YouTube SEO

Google is niet de enige zoekmachine waar je SEO gebruikt. YouTube is ook een zoekmachine. Het verschil met Google is dat je video’s zoekt, in plaats van resultaten. 

Ook op YouTube is het mogelijk om hogerop te komen op bepaalde zoekwoorden. Het idee is vergelijkbaar met de SEO binnen Google. Dit heet YouTube SEO. In dit artikel vertel ik iets meer over wat YouTube SEO inhoudt en hoe je hiervoor kunt optimaliseren. (1)

Tips voor video/YouTube SEO

Hieronder heb ik beknopt een aantal tips neergezet voor het optimaliseren van YouTube SEO: (2)

  1. De juiste zoekwoorden uitkiezen

Net zoals een SEO campagne kies je binnen YouTube voor de juiste zoekwoorden. Het is ook hier van belang dat de zoekwoorden maandelijks genoeg volume hebben. Daarnaast let je ook op het concurrentieniveau van deze zoekwoorden. Wanneer een zoekwoord minder concurrentie heeft, is het gemakkelijker om een hogere positie te verkrijgen.

  1. De videotitel optimaliseren

Verwerk het zoekwoord in de videotitel. Wanneer een gebruiker het zoekwoord intypt wat jij in de titel verwerkt, is de kans groot dat de hij/zij jouw video vindt.

  1. Gebruik tags

Gebruik tags om YouTube te vertellen waar jouw video overgaat. Zorg dat de tags een goede indicatie geven waar de video over gaat. Zo geef je YouTube de mogelijkheid om jouw video aan te leveren wanneer iemand de zoekwoorden intypt.

  1. Zoek interactie op met je kijkers

YouTube hecht hoge waarde aan interactie aangaan met je kijkers. Een goede manier om dit in de praktijk te brengen is het volgende: spoor je kijkers aan om een comment of like achter te laten. 

Daarnaast is het van belang om kijkers aan te sporen om zich te abonneren op jouw kanaal. Zo weten je kijkers jouw kijkers je video’s altijd te vinden.

  1. De kwaliteit van de video

Een belangrijk ranking signaal vanuit YouTube is de kwaliteit van de video. Nog belangrijker: hoe reageert de kijker op de video? Wanneer kijkers de video niet lang bekijken laat dit aan YouTube zien dat ze de video niet goed vinden. Zorg ervoor dat de kijker zo lang mogelijk blijft kijken en de kwaliteit van de video zo hoog mogelijk is.

  1. Gebruik de thumbnail

Door gebruik te maken van de thumbnail zorg je ervoor dat zoveel mogelijk personen op jouw video klikken. Wanneer het doorklikpercentage (CTR) hoog is, ziet YouTube dat veel mensen geïnteresseerd zijn in jouw content. Het is een indicatie dat jij een kanaal bezit dat kwalitatieve content creëert.

  1. Shares op social media

Het aantal shares op social media zoals Facebook, Twitter en Instagram hebben een positief effect op de ranking. Veel shares duidt op dominantie in de desbetreffende niche. 

  1. Backlinks

Net zoals bij SEO in Google, is het verkrijgen van kwalitatieve backlinks een belangrijk element. YouTube ziet dit als signaal dat de video veel verspreid wordt. Het duidt op kwaliteit en relevantie.

Welke YouTube SEO tools zijn er?

Net zoals je de effecten van SEO meet in Google, meet je ook de effecten van YouTube SEO. 

De belangrijkste tools voor YouTube SEO zijn:

  • Google Trends: deze tool gebruik je om onderwerpen op te zoeken die op dat moment trending zijn. De data in deze tool komt vanuit Google zelf. 
  • De autocomplete feature: om zoekwoorden en gerelateerde zoekwoorden te vinden, gebruik je de autocomplete functionaliteit in de zoekbalk van YouTube.
  • VidIQ Vision: deze tool zoekt relevante tags voor jouw video op. Tags zijn een seintje naar YouTube om te laten weten wat het onderwerp van de video is.
  • YouTube analytics: deze in YouTube ingebouwde tool geeft je inzicht op de statistieken van jouw kanaal.

Mijn stappenplan om hoger te ranken in YouTube

Videotitel:

  • Maak een titel die aandacht trekt om clickthrough rate te verhogen;
  • Verwerk het zoekwoord in de titel van de video;
  • Zorg ervoor dat de titel niet langer is dan 60 tekens.

Video beschrijving:

  • De beschrijving van de video kan maximaal uit 1000 tekens bestaan. Daarvan zijn de eerste 125 tekens het meest belangrijk. Die 125 tekens kun je namelijk zien zonder de beschrijving verder open te klappen.
  • Verwerk de belangrijkste zoekwoorden en call-to-actions in de eerste 125 woorden op een organische manier.
  • Voeg een link toe naar je website en andere social media platformen.
  • Plaats hashtags (#) in combinatie met je belangrijkste zoekwoorden. Hierdoor kunnen video’s in de ‘volgende’ sectie sneller worden vertoond. Je kunt een maximum van 15 hashtags plaatsen. Laat de hashtags overeenkomen met wat er in de video te zien is.

Video tags:

  • Video Tags zijn niet zichtbaar voor kijkers, maar puur bedoeld voor YouTube om te helpen bij het bepalen van het onderwerp van de video. 
  • Maak hier gebruik van zoekwoorden en eventueel combinaties. Langere zoektermen (bestaand uit meerdere woorden) kunnen helpen om sneller gevonden te worden.

Video script:

  • Als er tekst in de video voorkomt (geschreven of gesproken), voeg dan ook een script toe. Dit script kan onder andere gebruikt worden voor ondertiteling, maar het helpt YouTube ook met het begrijpen van de videostructuur.

Thumbnail:

  • Thumbnails hebben geen directe invloed op je vindbaarheid, maar kunnen wel enorm bepalend zijn voor je Clickthrough Rate. Probeer om die reden een originele thumbnail te maken die aandacht trekt en de bezoeker uitnodigt door bijvoorbeeld iets te beloven aan de kijker. “10 tips die je direct kan toepassen om X te bereiken

Binnenkomende links:

  • Plaats vanuit je eigen website backlinks naar de meest belangrijke YouTube video’s en de startpagina van het kanaal. Voeg bijvoorbeeld video’s toe aan blogs of andere secties van de website die relevant zijn voor de onderwerpen uit de video’s.

Bronnen

  1. Becker, B. (2024, 21 maart). YouTube SEO: How to Optimize Videos for YouTube Search. HubSpot. https://blog.hubspot.com/marketing/youtube-seo
  2. Hilson, S. (2023, 24 augustus). What is YouTube SEO and 21 Tips To Rank Higher. Rock Content. https://rockcontent.com/blog/youtube-seo/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 19 april 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 19 april 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.