Churn

Ieder bedrijf heeft te maken met afhakende klanten of opzeggende leden. Dit is geen goed nieuws voor de churn. Wat is churn en op welke manieren is dit te verbeteren? Op deze pagina lees je hier meer over en leggen we je ook de impact van churn op SEO uit. 

Wat is churn?

Churn is een uitdrukking voor klanten die afhaken of hun lidmaatschap of abonnement opzeggen. De churnrate zegt iets over het vermogen van een bedrijf om klanten vast te houden. Het is daarnaast ook een indicatie over de (on)tevredenheid van klanten. 

Het belang van churn rate

Het achterhalen van de churnrate is belangrijk om verschillende redenen. In de eerste plaats is het een handige meting voor de ROI (return on investment) van marketingactiviteiten. Ten tweede is het een factor voor de totale waarde die klanten genereren.

Een klant die vertrekt betekent verlies aan inkomsten, maar ook verlies aan rendement uit investeringen. Er is dan ook nieuwe omzet nodig om dit te compenseren. Met de churnrate heb je ook een tool voor het ontdekken van mogelijkheden voor groei.

Churn _ Begrippenlijst

De impact van churn op SEO

Churn heeft impact op de SEO van een website of pagina, maar eerder op de omzet en winst van een bedrijf. Wanneer de churnrate laag is, betekent dit vaak een minder goede omzet. Daarnaast betekent dit mogelijk ook een hogere mate van ontevredenheid bij klanten. Anderzijds biedt een goede churnrate ook mogelijkheden in de potentie van groei. 

Mijn advies

De analyse van een churn rate biedt de mogelijkheid actie te ondernemen. Je hebt hiermee de mogelijkheid om de klanttevredenheid te verbeteren. Dit is onder andere mogelijk met een loyaliteitsprogramma, activiteiten waarmee je klanten biedt en aanzet tot het doen van nieuwe aankopen. 

We raden aan om de churnrate te berekenen en deze in de gaten te houden, zodat je hier als bedrijf in de toekomst gebruik van maakt op een goede manier, namelijk voor het vasthouden van klanten en het verhogen van de tevredenheid.


Veelgestelde vragen

Wat is Churn?

Churn is een naam die wordt gebruikt voor afhakende klanten of klanten die bijvoorbeeld hun abonnement beëindigen. De churnrate vertelt je in welke mate een bedrijf hun klanten weet vast te houden en hoe tevreden zij al dan niet zijn.

Wat is de impact van Churn op SEO?

Churn heeft zeker invloed op de SEO van een site maar nog meer op de omzet. Een lage churnrate betekent meestal een lage omzet en andersom. Maar het zegt dus ook iets over hoe tevreden de klanten zijn. Tevreden klanten zorgen uiteindelijk weer voor meer verkeer naar een website.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.