SEO-UPdate #20 | 06/04/2022

Welkom bij alweer de twintigste SEO-UPdate. Geschreven door een SEO-specialist. Laten we meteen aan de slag gaan, we hebben veel te bespreken.

MUM en BERT gaan hard met de updates

Google heeft het gebruik van MUM en BERT verder uitgebreid in de SERP. Door middel van de AI technologie heeft het irrelevante resultaten met meer dan 50% verminderd. Bizarre resultaten dus.

Met meer dan 5.000 aanpassingen en 800.000 experimenten hebben ze niet stilgezeten met deze nieuwe vormen van technologie. Wat verder interessant is, is dat Google meer dan 100 miljoen frauduleuze reviews / posts heeft verwijderd.

Het snelle nieuws voor SEO

Dit is het snelle nieuws dat echt gebruikt kan worden door SEO-specialist t.b.v. de organische vindbaarheid

  • Google geeft bij een nieuwe website eigenaar aan dat het niveau van content over de jaren heen hoger is komen te liggen. Alleen het hebben van “unieke” content is niet (meer) genoeg.
  • In het verleden was het een langzaam proces: SafeSearch labels van websites verwijderen. John Mueller geeft nu aan dat dit proces een stuk sneller is geworden met de laatste update.
  • De metrics van de Google page experience update kunnen per onderdeel van de website verschillen (deze zijn niet altijd hetzelfde voor de gehele website).
  • In een podcast van Google geven Martin Splitt, Gary Illyes en Lizzi Sassman aan dat er echt zoiets is als over optimaliseren van een website (in mijn ervaring denk ik niet dat dit zomaar gebeurt, maar ik ken SEO-experts die in deze categorie vallen).
  • Google toont visuele verhalen op competitieve zoekwoorden. Voorheen deed Google dit niet zomaar, waarom Google dit nu verandert, weet ik niet (zijn ze aan het testen?).
  • Google geeft nogmaals aan dat een Nofollow attribuut écht geen linkjuice meegeeft aan de link.
  • John Mueller geeft aan dat wanneer een pagina zelfs 2 jaar een 404 status heeft, dat deze (wanneer deze sterke links ontvangt), nog steeds linkjuice kan doorgeven wanneer deze pagina een 301 krijgt. Dit vind ik interessant, met name voor het redirecten van dropcatch domeinen naar andere domeinen.
  • Google bevestigde op 21 maart 2022 dat de prijs van producten geen ranking factor is.

Dit was volgens mij wel even genoeg snel nieuws. Laten we de diepte induiken met één topic, zodat we het niet te lang maken.

Teveel landen verwerkt in de website

Dit is een grappige. Iemand vroeg aan John Mueller waarom zijn pagina’s niet werden geïndexeerd. De website heeft 78 verschillende landen aangeduid in de URL’s, zonder dat de content verandert (alle pagina’s staan in het Engels).

Iedere URL bevat dezelfde taal, namelijk Engels. Hoe dit waarde toevoegt aan de gebruiker weet ik ook niet.

John Mueller had onderstaand antwoord.

Helder verhaal. Dit wordt dus bedoeld met over optimaliseren…

Dat was de SEO-UPdate van 6 april 2022. Hopelijk heb je weer het e.e.a. opgepikt wat je kunt gebruiken voor je klanten. Succes!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.