Advertorial

Van welke soorten advertenties kun je gebruik maken om je doelgroep te bereiken en de beste resultaten te behalen? Dit is onder andere mogelijk met het plaatsen van een advertorial. Wat is een advertorial en wat zijn hierin je mogelijkheden? We leggen het begrip aan je uit.

Wat is een advertorial?

Een advertorial is een vorm van een advertentie waarbij er sprake is van een redactioneel artikel. Het hoeft niet te gaan om een advertentie in print media, advertorials online plaatsen komt ook regelmatig voor. Een advertorial is er een combinatie van een advertentie en een redactioneel artikel.

De vormen van een advertorial

Een advertorial ziet eruit als een informatief artikel, maar heeft een commerciële boodschap. In de meeste gevallen prijst een advertorial een bepaald bedrijf of product aan. Hierbij bestaan verschillende vormen. Plaats een advertorial in de vorm van journalistieke content, waarbij een bedrijf het vooropgesteld belang heeft. Een andere optie is het plaatsen van een afbeelding voor het onder de aandacht brengen van een product, dienst of merk.

Het doel van een advertorial is vrijwel altijd het verkopen van een product of dienst. Ook online is het mogelijk om een advertorial te plaatsen in de vorm van een landingspagina of gastblog van andere websites. Zo breng je jouw product of dienst onder de aandacht.

advertorial

Alle soorten advertorials op een rijtje gezet

Soort AdvertorialUitlegWaardevol voor
1. Traditionele print advertorialDit is een advertentie in de vorm van een redactioneel stuk in een gedrukte publicatie, zoals een tijdschrift of krant.Bedrijven die zich richten op een specifiek, vaak ouder, demografisch die nog steeds regelmatig printmedia leest.
2. Digitale advertorialDit is een online artikel of blogpost die de stijl en het formaat van de omringende content nabootst, maar die gesponsord is door een merk.Bedrijven die hun online aanwezigheid willen uitbreiden en een bredere, digitale savvy doelgroep willen bereiken.
3. Video advertorialDit is een gesponsord videocontentstuk dat vaak op sociale media of in-stream op video platforms wordt geplaatst.Bedrijven die hun boodschap op een visueel aantrekkelijke en aangrijpende manier willen delen, ideaal voor merken die zich richten op een jongere doelgroep.
4. Gesponsorde social media postDit is een advertentie die eruit ziet als een gewone social media post, vaak gemaakt in samenwerking met influencers.Merken die zich willen associëren met bepaalde influencers of die een specifiek social media publiek willen bereiken.
5. Native advertisingDit is een subtiele vorm van advertorial die de look en feel van de platform waarop het verschijnt nabootst.Bedrijven die waardevolle, relevante content willen leveren in een minder opdringerige advertentie-ervaring.
6. Podcast advertorialDit is een gesponsorde boodschap of verhaal ingebed in een podcast aflevering.Merken die zich richten op het groeiende aantal podcast luisteraars, ideaal voor producten of diensten die gerelateerd zijn aan de onderwerpen van de podcast.
Alle soorten advertorials.

De impact van een advertorial op SEO

Met de juiste inzet van een advertorial profiteer je van gunstige effecten. Een advertorial heeft als grootste doel om een product of dienst te verkopen: wanneer dit lukt heeft dit een positieve impact op de SEO. Consumenten vinden jouw website vaker en beter. De vindbaarheid van jouw website neemt toe door het inzetten van een advertorial.

Mijn advies

Het inzetten van een advertorial heeft zeker voordelen. Het is hierbij wel belangrijk om te weten wat je doelgroep is en welke vorm hier het beste bij past. Door de juiste toon aan te slaan en het juiste publiek te bereiken, is het zeer goed mogelijk om voordeel te behalen uit jouw advertorial. Kies ook het juiste platform, bij voorkeur een krant of blog waarvan je weet dat jouw doelgroep dit leest.


Veelgestelde vragen

Wat is een Advertorial?

Bij een advertorial wordt er geadverteerd in een bepaald redactioneel artikel. Het is in feite een combinatie van een bepaald artikel en een advertentie met als doel om een bepaald product te promoten. Dit kan in drukwerk zoals bijvoorbeeld een tijdschrift zijn, maar vaak gaat het om online artikelen.

Wat is de impact van Advertorial op SEO?

Als je op de juiste manier gebruik weet te maken van advertorials, kan dit zeer gunstige voordelen opleveren. Het heeft wel degelijk invloed op de SEO van je Site. Als je een aantrekkelijke advertorial inzet, zal de vindbaarheid van jouw site toenemen en je zult ook meer bezoekers trekken, wat ook weer gunstige effecten op de conversie heeft.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.