URL

De URL lijkt een verwaarloosbaar onderdeel van de website. Dit is echter niet het geval. URL is een tool die ingezet kan worden voor SEO. In dit artikel vertellen we hoe.

Wat is het?

URL staat voor Uniform Resource Locator en is het adres van een bron op internet. Dit kunnen webpagina’s of afbeeldingen zijn. Een URL is een stuk tekst die de locatie van een bron (resource) aangeeft. De meest bekende toepassing van een URL is het verwijzen naar een webpagina op het internet. 

De URL is een door mensen te lezen tekst. Computers gebruiken de URL om te communiceren met servers. Een URL bestaat uit een protocol, domeinnaam en pad (geeft aan in welke subcategorie de pagina zich bevindt). Het ‘protocol’ duidt op hoe een browser de informatie verkrijgt vanuit een bron. Het standaard is ‘https’. De domeinnaam (of hostnaam) is de specifieke locatie van een bron. ‘Top level’ weergeeft de categorie van een website. Het ‘pad’ weergeeft het specifieke kopje van informatie die te vinden is op de website.

Het kan er als volgt uit zien: protocol://domeinnaam.top-level-domein/pad. Oftewel: https://RalfvanVeen.com/portfolio/

Het belang van een URL voor SEO

Er zijn een aantal voordelen van het optimaliseren van de URL in het belang van SEO. We noemen er drie. Het eerste voordeel is dat de gebruikservaring van de bezoeker verbeterd wordt. Een goed gestructureerde URL, weergeeft bezoekers en zoekmachines een aanschouwelijke indicatie van wat de te bezoeken pagina bevat. 

Het tweede voordeel is dat het optimaliseren van de URL bijdraagt aan het verbeteren van de organische vindbaarheid. De URL bevat zoekwoorden die aansluiten op de uitgevoerde zoekopdracht. Wanneer de zoekwoorden naadloos aansluiten, heeft dit een positief effect op de vindbaarheid van de website. Google merkt namelijk de relevantie van de website op. Dit bevordert uiteindelijk de autoriteit van een website. Het is van belang dat er niet te veel zoekwoorden in een URL staan. Relevantie en kwaliteit zijn belangrijker dan onnodige zoekwoorden. Onnodige zoekwoorden geven geen goede indicatie van de content op de webpagina.

Het derde voordeel van het optimaliseren van de URL is dat een beknopte URL kan dienen als eigen ankertekst. Wanneer een URL niet geoptimaliseerd is, bestaat de URL uit tekens en symbolen en is deze te lang. Een URL in deze vorm heeft geen positief effect op de gebruiksvriendelijkheid van een pagina. Door middel van zoekwoorden lever je een beknopte indicatie van de content op de webpagina. Zodra de URL beknopt en relevant is, wordt de URL als eigen ankertekst gebruikt.

URL blijft een factor die bescheiden invloed heeft op SEO. Echter draagt het bij aan het optimaliseren van de vindbaarheid van een website. Het is van belang om naast de URL, ook andere factoren die invloed hebben op de ranking van de website te optimaliseren. Wanneer dit correct gebeurt, heeft het geheel een positief effect op de ranking van resultaten. Dit is beter voor je SEO en zo genereer je meer bezoekers. 

url

Hoe optimaliseer je de URL voor SEO?

Er zijn een aantal aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het opstellen van de URL. We zetten ze op een rij.

  • Korte woorden: gebruik relevante en korte woorden om de bezoeker een indicatie te geven van de content.
  • URL’s moeten doeltreffend en beknopt zijn: de bezoeker moet een accuraat idee krijgen van de informatie die te vinden is op de website.
  • Gebruik koppeltekens: om de leesbaarheid van de URL te optimaliseren, moeten zoekwoorden gescheiden worden door koppeltekens. Vermijd symbolen en spaties!
  • Gebruik kleine letters: zoekwoorden met hoofdletters kunnen verward worden met duplicate content.
  • Zet geen parameters in de URL.

URL blijft een bijkomende factor die invloed heeft op SEO. Echter draagt het bij aan het optimaliseren van de vindbaarheid van een website. Wanneer de bezoeker de URL goed kan lezen en de URL relevant acht, ziet Google dit ook. Hoe beter de gebruiksvriendelijkheid, hoe hoger Google de website waardeert.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.