en overzichtelijke opmaak. In de contentkalender voeg je doelen, projecten, thema’s, kanalen of andere dingen toe die voor de content van jouw organisatie van belang is.

Vervolgens plan je in welke content er allemaal gemaakt moet worden en geplaatst moet worden. De plaatsing kan per dag, week of maand aangegeven worden. Je kunt de contentkalender in een kalenderweergave bekijken of meer als een to-do lijst zien met alles wat er nog moet gebeuren.

Dankzij de contentkalender kun je iedere dag van de week en iedere maand precies zien wanneer bepaalde content geplaatst moet worden, zodat jij deze content van tevoren voor kunt bereiden.

Contentkalender voorbeeld (2022)

Een voorbeeld van een contentkalender is een contentkalender gemaakt in een gedeelde Google kalender. In deze contentkalender heb jij voor het hele jaar een planning gemaakt wanneer er bepaalde content geplaatst moet worden.

Op iedere dag wordt er aangegeven welke content gedeeld moet worden, op welk kanaal en voor welke doelgroep.

Doordat de contentkalender gedeeld is, kun je eenvoudig taken aan een medewerker linken. Zo kun je het maken van de foto’s voor de content aan een fotograaf linken en het schrijven van de teksten aan een copywriter.

Iedere week wordt er in de contentkalender gekeken welke werkzaamheden nog uitgevoerd moeten worden om de content op het geplande moment te kunnen plaatsen. Vervolgens kan er per platform ingepland worden dat de content automatisch gedeeld wordt, of dat de content handmatig op het platform gezet wordt.

Contentkalender maken: de stappen

Er zijn verschillende stappen die je doorloopt bij het maken van een contentkalender.

1.       De eerste stap is om te kijken wanneer je de content wilt plaatsen. Is dit iedere week, een paar keer per week of juist maar één keer per maand?

2.       Vervolgens kijk je naar de soort content die je gaat delen. Dit kan een blog zijn, een foto, een infographic, een nieuwsbericht noem maar op.

3.       Kijk daarna voor wie je de content gaat maken. Zijn dit bestaande klanten of deel je de content in een bepaald deel van jouw doelgroep?

4.       De vierde stap is om te kijken naar het platform waar je de content op gaat delen. Dit kan ieder social media platform zijn, van LinkedIn tot Instagram. Ook blogs, websites of nieuwsbrieven zijn platformen om te overwegen.

5.       Als alles eenmaal ingepland is en op een rijtje staat, is het tijd om te kijken wie de content gaat maken. Dit kan jij of een collega zijn, of je kunt er samen aan werken. Houdt hierbij goed de status in de gaten zodat de content wel op tijd gedeeld kan worden.

Contentkalender voor social media

Content kan via veel verschillende platformen gedeeld worden. Voornamelijk social media is erg handig om in te zetten. Er zijn namelijk veel verschillende gebruikers op social media, waardoor je een groot deel van jouw doelgroep kunt bereiken.

content kalender

Om alles uit jouw contentkalender voor social media te kunnen halen, zijn er enkele tips die je daarbij kunnen helpen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om met de content te beginnen die niet veel tijd kost om gemaakt te worden. Je wilt namelijk niet te veel tijd kwijt zijn aan het maken van content die het goed zal doen als je net begint.

Een andere tip is om iedere maand een bepaald thema te kiezen waar de content op gebaseerd is. Kijk welke onderwerpen interessant zijn voor jouw organisatie en goed passen bij het social media platform. Dit is ook handig als jij meer autoriteit wilt behalen in Google, omdat je veel over een bepaald thema deelt.

Zorg er ook voor dat de content die je deelt altijd goed aansluit op het social media platform dat je gebruikt. LinkedIn is beter om zakelijk in te zetten, terwijl Facebook wat luchtiger is.

De laatste tip is om grote items in kleinere taken op te delen. Het kan soms veel tijd kosten om een bepaald content item te gaan maken die je graag wil delen. Zo wil je bijvoorbeeld een cursus delen, een e-book delen of een onderzoek delen.

Door het content item in verschillende kleinere taken op te delen kun je deze content items toch in jouw contentkalender inplannen. Zo kun je bijvoorbeeld met meerdere mensen aan het item werken en in de contentkalender sneak peeks inplannen om de doelgroep geïnteresseerd te maken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.