Zoeker (in Google)

Wie in een zoekmachine een zoekterm intikt wordt de zoeker genoemd. Om ervoor te zorgen dat je op je website de juiste bezoekers krijgt is het van belang om erachter te komen wat hij met zijn zoektermen wil vragen. Immers, een zoeker vertaalt zijn zoekvraag in een woord, maar dat dekt nooit helemaal de lading van zijn vraag. Verplaats je dus in de positie van de zoeker en probeer zijn werkelijke informatiebehoefte te doorgronden.

Het proces van hoger in Google komen zal ervoor zorgen dat je aanwezig bent waar de zoeker een relevante zoekopdracht in Google plaatst. SEO en SEA zijn de kanalen (zowel betaald als onbetaald) om op de positie in Google aanwezig te zijn.

Wat is een zoeker?

Een zoeker is iemand die met behulp van een zoekmachine informatie probeert te vinden. Hij bedenkt een zoekterm en voert die in de zoekmachine in. Die zoekmachine gebruikt statistische informatie van andere zoekers om te bepalen naar welke website wordt doorverwezen. Een belangrijk criterium daarbij is de woonplaats van de zoeker.

Voorbeelden van een zoeker

Als een zoeker wil weten welke supermarkt er is zal hij ‘supermarkt’ als zoekterm intikken. In werkelijkheid is hij echter op zoek naar een supermarkt in de buurt. De zoekmachine zal zijn woonplaats en de zoekterm combineren en met een overzicht komen van de dichtstbijzijnde supermarkten.

Zoeker supermarkt

De meeste zoekers zijn daarmee tevreden. Als jij een Indische supermarkt met een website hebt, moet je je afvragen welke zoekterm de zoeker intikt. Waarschijnlijk zal dat ‘toko’ zijn. Kies dan dus als zoekwoord ‘toko’, eventueel gecombineerd met de plaats waar je je winkel hebt. De organische vindbaarheid plaatst je hier bij de relevante zoekresultaten.

Het belang van de zoeker

Om de juiste zoektermen te kunnen bepalen is het goed om je in de denkwijze van de zoeker te verplaatsen. Trap niet in de val dat je een specialist bent op een bepaald gebied, want dan word je het slachtoffer van wat de wet van de remmende voorsprong wordt genoemd. Dat wil zeggen dat je de zoekwoorden voor de zoeker op een te hoog niveau definieert.

De impact van de zoeker

Met een goede analyse van de zoeker kun je je zoekwoorden optimaliseren. Het effect is dat je meer bezoekers op de website krijgt, die bovendien bij jou kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn.

Zoeker zoekwoorden

Mijn advies

Ga bij het bepalen van de zoekwoorden uit van jezelf, over hoe je dacht toen je nog niet met je bedrijf en je website was gestart. Probeer terug te halen welke woorden je als onwetende zoeker gebruikte voor de producten die je op je website aanbiedt. En gebruik die woorden als zoekwoorden, want dat doet de zoeker ook.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 10 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.