30 SEO-technieken voor 2024

Het is van groot belang om de juiste SEO-technieken in te zetten. Dit leidt tot meer online zichtbaarheid en gericht verkeer.

In dit artikel geef ik een overzicht van 30 essentiële SEO-technieken, die zijn verdeeld in drie kerngebieden: SEO-content, technische SEO en linkbuilding. Deze technieken geven de de SEO-strategie voor 2024 en de website een boost.

SEO-technieken content

Content is een belangrijke factor binnen de SEO. Goede content leidt niet alleen tot meer bezoekers, maar zorgt er ook voor dat deze langer op een website blijven en later terugkomen.

SEO-content omvat meer dan alleen het schrijven van teksten met keywords voor verschillende pagina’s. Ook het creëren van waardevolle en relevante informatie is belangrijk. De content moet aantrekkelijk zijn voor lezers en goed scoren in zoekmachines.

30 SEO-technieken om in 2024 toe te passen

Voor content optimalisatie is diepgaand keyword onderzoek nodig en is het belangrijk dat er diverse vormen van content op een website zijn te vinden. Ook met Voice Search moet rekening worden gehouden. Dit versterkt een merk en verbetert de online zichtbaarheid.

Keyword onderzoek

Een van de belangrijkste onderdelen in het SEO-stappenplan is het uitvoeren van diepgaand keyword onderzoek. Vind relevante en trending keywords die specifiek zijn voor de branche. Zo vindt de doelgroep makkelijker een website.

Om te weten welke keywords het beste werken, is een diepgaande analyse nodig naar de manier waarop potentiële klanten zoeken en welke zoekwoorden zij gebruiken.

Gebruik van long-tail keywords

Long-tail keywords zijn langere en specifiekere keywords. Ze trekken vaak meer gericht publiek aan. Dit kan leiden tot een hogerconversieratio. Deze zoekwoorden passen beter en directer bij de behoeften van de doelgroep en beantwoorden de specifieke vragen van potentiële klanten.

Optimaliseren voor featured snippets

Featured Snippets zijn korte stukjes tekst die bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnen. Als de content in aanmerking komt voor Featured Snippets, vergroot de zichtbaarheid aanzienlijk.

Om dit te bereiken moet de content op een bepaalde manier worden gestructureerd.  Vragen van potentiële klanten moeten direct worden beantwoord en de informatie moet een duidelijke structuur bevatten.

Voice Search Optimalisatie

Voice Search Optimalisatie is cruciaal sinds de opkomst van spraakgestuurde assistenten. De content moet aansluiten op natuurlijke zoekopdrachten, in conversatiestijl. Denk goed na over de manier waarop mensen vragen stellen in spreektaal. Dit is dan het typen van vragen.

Gebruik van rich media (video’s, infographics)

Visuele content als video’s en infographics brengt complexe informatie op een duidelijkere en eenvoudigere manier over. Dit kan de betrokkenheid van bezoekers verhogen. Bovendien is deze vorm van content beter deelbaar op social media. Dit resulteert vaak tot een groter bereik.

Diverse content

Maak gebruik van meerdere vormen van content. Denk aan blogposts, whitepapers en e-books. Een divers aanbod aan content spreekt een breder publiek aan en belicht verschillende aspecten van een onderwerp.

Het is belangrijk om de zoekintentie van gebruikers te begrijpen. Analyseer waarom mensen bepaalde zoektermen gebruiken en wat ze hopen te vinden. Schrijf content die aansluit op deze intenties. Dit verhoogt de relevantie en waarde van een website.

Oude content updaten

Om een website relevant te houden is het belangrijk om oude content regelmatig te updaten.

Mobiele weergave

Een goede mobiele weergave van een website is essentieel. Steeds meer mensen bekijken de content op mobiele apparaten. Creëer de content dus altijd met een mobiel publiek in gedachte.

Een website moet niet alleen mobielvriendelijk zijn, de content moet ook goed leesbaar zijn op kleinere schermen. Gebruik bijvoorbeeld kortere alinea’s.

Gebruik van sociale media integratie

Social media zijn krachtige platforms om content op te delen en te promoten.  Deel actief content op platforms als Facebook, Instagram, LinkedIn en X. Dit vergroot het bereik en leidt tot meer verkeer naar een website.

