Backlinks

Backlinks zijn een belangrijke factor bij een goede SEO strategie. Met backlinks zorg je voor een betere ranking, waardoor jouw website uiteindelijk hoger in de zoekmachines komt. Maar wat zijn backlinks nu eigenlijk precies? Dat leggen wij je in dit artikel uit, samen met enkele voorbeelden en een uitleg van de impact.

Wat zijn backlinks?

Een backlink is een link die van een andere website afkomstig is. Via een hyperlink wordt er vanaf die andere website naar jouw website gerefereerd. Een zoekmachine ziet een backlink als een aanbeveling naar jouw website.

Hoe meer kwalitatieve en relevante backlinks naar jouw website doorverwijzen, hoe beter de autoriteit van jouw website is. Zoekmachines zoals Google zetten graag de autoriteiten en specialisten in een niche bovenaan, omdat deze het meest door backlinks worden aanbevolen.

Voorbeelden van backlinks

Een backlink is dus een link vanaf een externe website die naar jouw website doorverwijst, waardoor jouw website meer autoriteit krijgt. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat er een blog over het onderwerp van jouw website is geschreven op een externe website waarin via een backlink naar jouw website verwezen wordt.

Of je bent bijvoorbeeld zelf een gastblogger op een externe website en onderaan de blog zet je een backlink naar jouw website.

Het belang van backlinks

In het algoritme van Google is linkbuilding één van de oudste factoren. Daarnaast zijn er nog meer dan 200 factoren die jouw uiteindelijke ranking in de zoekmachine bepalen. Hierbij weegt linkbuilding voor 50% mee. Backlinks zijn een onderdeel van deze linkbuilding, waardoor het een zwaarwegende factor is binnen SEO. Backlinks zijn dus een zeer belangrijk onderdeel om op te focussen.

De impact van backlinks

Als je van backlinks gebruikt maakt zorg je voor een betere linkbuilding van jouw website. Correct uitgevoerde backlinks kunnen veel voordelen met zich meebrengen, waaronder een betere ranking in Google en meer publiek dat via deze backlinks op jouw website terecht komt. Hierdoor laat je zien dat jouw website de juiste content bevat en autoriteit heeft in jouw werkgebied.

Mijn advies

Bij een website die zich bezighoudt met SEO kunnen backlinks eigenlijk niet ontbreken. Het is verstandig om je vooraf goed te verdiepen in wat de juiste backlinks voor jouw website zijn, zodat je niet onnodig veel werk doet of verkeerde backlinks gebruikt.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.