SEO-UPdate #13 | 15/03/2022

Alweer de dertiende SEO-UPdate, geschreven door een enthousiaste SEO-specialist. Laten we gelijk beginnen.

Hoe begrijpt Google video’s? Google legt het uit!

Danielle Marshak, een product manager bij Google, legt in een nieuwe serie video’s uit hoe Google video’s begrijpt. Hierbij heb ik het dan over de inhoud van deze video’s. Onderstaand de manieren in het kort hoe Google dit doet:

  • Audio van de video file wordt gebruikt om de gesproken woorden te begrijpen.
  • De headers van de video kunnen worden gelezen door Google om te begrijpen wat er afspeelt in de video zelf.
  • Google begrijpt zelfs objecten, dieren en bewegingen in de video. Dit is wel moeilijker voor Google om te begrijpen dan bovenstaande punten.
  • Gestructureerde data in de video’s wordt ook ingezet om een beter begrip te krijgen hiervan.

Over de gestructureerde data benadrukt Danielle dat dit echt nog steeds belangrijk is. Google is nog, vergeleken met het begrijpen van geschreven content, in de eerste fase van het begrijpen van video content.

De parameter tool is te “eng” voor SEO-specialisten

Volgens John Mueller is de parameter tool een enge tool voor veel SEO-specialisten. Hij adviseert in de eerste plek om deze niet te gebruiken wanneer je geen SEO-specialist bent, wat heel begrijpelijk is.

Met de parameter tool kun je vanuit de GSC aangeven wat Google met bepaalde parameters moet doen. Dit is niet meer mogelijk vanuit een GSC account met domeinverificatie. Dit is dus een verouderde tool in de GSC.

Zie screenshot voor de parameter tool.

Persoonlijk werk ik ook gewoon liever met noindex tags of de Robots.txt om Google te vertellen wat ik wil met mijn parameters. Dit zou ik dus ook adviseren aan mijn klanten om te doen.

Kort nieuws

Heb je nog even? Dan bespreken we het snelle nieuws. Snel, maar daardoor niet minder belangrijk.

Dat was ‘m weer. Hopelijk heb je veel geleerd en kun je dit toepassen voor je eigen accounts. Succes!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.