Churn

Ieder bedrijf heeft te maken met afhakende klanten of opzeggende leden. Dit is geen goed nieuws voor de churn. Wat is churn en op welke manieren is dit te verbeteren? Op deze pagina lees je hier meer over en leggen we je ook de impact van churn op SEO uit. 

Wat is churn?

Churn is een uitdrukking voor klanten die afhaken of hun lidmaatschap of abonnement opzeggen. De churnrate zegt iets over het vermogen van een bedrijf om klanten vast te houden. Het is daarnaast ook een indicatie over de (on)tevredenheid van klanten. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van churn rate

Het achterhalen van de churnrate is belangrijk om verschillende redenen. In de eerste plaats is het een handige meting voor de ROI (return on investment) van marketingactiviteiten. Ten tweede is het een factor voor de totale waarde die klanten genereren.

Een klant die vertrekt betekent verlies aan inkomsten, maar ook verlies aan rendement uit investeringen. Er is dan ook nieuwe omzet nodig om dit te compenseren. Met de churnrate heb je ook een tool voor het ontdekken van mogelijkheden voor groei.

Churn _ Begrippenlijst

De impact van churn op SEO

Churn heeft impact op de SEO van een website of pagina, maar eerder op de omzet en winst van een bedrijf. Wanneer de churnrate laag is, betekent dit vaak een minder goede omzet. Daarnaast betekent dit mogelijk ook een hogere mate van ontevredenheid bij klanten. Anderzijds biedt een goede churnrate ook mogelijkheden in de potentie van groei. 

Ons advies

De analyse van een churn rate biedt de mogelijkheid actie te ondernemen. Je hebt hiermee de mogelijkheid om de klanttevredenheid te verbeteren. Dit is onder andere mogelijk met een loyaliteitsprogramma, activiteiten waarmee je klanten biedt en aanzet tot het doen van nieuwe aankopen. 

We raden aan om de churnrate te berekenen en deze in de gaten te houden, zodat je hier als bedrijf in de toekomst gebruik van maakt op een goede manier, namelijk voor het vasthouden van klanten en het verhogen van de tevredenheid.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is Churn?

Churn is een naam die wordt gebruikt voor afhakende klanten of klanten die bijvoorbeeld hun abonnement beëindigen. De churnrate vertelt je in welke mate een bedrijf hun klanten weet vast te houden en hoe tevreden zij al dan niet zijn.

Wat is de impact van Churn op SEO?

Churn heeft zeker invloed op de SEO van een site maar nog meer op de omzet. Een lage churnrate betekent meestal een lage omzet en andersom. Maar het zegt dus ook iets over hoe tevreden de klanten zijn. Tevreden klanten zorgen uiteindelijk weer voor meer verkeer naar een website.

Voor wie hebben wij dit artikel over churn geschreven?

Het artikel over churn hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over churn in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals churn?

Wij schrijven over begrippen als churn om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

churn is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over churn in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals churn, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip churn in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van churn. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van churn op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende churn.

Het voorbeeld dat wij geven van churn , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over churn van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z