Hoe blijf ik op de hoogte van het laatste SEO-nieuws?

Er wordt altijd veel geroepen in het land der SEO-specialisten en niet alles is altijd waar. Dat maakt het lastig om het kaf van het koren te scheiden en te begrijpen wat er daadwerkelijk speelt.

Daar komt nog eens bij dat er iedere dag wel verschuivingen plaatsvinden binnen dit domein, waardoor het lastig wordt om alles te volgen. In dit artikel geef ik prijs hoe ik zelf op de hoogte blijf van het laatste SEO-nieuws en welke kanalen ik daarvoor gebruik.

Belangrijk om hierbij te melden is dat sommige websites eerder zijn gemaakt voor de doorgewinterde specialist. Wees niet bang. Ik heb ook deze websites gebruikt in mijn eerdere jaren binnen dit vakgebied. Wat ik toen deed was alles opschrijven waar ik nog mee bekend was en daarna zelf opzoeken wat het was en hoe ik het kon inzetten voor mijn klanten. Dit is dé manier om autodidactisch SEO te leren (buiten mijn cursus om).

Hoe vaak ben ik bezig met SEO-nieuws?

Natuurlijk ben ik iedere dag met SEO bezig. Dus om dit op te splitsen geef ik graag onderstaand overzicht van kanalen waar ik informatie op het gebied van SEO van krijg.

  1. Online onderzoek en websites raadplegen met SEO-nieuws: 3 keer per week.
  2. Sparren met klanten en leveranciers van SEO-diensten: dagelijks.
  3. Sparren met medewerkers: dagelijks.

Dit gecombineerd brengt mij het volgende:

  1. Ik ben altijd op de hoogte van het laatste dat speelt binnen SEO-land.
  2. Ik kan mijn klanten voorzien van de meest up-to-date antwoorden binnen SEO (denk hierbij ook aan Core updates van Google en hoe hiermee om te gaan).
  3. Ik geef interne trainingen met de laatste nieuwtjes.
  4. Ik vind het leuk om de nieuwtjes die ik binnenkrijg ook weer te delen.

Hoe blijf ik op de hoogte van SEO-nieuws (video)

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Hoe blijf ik op de hoogte van SEO-nieuws (video).

Beste SEO-blogs: Mijn overzicht

Belangrijk bij deze selectie is wie zit er achter de websites, wat zijn de bronnen van deze websites, wat voor nieuws wordt er gedeeld (alleen SEO of ook andere kanalen) en tot slot hoe frequent wordt nieuws gedeeld.

In de praktijk merk ik dat veel van de bronnen die ik inzet voor mijn kennis rondom SEO uit de VS komen. Dus houd er rekening mee dat de VS vaak voorlopen m.b.t. updates vanuit Google. Google test en deployed zaken vaak eerder in de VS dan andere landen wereldwijd.

Wat ik merk met Nederlandse websites is dat het algemene kennisniveau redelijk laag ligt hier en dat niet altijd het laatste nieuws wordt meegenomen. Ook vind ik het steeds lastiger om onderscheid te maken tussen échte artikelen van vakspecialisten en linkbuilding artikelen..

  1. Search Engine Land
  2. Search Engine Journal
  3. Search Engine Roundtable (mijn persoonlijke favoriet, dit is wel meer voor de gevorderde specialist).
  4. Ahrefs (ik gebruik zelf ook Ahrefs, de artikelen worden steeds beter!).
  5. Yoast
  6. Google’s Search and SEO Blog (het voordeel van deze website is dat alles wordt gepubliceerd door Google – dit is tegelijkertijd ook het grootste nadeel omdat Google niet altijd even objectief vertelt hoe hun eigen algoritme werkt, daar zijn ze geheimzinnig over).
  7. MOZ Blog (ik ben opgegroeid binnen SEO met de whiteboard fridays van Rand Fishkin – nu voel ik me oud!).
  8. SEMrush Blog

Samengevat

Kortom, voor de doorgewinterde specialist is het van belang om het laatste nieuws van SEO te volgen om daadwerkelijk deze nieuwtjes binnen te krijgen en toe te passen. Voor de beginnende specialist is het van belang voor twee redenen; het laatste SEO-nieuws leren en tegelijkertijd meer over SEO te weten komen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 12 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.