Naamsbekendheid

Met naamsbekendheid bedoelen we hoeveel mensen binnen jouw doelgroep de naam van jouw product, merk of bedrijf kennen. Een grote bekendheid zorgt ervoor dat de kans groter is dat mensen voor jou kiezen in plaats van voor een concurrent. Je kunt de naamsbekendheid verhogen door middel van verschillende marketingacties.

Wat is naamsbekendheid?

Naamsbekendheid is de bekendheid van een naam. Dat kan gaan om producten, merken of organisaties, maar ook om personen zoals politici, schrijvers of influencers. Als we het over naamsbekendheid hebben, hoeft dit niet meteen te betekenen dat een persoon herkenbaar is. Zo kun je het over een bekende schrijver als Dan Brown of Ken Follett hebben, maar het is niet gezegd dat je hem ook zou herkennen op straat.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Naamsbekendheidsonderzoek

Bedrijven doen vaak een naamsbekendheidonderzoek om uit te vinden hoeveel mensen het merk herkennen binnen de doelgroep. Sterke merken zoals Coca Cola en Ferrari hebben een grote naamsbekendheid. Een hoge naamsbekendheid is voor veel bedrijven een KPI. Bedrijven meten bijvoorbeeld of de bekendheid van een merk is gegroeid na een specifieke marketingcampagne.

Er zijn twee manieren om  de naamsbekendheid te meten. Ten eerste kun je de spontane naamsbekendheid meten. Welke merken komen naar voren bij een bepaald product. Vraag je naar tandpasta dan komt misschien Aquafresh, Prodent en Sensodyne naar voren. En ten tweede bestaat de geholpen naamsbekendheid. Heeft iemand wel eens gehoord van het merk en wat is de associatie hiermee.

Naamsbekendheid _ Begrippenlijst

Naamsbekendheid en marketing

Het vergroten van naamsbekendheid heeft alles te maken met een efficiënte marketingcampagne. De marketingacties moeten zich richten op een duurzame bekendheid van het merk. Je kunt natuurlijk een keer scoren en trending worden op social media, maar dat is van korte duur. Van alle marketingmiddelen is het gebruik van influencers op internet één van de meest efficiënte om bekender te worden bij je doelgroep. Voor iedere sector zijn er wel influencers te vinden die een groot aantal volgers heeft binnen jouw doelgroep.

Ons advies

Naamsbekendheid is een belangrijke voorwaarde voor merkvoorkeur. Iemand koopt liever een product van een merk dat hij kent dan van een onbekend merk. Je doelgroep weet je gemakkelijker te vinden als je een bekende speler bent. Marketingacties zijn daarom ook gericht op het vergroten van de bekendheid in de markt. Denk alleen wel na bij de acties, ze moeten wel gericht zijn op een langdurige bekendheid. Om te weten hoe je positie is binnen de markt, kun je het best regelmatig een naamsbekendheidonderzoek doen. 

Veelgestelde vragen

Wat is naamsbekendheid?

Naamsbekendheid is de mate waarin de naam (van vaak een bedrijf) bekend is. Dit kan tevens slaan op personen.

Wat is de impact van Naamsbekendheid op SEO?

De naamsbekendheid kun je met name vergroten via marketingacties bijvoorbeeld op sociale media. Ook hier geldt de uitspraak ‘meten is weten’. Doe daarom regelmatig een onderzoek naar je naamsbekendheid.

Voor wie hebben wij dit artikel over naamsbekendheid geschreven?

Het artikel over naamsbekendheid hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over naamsbekendheid in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals naamsbekendheid?

Wij schrijven over begrippen als naamsbekendheid om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

naamsbekendheid is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over naamsbekendheid in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals naamsbekendheid, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip naamsbekendheid in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van naamsbekendheid. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van naamsbekendheid op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende naamsbekendheid.

Het voorbeeld dat wij geven van naamsbekendheid , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over naamsbekendheid van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z