SEO-technieken voor technische SEO

Technische SEO is het fundament van een website. Dit gaat om alle aspecten die de technische prestaties van een website beïnvloeden – van de laadtijd tot de manier waarop zoekmachines een website indexeren.

Aspecten als mobile responsiveness, structured data en HTTPS-beveiliging zorgen ervoor dat niet alleen de gebruikers, maar ook de zoekmachines een website waarderen.

Technische prestaties hebben direct impact op de ranking. Door goede technische prestaties komt een website hoger in Google. Een goede technische SEO is dus noodzakelijk voor online succes.

Snelheid optimalisatie

De snelheid van een website is zowel voor de gebruikerservaring als de ranking in zoekmachines van groot belang. Optimaliseer de laadtijden en algemene prestaties van een website. Dit kan bijvoorbeeld door de grootte van afbeeldingen te verminderen, gebruik te maken van caching of de code te minimaliseren.

Mobile responsiveness

Een website moet zich automatisch aanpassen aan verschillende schermformaten. Dit houdt in dat de inhoud goed en duidelijk te zien is op smartphones en tablets.

HTTPS

Om de SEO te verbeteren is niet alleen goede content van groot belang, maar moet een website ook veilig zijn. Dit speelt mee bij de ranking in de zoekmachines. HTTPS zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de server en de browser. Dit maakt de surfervaring veiliger.

Gebruik van HTTPS

Gestructureerde gegevens en schema markup

Zorg voor gestructureerde gegevens en implementeer schema markup. Zo begrijpen zoekmachines beter wat de inhoud van een website is. Dit resulteert tot betere zoekresultaten. Ook kan een website zo verschijnen in Rich Snippets.

XML sitemaps optimalisatie

XML sitemaps helpen zoekmachines om de structuur van een website beter te begrijpen. Het creëren en optimaliseren van deze sitemaps zorgt voor een betere indexering van de pagina’s van een website.

Robots.txt

Robots.txt helpt zoekmachines met het crawlen van een website. Bepaalde delen van een website worden uitgesloten van crawling. Dit kan nuttig zijn in het geval van niet-publieke delen of om het crawl budget te beheren.

404 foutpagina’s

Het is belangrijk om 404 foutpagina’s effectief te beheren, niet alleen voor de SEO-optimalisatie maar ook voor de gebruikerservaring. Optimaliseer deze pagina’s om gebruikers te helpen vinden wat ze zoeken. Leid ze ook naar relevante content.

Canonical tags

Canonical tags helpen bij het oplossen van dubbele content problemen. Geef aan welke versie van een pagina de ‘hoofd’-versie is. Zo begrijpen zoekmachines beter welke content ze moeten indexeren en presenteren in de zoekresultaten.

Afbeeldingen optimaliseren

Het optimaliseren van afbeeldingen versnelt de laadtijden en zorgt voor een betere gebruikerservaring. Verklein bestandsgroottes en label afbeeldingen op een correcte manier met een alt-tekst.

Core Web Vitals

Core Web Vitals vallen onder de gebruikerservaring metrics van Google. Dit zijn onder andere Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID), en Cumulative Layout Shift (CLS). Deze metrics zorgen ervoor dat een SEO-specialist de gebruikerservaring van een website beter begrijpt en kan verbeteren.

Linkbuilding in SEO

Linkbuilding is essentieel voor een goede SEO. Bij linkbuilding gaat het om het verkrijgen van backlinks van de ene naar de andere website. Backlinks dragen bij aan een hogere ranking door zoekmachines. Kwalitatieve en relevante links vergroten bovendien zichtbaarheid en geloofwaardigheid van een merk.

Voor effectieve linkbuilding is een strategische en doordachte aanpak nodig. Alleen het verzamelen van links is niet voldoende. Gastbloggen en het aangaan van content partnerschappen kunnen helpen. Denk ook aan broken linkbuilding. Bouw relaties op en creëer een netwerk dat waarde toevoegt aan een website en merk.

Gastbloggen

Gastbloggen omvat het schrijven en publiceren van content op een andere relevante websites binnen de industrie. Dit vergroot het bereik en de kans om waardevolle backlinks te verkrijgen. Ook de autoriteit versterkt en er wordt een nieuw publiek bereikt.

Broken linkbuilding

Broken linkbuildng gaat om het identificeren van kapotte links op andere website. Neem contact op met de eigenaren van de betreffende website en stel eigen content als vervanging voor. Dit is een win-winsituatie voor beide partijen.

