PPC

Er zijn verschillende vormen van internet marketing. Een populaire methode hiervoor is PPC. Wat is PPC precies, waarom is dit een goede manier van adverteren en wat zijn de gevolgen voor de SEO op jouw website? Hier leggen we het begrip PPC aan je uit.

Wat is PPC?

PPC staat voor Pay Per Click: dit is een vorm van internet marketing waarbij een adverteerder betaalt als iemand op een advertentie klikt. Bedrijven passen deze methode toe op banners bij websites, maar ook in zoekmachine advertenties.

PCC op je website en in Google

Het voordeel van een PPC advertentie is dat jij als adverteerder weet wanneer een gebruiker een handeling heeft verricht. Dit komt omdat de adverteerder bij PPC alleen betaalt als er een interactie plaatsvindt met de advertentie. Pay Per Click is mogelijk erg interessant voor jou als je voor jouw bedrijf wilt adverteren.

Een adverteerder heeft de mogelijkheid om ‘gratis’ te adverteren, door een banner zonder Call-To-Action te plaatsen. Hier gaat men niet niet snel op klikken, maar veel mensen zien deze advertentie wel. Zoekmachine adverteren werkt ook met PPC en is mogelijk interessant voor jouw bedrijf.

De impact van PPC op SEO

SEO en PPC zijn in theorie twee tegenovergestelde manieren om traffic op jouw website te krijgen. Uit meerdere onderzoeken is echter gebleken dat SEO invloed heeft op de hoeveelheid clicks die een PPC advertentie krijgt. Wanneer een website veel zoekresultaten oplevert, verhoogt het de klikfrequentie voor PPC advertenties. Andersom zorgen de PPC advertenties ook voor een boost in zoekresultaten.

Mijn advies

Het is interessant om voor PPC advertenties op je website te kiezen: het is niet voor niets een van de meest populaire advertentievormen. We raden aan om SEO te combineren met PPC. Betaal voor internetverkeer op je website met PPC zoekmachine advertenties. De advertenties staan in het gedeelte met gesponsorde resultaten. Je betaalt een vergoeding wanneer een bezoeker van de advertentie doorklikt naar jouw website. Door het verbeteren van de SEO behaal je hogere posities in de natuurlijke zoekresultaten en profiteer je op twee manieren.


Veelgestelde vragen

Wat is PPC?

PPC is de afkorting van Pay Per Click. Bij deze internetmarketingvorm betaalt de adverteerder per keer dat iemand op zijn advertentie klikt. Veelal wordt deze werkwijze toegepast bij banners op websites of in advertenties in de zoekmachine.

Wat is de impact van PPC op SEO?

SEO en PPC zijn twee verschillende manieren om bezoekers naar jouw site te trekken. PPC heeft niet zo veel impact op SEO. Andersom is dit wel het geval. Als je door SEO jouw website met een banner goed hebt geoptimaliseerd, zal die veel bezoekers trekken. De kans op meer clicks neem daarbij ook toe.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.