Verwijzende pagina

Wil je meer details weten over je verwijzende websites? Dat kan met de verwijzende pagina. Dit is een extra stap die je neemt in Google Analytics als je verwijzende websites wil bekijken. In plaats van de algemene site, zie je dan de specifieke pagina die mensen op jouw site heeft gebracht.

Wat is een verwijzende pagina?

Het gaat dus om de pagina die tot jouw site geleid heeft. Niet om hoe je bezoekers op een specifieke pagina op jouw website komen. De verwijzende pagina geeft zinvolle informatie, omdat een verwijzende website soms weinig zegt. Bijvoorbeeld als de verwijzende website een social media platform is. 

Het belang van de verwijzende pagina

De verwijzende pagina geeft dan aan wat de precieze pagina of URL is van waar je bezoeker op je site is beland. Zo zie je welke post of groep op Facebook of Instagram bijvoorbeeld zorgt voor verkeer dat naar jouw site komt. Deze informatie is specifieker dan enkel weten dat je bezoekers via een social media platform binnenkrijgt. Hiermee kun je gerichter te werk gaan met je online marketing. 

De extra stap die nodig is om de verwijzende pagina te vinden is heel simpel. Je voegt de optie verwijzingspad toe in Google Analytics als je een rapport op laat maken. Zo zie je de verwijzende website onder het kopje bron en de precieze URL onder verwijzingspad. (1)

Verwijzende pagina _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

De verwijzende pagina heeft niet per se invloed op de SEO. Het inzicht dat je krijgt door te weten via welke specifieke URL je publiek op je site komt, draagt vooral bij aan je online marketing. Je krijgt een beter beeld van je bezoekers. Daarmee kun je je online marketingstrategie gerichter aanpakken. Dit zou indirect wel weer positieve invloed kunnen hebben op de SEO. Maar op de langere termijn. 

Mijn advies

Wie de verwijzende website checkt, doet er verstandig aan om ook de verwijzende pagina te checken. Juist voor de grote verwijzende websites. Het zegt bijna niets als je weet dat bezoekers via Facebook op je site komen. Je hebt meer aan de URL die je informeert over de pagina waar ze precies vandaan komen. 

Bronnen

  1. Skow, J. (2024, 7 februari). How to Find Google Analytics Referral Traffic Sources (GA4). MonsterInsights. https://www.monsterinsights.com/how-to-find-who-links-to-your-site-in-google-analytics/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 29 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.