Strategie voor marktleiders in SEO

Het verbeteren van de SEO-positie is tegenwoordig een uitdaging, zeker als de website al uitstekende resultaten behaalt. CMO’s en marketingmanagers moeten strategieën blijven bedenken. In dit artikel geef ik inzicht in geavanceerde SEO-strategieën voor verschillende onderdelen van SEO – van lokale SEO tot linkbuilding.

Het analyseren van huidige SEO-prestaties

Voor het verbeteren van de SEO-strategie is een uitgebreide analyse van de huidige SEO-prestaties essentieel. Kijk hierbij niet alleen naar basisstatistieken als de weergave van een pagina of de positie in de zoekresultaten, maar duik dieper in de data om een volledig beeld te krijgen van welke aspecten werken en welke niet. Analyseer het gebruikersgedrag, de prestaties van specifieke zoekwoorden, de conversieratio’s en de prestaties van content met betrekking tot engagement en linkopbouw.

Dieper in de data duiken

Om de SEO te verbeteren is grondig onderzoek nodig. Bekijk bijvoorbeeld hoe lang bezoekers op de website blijven, hoe ze navigeren en op welk punt ze de website verlaten. Geavanceerde analytics-tools als Google Analytics en SEMrush zijn geschikt voor diepere analyses en controleren onder andere bouncepercentages, gedragsstromen en verkeersbronnen.

Concurrentieanalyse

Onderzoek bovendien de positie van een website ten opzichte van de concurrentie. Analyseer welke zoekwoorden zij ranken en welke soort content de beste resultaten behaalt. Bekijk ook hun backlinkprofiel. De informatie van concurrenten geeft inzicht in markttrends en potentiële kansen binnen SEO.

Geavanceerde on-page-optimalisatie

SEO die al op hoog niveau is, kan worden verbeterd door geavanceerde on-page-optimalisatie technieken. Deze verfijnen elk aspect van de webpagina’s om een uitstekende gebruikerservaring te bieden en de SEO-positie te verhogen.

Maak topic clusters

Topic clusters zijn effectief voor het opbouwen van domein autoriteit. Creëer content rondom een aantal aan elkaar verbonden onderwerpen of thema’s en toon daarmee de expertise in een bepaald gebied.

Bestaande topic clusters uitbouwen

Ook uit al bestaande content worden clusters uitgebouwd. Bekijk deze content en kijk of deze verder uitgebreid kan worden. Dit kan door meer gedetailleerde artikelen te schrijven, aanvullende bronnen – denk aan video’s of infographics – toe te voegen of sub-onderwerpen te verkennen.

Nieuwe topic clusters creëren

Zoek nieuwe onderwerpen binnen de niche en creëer topic clusters rond deze onderwerpen. Deze nieuwe topic clusters moeten nieuwe segmenten van de doelgroep aanspreken en een nieuw publiek aantrekken.

De optimalisatie van de gebruikerservaring en technische SEO

Om hoger in Google te komen, zijn een optimale gebruikerservaring en een uitstekende technische SEO van groot belang. De laadtijd van de website moet hoog zijn en gebruikers moeten eenvoudig kunnen navigeren. De optimalisatie van deze factoren is een continu proces. Ook moet de mobiele versie in orde zijn en moeten technische problemen als crawl-fouten of gebroken links worden voorkomen.

Maandelijkse optimalisatie van technische SEO

Beoordeel de gebruikerservaring van een website elke maand grondig door het gebruikersgedrag te analyseren. Bekijk hierbij hoe bezoekers navigeren, op welk deel van de website ze de meeste tijd doorbrengen en op welk punt ze de website verlaten.

Tools als Google Analytics verschaffen inzicht in het gedrag van de gebruikers. Vooral de laadtijd van de pagina’s, de toegankelijkheid en de mobiele weergave zijn belangrijke punten om rekening mee te houden. Indien uit de cijfers blijkt dat bovenstaande factoren niet optimaal werken, zijn aanpassingen nodig.

Maandelijkse optimalisatie van de gebruikerservaring

Voor een blijvende goede SEO is het belangrijk om maandelijks factoren als de website snelheid, de mobiele weergave, de structuur van de website en interne en externe link te beoordelen. Bekijk of er crawl-fouten of gebroken links op de website staan en of er ongeoptimaliseerde meta tags zijn. Controleer de website ook op beveiligingsproblemen, waaronder SSL-certificaatfouten of andere kwetsbare onderdelen. Doe bij risicovolle implementaties altijd een A/B-test om te voorkomen dat het aantal bezoekers daalt.

De contentstrategie uitbreiden

Voor bedrijven die al een hoge ranking hebben, is het slim om de contentstrategie uit te breiden. SEO-experts moeten niet alleen meer content creëren, maar ook gebruik maken van verschillende soorten content en zoekwoorden die het bereik vergroten.

Het benutten van longtail zoekwoorden

Een van de onderdelen voor een verbeterde contentstrategie, is het gebruik van longtail zoekwoorden. Deze zoekwoorden zijn specifieker en hebben daardoor vaak minder concurrentie. Ook trekken deze zoekwoorden gerichter verkeer aan. Niet alleen verhoogt het aantal bezoekers, maar ook de relevantie en waarde van de website verhoogt.

Longtail zoektermen hebben in de praktijk ook een hogere CTR en zullen dus hoger ranken in Google. Bovendien zorgen longtail zoekwoorden er vaak voor dat een Featured Snippet in Google wordt bereikt.

