Doelgroep

Een doelgroep is een specifieke groep mensen die een organisatie of instelling wil bereiken met een bepaald aanbod. Deze organisaties of instellingen willen bij deze groep, met behulp van onder andere campagnes en reclames, een gedragsverandering tot stand brengen.

Wat is het?

Een doelgroep duidt een groep consumenten aan. Bedrijven streven na dit publiek te bereiken met marketing campagnes en/of bewustzijn van het product of de dienst die ze aanbieden.

De intentie is om op een markt te doelen waarmee je communiceert. Het beoogde publiek heeft altijd een aantal dingen gemeen. Ze hebben hetzelfde opleidingsniveau, doelen, problemen, interesses en dergelijke. De bedoeling is dat je op een groep mensen doelt die het product of de dienst aan willen schaffen. Het hebben van veel organisch verkeer is meestal positief. Behalve wanneer dit geen relevante zoekers zijn die niet tot je beoogde publiek behoren. 

De data die gebruikt wordt om een doelgroep samen te stellen bevat leeftijd, gender, opleidingsachtergrond, koopkracht, sociale klasse, locatie en consumentengedrag. Een voorbeeld is: vrouw, 20-30 jaar, woont in de Randstad, heeft HBO-diploma, maandelijks inkomen tussen de 2600-3200 en heeft een passie voor mode en interieur.

Het belang van een doelgroep

Een doelgroep hebben is van belang, omdat het niet rendabel is om iedereen te (willen) bereiken met je product. Het kost geld en vermindert je winst. Je moet er voor zorgen dat je goed geïnformeerd bent over wie je publiek is en hoe ze kopen. Met deze informatie speel je goed in op de behoeften van je doelgroep. Dit leidt tot een positief effect op de omzet.

doelgroep

Doelgroep binnen SEO

De juiste doelgroep vinden voor jouw bedrijf, dienst of product is vaak lastig. Wanneer je denkt dat groep A echt jouw doelgroep is en je hier een strategie op aansluit, blijkt groep B meer jouw website te bezoeken. Moet je je dan focussen op groep A of groep B? Binnen SEO kunnen wij goed zien welke publiek veel op jouw website komt, waar ze vandaan komen en welk gedrag ze vertonen op jouw website. Zo stem je een betere strategie af op deze groep of kun je aanpassingen verrichten zodat een andere doelgroep ook bereikt wordt.

Veelgestelde vragen

Wat is een doelgroep?

Het woord zegt het al. Als je bezoekers krijgt op je website dan kan het voorkomen dat het een bepaalde groep meer aanspreekt als een andere. Dit wordt een doelgroep genoemd. Het is belangrijk dat je meegaat met die doelgroep om zo te communiceren met je bezoekers van de website.

Wat is de impact van Doelgroep op SEO?

Het is niet gemakkelijk om een juiste doelgroep te vinden voor je bedrijf, product of dienst. Binnen het SEO kunnen ze zien welk publiek veel op jou website komt. Ze kunnen zien waar de bezoekers vandaan komen en hoe ze zich gedragen. Je kunt hierdoor aanpassingen doen voor meer bereikbaarheid.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z