Doelgroep

Een doelgroep is een specifieke groep mensen die een organisatie of instelling wil bereiken met een bepaald aanbod. Deze organisaties of instellingen willen bij deze groep, met behulp van onder andere campagnes en reclames, een gedragsverandering tot stand brengen.

Wat is het?

Een doelgroep duidt een groep consumenten aan. Bedrijven streven na dit publiek te bereiken met marketing campagnes en/of bewustzijn van het product of de dienst die ze aanbieden.

De intentie is om op een markt te doelen waarmee je communiceert. Het beoogde publiek heeft altijd een aantal dingen gemeen. Ze hebben hetzelfde opleidingsniveau, doelen, problemen, interesses en dergelijke. De bedoeling is dat je op een groep mensen doelt die het product of de dienst aan willen schaffen. Het hebben van veel organisch verkeer is meestal positief. Behalve wanneer dit geen relevante zoekers zijn die niet tot je beoogde publiek behoren. 

De data die gebruikt wordt om een doelgroep samen te stellen bevat leeftijd, gender, opleidingsachtergrond, koopkracht, sociale klasse, locatie en consumentengedrag. Een voorbeeld is: vrouw, 20-30 jaar, woont in de Randstad, heeft HBO-diploma, maandelijks inkomen tussen de 2600-3200 en heeft een passie voor mode en interieur.

Het belang van een doelgroep

Een doelgroep hebben is van belang, omdat het niet rendabel is om iedereen te (willen) bereiken met je product. Het kost geld en vermindert je winst. Je moet er voor zorgen dat je goed geïnformeerd bent over wie je publiek is en hoe ze kopen. Met deze informatie speel je goed in op de behoeften van je doelgroep. Dit leidt tot een positief effect op de omzet.

doelgroep

Doelgroep binnen SEO

De juiste doelgroep vinden voor jouw bedrijf, dienst of product is vaak lastig. Wanneer je denkt dat groep A echt jouw doelgroep is en je hier een strategie op aansluit, blijkt groep B meer jouw website te bezoeken. Moet je je dan focussen op groep A of groep B? Binnen SEO kunnen wij goed zien welke publiek veel op jouw website komt, waar ze vandaan komen en welk gedrag ze vertonen op jouw website. Zo stem je een betere strategie af op deze groep of kun je aanpassingen verrichten zodat een andere doelgroep ook bereikt wordt.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat doelgroep inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over doelgroep geschreven?

Het artikel over doelgroep hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over doelgroep hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over doelgroep in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals doelgroep?

Wij schrijven over begrippen als doelgroep om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Doelgroep is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over doelgroep en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip doelgroep in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van doelgroep. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van doelgroep op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende doelgroep.

Het voorbeeld dat wij geven van doelgroep geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over doelgroep van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z