De content up-to-date houden

De digitale wereld verandert constant. Content moet ook continu bijgewerkt worden, met name content die onderhevig is aan veranderingen in de industrie. Niet alleen blijft de content zo relevanter, ook draagt het constant updaten bij aan de betrouwbaarheid van de website.

Zorg ervoor dat de belangrijkste artikelen nooit langer dan een jaar niet worden geüpdatet. De datum waarop een artikel is geschreven en geüpdatet is een belangrijke factor voor het bepalen van de zoekpositie in Google.

Goed presterende content aanvullen

Onderzoek welke pagina’s en artikelen het beste presteren en breid deze uit met nieuwe data of informatie. Dit houdt het artikel langer relevant en zorgt ervoor dat gebruikers het artikel blijven bezoeken.

Regelmatig nieuwe artikelen schrijven

Schrijf dagelijks of wekelijks nieuwe en kwalitatieve artikelen om een hoge ranking te behouden. Ook houdt een continue stroom aan artikelen de bezoekers betrokken.

Om de consistentie te waarborgen, is een goede contentkalender cruciaal. Hier rekent de doelgroep ook op.

Kwalitatieve linkbuilding

Linkbuilding is essentieel in het SEO-stappenplan. Het belangrijkste hierbij is niet de kwantiteit, maar de kwaliteit.

Strategieën voor kwalitatieve backlinks

De backlinks van een website moeten relevant zijn voor de niche en een hoge autoriteit hebben. Creëer daarvoor relevante content die van nature wordt gedeeld en gelinkt of bouw actief relaties op met andere websites en influencers in de branche.

Samenwerking met partners en influencers

Samenwerkingen met partners en influencers hebben een positief effect op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Voorbeelden van deze samenwerkingen zijn gezamenlijke content projecten of gastblogs. Ook kan er via social media promoties worden gemaakt.              

Let erop dat de samenwerkingen relevant zijn voor de doelgroep. Bovendien moeten beide partijen er baat bij hebben.

Gebruik enkel kwalitatieve backlinks

In de moderne SEO is de kwaliteit van de backlinks veel belangrijker dan de kwantiteit. Bouw een natuurlijk linkprofiel op met kwalitatieve links en vermijd dubieuze linkbuildingtactieken. Dubieuze linkbuildingtactieken worden afgestraft door de zoekmachines.

Het versterken van de lokale SEO

Een goede lokale SEO is essentieel om een hogere positie in de lokale zoekresultaten te verkrijgen. SEO-specialisten moeten online beter zichtbaar zijn voor lokale gebruikers. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die zich richten op klanten in specifieke geografische gebieden.

Geavanceerde technieken voor lokale zichtbaarheid

Gebruik geavanceerde technieken die de content van de website nauwkeurig afstemmen op lokale zoektermen en gebruikers intenties. Optimaliseer de Google Mijn Bedrijf-vermelding en lokaliseer de content. Ook het verkrijgen van lokale backlinks is noodzakelijk.

Het creëren van een aparte pagina voor elke locatie

Voor bedrijven met meerdere fysieke locaties is het slim om voor elke locatie een aparte pagina te creëren, met unieke locatiespecifieke informatie. Denk hierbij aan de openingstijden, het adres, het telefoonnummer en specifieke diensten of aanbiedingen. Zie hier een voorbeeld.

Het maken van meerdere locatie pagina’s

Maak voor elke locatie een unieke, gedetailleerde en geoptimaliseerde pagina. De pagina’s moeten niet alleen voorzien zijn van basisinformatie, maar ook van specifieke inhoud voor de locatie – denk aan lokale nieuwsupdates, links naar lokale bronnen, testimonials van lokale klanten en case studies.

Het weergeven van lokale beoordelingen

Lokale beoordelingen en vermeldingen zijn van groot belang in de lokale SEO. Stimuleer klanten om beoordelingen achter te laten op platforms als Google, Mijn Bedrijf en Yelp. Dit verhoogt het vertrouwen van de bezoekers. Reageer ook altijd op de beoordelingen, of deze nu positief of negatief zijn.

Tips

Voor een optimale SEO is het essentieel om methoden toe te passen die al hebben bewezen goede resultaten te leveren. Besteed niet te veel tijd en middelen aan experimentele technieken.

Geen experimenten

Maak gebruik van technieken die hun succes al bewezen hebben en consistent goede resultaten opleveren. Maak dus gebruik van relevante zoekwoorden en zorg voor een goede mobiele weergave. Ook de gebruikerservaring moet optimaal zijn.

Focus op content en linkbuilding

Maak de SEO-strategie succesvol met content van hoge kwaliteit en effectieve linkbuilding. Maak de content boeiend, informatief en waardevol voor de doelgroep en zorg ervoor dat je hoogwaardige backlinks krijgt voor een goede linkbuilding. De links moeten gerelateerd zijn aan websites die relevant zijn voor de branche.

Samengevat

De wereld van SEO verandert constant, maar voor een succesvolle strategie zijn een goede kwaliteit van de content en goede backlinks nog steeds het belangrijkste.

Bedrijven die al een goede SEO hebben, moeten geavanceerde technieken gebruiken en gebruik maken van al eerder succesvol gebleken strategieën. Ook moeten ze de lokale SEO versterken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.