Backlinks van concurrenten analyseren

Analyseer de backlink strategieën van concurrenten op inzicht te krijgen in effectieve linkbuilding methoden in een bepaalde branche. Kijk waar de concurrenten hun backlinks vandaan halen en pas vergelijkbare strategieën toe.

Social media voor linkbuilding

Ook social media kunnen helpen bij het verbeteren van de linkbuilding. Deze platforms zijn ideaal voor het promoten van content en het verkrijgen van backlinks. Platforms als Facebook, Instagram, LinkedIn en X zijn hiervoor geschikt.

Samenwerkingen

Relaties met andere bedrijven of influencers in de branche kan resulteren in mogelijkheden voor linkbuilding voor beide partijen. Je kunt met elkaar content delen, maar ook co-branded content kan worden gecreëerd.

Lokale linkbuilding voor lokale SEO

Lokale linkbuilding is cruciaal voor bedrijven met een fysieke locatie. Lokale bedrijven moeten backlinks van lokale bronnen verkrijgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn bedrijvengidsen, lokale nieuwssites of gemeenschap pagina’s. Dit kan de rankings in lokale zoekmachines verbeteren.

Lokale linkbuilding voor lokale SEO

Directory submissions

Bedrijven melden zich aan bij relevante, hoogwaardige directories als linkbulding strategie. Kies voor directories die relevant zijn binnen de branche en een goede reputatie hebben.

Forum participatie

Neem actief deel aan forums en online communities die aan de niche gerelateerd zijn om meer natuurlijke linkbuilding mogelijkheden te creëren. Dit kan leiden tot waardevolle inzichten en adviezen om aandacht te trekken en backlinks te verdienen.

Testimonials en case studies

Ook het aanbieden van testimonials of het schrijven van case studies voor producten of diensten levert backlinks op. De bedrijven waar de content over gaat, bieden backlinks aan. Bovendien is dit ook nog eens een manier om nuttige content voor het publiek te creëren.

Infographics en visuele content

Het creëren of delen van infographics en andere visuele content kan leiden tot backlinks. Visuele content wordt vaak gedeeld en gelinkt. Maak nuttige, informatieve en visueel aantrekkelijke content. Dit vergroot de kans dat anderen deze gebruiken en naar een website linken.

Prioriteit per SEO-techniek

Onderstaande tabel heb ik opgesteld op basis van de prioriteit van 30 SEO-technieken. Het bepalen van de prioriteit kan lastig zijn, omdat dit afhangt van specifieke situaties en doelstellingen van een website. Onderstaande prioriteiten dienen dan ook ter indicatie en variëren afhankelijk van de behoeften en doelen.

SEO-techniekgeschatte prioriteit (1-100)
SEO-content technieken
gericht keyword onderzoek90
gebruik van long-tail keywords85
optimaliseren voor featured snippets75
voice search optimalisatie70
gebruik van rich media (video’s, infographics)80
content diversificatie85
user intent analyse90
regelmatig updaten van oude content80
mobile-first content creatie95
gebruik van sociale media integratie70
technische SEO
website snelheidsoptimalisatie95
mobile responsiveness95
gebruik van https90
structured data en schema markup85
xml sitemaps optimalisatie80
gebruik van robots.txt75
404 foutpagina’s beheren70
canonical tags gebruiken75
image optimization80
core web vitals optimalisatie90
linkbuilding technieken
gastbloggen85
broken link building80
backlinks analyseren van concurrenten75
gebruik van sociale media voor linkbuilding70
content partnerschappen80
lokale linkbuilding voor lokale seo75
directory submissions65
forum participatie70
testimonials en case studies80
infographics en visuele content delen85
Prioriteit per SEO-techniek (2024).

Gebruik bovenstaande tabel vooral als leidraad. Elke website heeft zijn eigen prioriteiten. Deze veranderen als de trends in SEO en de behoefte van een website evolueren.

Samengevat

Er is een veelzijdige aanpak nodig om SEO succesvol te maken. Dit gaat over contentcreatie, technische aspecten van een website en linkbuilding. De 30 bovenstaande technieken leggen een sterke basis voor een betere ranking in de zoekmachines en een betere gebruikerservaring. De wereld van SEO verandert constant, dus blijf voortdurend ontwikkelen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 2 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 februari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.