Doelgroep

Een doelgroep is een specifieke groep mensen die een organisatie of instelling wil bereiken met een bepaald aanbod. Deze organisaties of instellingen willen bij deze groep, met behulp van onder andere campagnes en reclames, een gedragsverandering tot stand brengen.

Wat is het?

Een doelgroep duidt een groep consumenten aan. Bedrijven streven na dit publiek te bereiken met marketing campagnes en/of bewustzijn van het product of de dienst die ze aanbieden.

De intentie is om op een markt te doelen waarmee je communiceert. Het beoogde publiek heeft altijd een aantal dingen gemeen. Ze hebben hetzelfde opleidingsniveau, doelen, problemen, interesses en dergelijke. De bedoeling is dat je op een groep mensen doelt die het product of de dienst aan willen schaffen. Het hebben van veel organisch verkeer is meestal positief. Behalve wanneer dit geen relevante zoekers zijn die niet tot je beoogde publiek behoren. 

De data die gebruikt wordt om een doelgroep samen te stellen bevat leeftijd, gender, opleidingsachtergrond, koopkracht, sociale klasse, locatie en consumentengedrag. Een voorbeeld is: vrouw, 20-30 jaar, woont in de Randstad, heeft HBO-diploma, maandelijks inkomen tussen de 2600-3200 en heeft een passie voor mode en interieur.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van een doelgroep

Een doelgroep hebben is van belang, omdat het niet rendabel is om iedereen te (willen) bereiken met je product. Het kost geld en vermindert je winst. Je moet er voor zorgen dat je goed geïnformeerd bent over wie je publiek is en hoe ze kopen. Met deze informatie speel je goed in op de behoeften van je doelgroep. Dit leidt tot een positief effect op de omzet.

doelgroep

Doelgroep binnen SEO

De juiste doelgroep vinden voor jouw bedrijf, dienst of product is vaak lastig. Wanneer je denkt dat groep A echt jouw doelgroep is en je hier een strategie op aansluit, blijkt groep B meer jouw website te bezoeken. Moet je je dan focussen op groep A of groep B? Binnen SEO kunnen wij goed zien welke publiek veel op jouw website komt, waar ze vandaan komen en welk gedrag ze vertonen op jouw website. Zo stem je een betere strategie af op deze groep of kun je aanpassingen verrichten zodat een andere doelgroep ook bereikt wordt.

Veelgestelde vragen

Wat is een doelgroep?

Het woord zegt het al. Als je bezoekers krijgt op je website dan kan het voorkomen dat het een bepaalde groep meer aanspreekt als een andere. Dit wordt een doelgroep genoemd. Het is belangrijk dat je meegaat met die doelgroep om zo te communiceren met je bezoekers van de website.

Wat is de impact van Doelgroep op SEO?

Het is niet gemakkelijk om een juiste doelgroep te vinden voor je bedrijf, product of dienst. Binnen het SEO kunnen ze zien welk publiek veel op jou website komt. Ze kunnen zien waar de bezoekers vandaan komen en hoe ze zich gedragen. Je kunt hierdoor aanpassingen doen voor meer bereikbaarheid.

Voor wie hebben wij dit artikel over doelgroep geschreven?

Het artikel over doelgroep hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over doelgroep in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals doelgroep?

Wij schrijven over begrippen als doelgroep om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

doelgroep is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over doelgroep in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals doelgroep, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip doelgroep in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van doelgroep. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van doelgroep op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende doelgroep.

Het voorbeeld dat wij geven van doelgroep , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over doelgroep van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z