Dode link

Een website moet bestaan uit goede links naar andere sites en pagina’s om zo de zoekmachine optimalisatie te bevorderen. Een dode link is in dit geval zeker niet bevorderlijk. Wat is een dode link en in welke vormen kom je dit vandaag de dag op websites tegen? We bespreken alle belangrijke informatie over dit begrip op deze pagina. 

Wat is een dode link?

Een dode link is een koppeling op een website die niet meer werkt. Het heeft invloed op de kwaliteit van een pagina met betrekking tot zoekmachine optimalisatie en daarnaast zorgt het mogelijk ook voor een minder goede gebruikerservaring. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Dode links in de praktijk

Er zijn verschillende manieren waarop dode links op een website terecht komen. Het is mogelijk dat er sprake is van een verkeerde link bij het maken van de koppeling, maar het is ook mogelijk dat de website in kwestie is verwijderd of dat de URL is veranderd. Dit zijn concrete voorbeelden van dode links. 

Webcrawlers van zoekmachines sporen de koppelingen op een website op en beoordelen deze op relevante. Een dode link maakt de kwaliteit van een pagina een stuk minder; en dit heeft weer invloed op de zoekmachine optimalisatie en de gebruikerservaring van de bezoeker.

Dode link _ Begrippenlijst

De impact van een dode link op de SEO

Een dode link heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Staat er een dode link op jouw website? Dan is de kans groot dat dit jouw website een stuk minder relevant maakt voor de zoekmachine. Dit heeft weer als gevolg dat je lager rankt en dus minder goed vindbaar bent. Je doet er dan ook goed aan om dode links op te sporen op de website, zodat je hier geen hinder van ondervindt. 

Ons advies

Het voorkomen van een dode link op je website dien je dus zoveel mogelijk te vermijden, om zo slechte SEO resultaten te voorkomen. 

We raden aan om de dode links op je website op te sporen en deze te verwijderen of aan te passen zodat het weer relevante links zijn. Onder andere Google heeft een tool voor het vinden en verwijderen van dode links, maar er zijn ook andere gratis tools beschikbaar.

Veelgestelde vragen

Wat is een Dode Link?

Een dode link is een verwijzing op een site naar een bepaalde pagina of website die niet meer werkt. Dit staat niet alleen slordig maar zorgt voor een mindere gebruikerservaring.

Wat is de impact van Dode Link op SEO?

Een dode link heeft direct impact op de SEO van jouw website. Het kan eraan toe bijdragen dat jouw site veel minder relevant wordt voor de zoekmachine zodat je een lagere positie in de zoekresultaten krijgt. Het is dus belangrijk om hier regelmatig op de controleren en ze te corrigeren.

Voor wie hebben wij dit artikel over dode link geschreven?

Het artikel over dode link hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over dode link in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals dode link?

Wij schrijven over begrippen als dode link om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

dode link is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over dode link in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals dode link, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip dode link in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van dode link. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van dode link op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende dode link.

Het voorbeeld dat wij geven van dode link , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over dode link van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z