Dode link

Een website moet bestaan uit goede links naar andere sites en pagina’s om zo de zoekmachine optimalisatie te bevorderen. Een dode link is in dit geval zeker niet bevorderlijk. Wat is een dode link en in welke vormen kom je dit vandaag de dag op websites tegen? We bespreken alle belangrijke informatie over dit begrip op deze pagina. 

Wat is een dode link?

Een dode link is een koppeling op een website die niet meer werkt. Het heeft invloed op de kwaliteit van een pagina met betrekking tot zoekmachine optimalisatie en daarnaast zorgt het mogelijk ook voor een minder goede gebruikerservaring. 

Dode links in de praktijk

Er zijn verschillende manieren waarop dode links op een website terecht komen. Het is mogelijk dat er sprake is van een verkeerde link bij het maken van de koppeling, maar het is ook mogelijk dat de website in kwestie is verwijderd of dat de URL is veranderd. Dit zijn concrete voorbeelden van dode links. 

Webcrawlers van zoekmachines sporen de koppelingen op een website op en beoordelen deze op relevante. Een dode link maakt de kwaliteit van een pagina een stuk minder; en dit heeft weer invloed op de zoekmachine optimalisatie en de gebruikerservaring van de bezoeker.

De impact van een dode link op de SEO

Een dode link heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Staat er een dode link op jouw website? Dan is de kans groot dat dit jouw website een stuk minder relevant maakt voor de zoekmachine. Dit heeft weer als gevolg dat je lager rankt en dus minder goed vindbaar bent. Je doet er dan ook goed aan om dode links op te sporen op de website, zodat je hier geen hinder van ondervindt. 

Mijn advies

Het voorkomen van een dode link op je website dien je dus zoveel mogelijk te vermijden, om zo slechte SEO resultaten te voorkomen. 

We raden aan om de dode links op je website op te sporen en deze te verwijderen of aan te passen zodat het weer relevante links zijn. Onder andere Google heeft een tool voor het vinden en verwijderen van dode links, maar er zijn ook andere gratis tools beschikbaar.


Veelgestelde vragen

Wat is een Dode Link?

Een dode link is een verwijzing op een site naar een bepaalde pagina of website die niet meer werkt. Dit staat niet alleen slordig maar zorgt voor een mindere gebruikerservaring.

Wat is de impact van Dode Link op SEO?

Een dode link heeft direct impact op de SEO van jouw website. Het kan eraan toe bijdragen dat jouw site veel minder relevant wordt voor de zoekmachine zodat je een lagere positie in de zoekresultaten krijgt. Het is dus belangrijk om hier regelmatig op de controleren en ze te corrigeren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 18 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 18 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.