URL

De URL lijkt een verwaarloosbaar onderdeel van de website. Dit is echter niet het geval. URL is een tool die ingezet kan worden voor SEO. In dit artikel vertellen we hoe.

Wat is het?

URL staat voor Uniform Resource Locator en is het adres van een bron op internet. Dit kunnen webpagina’s of afbeeldingen zijn. Een URL is een stuk tekst die de locatie van een bron (resource) aangeeft. De meest bekende toepassing van een URL is het verwijzen naar een webpagina op het internet. 

De URL is een door mensen te lezen tekst. Computers gebruiken de URL om te communiceren met servers. Een URL bestaat uit een protocol, domeinnaam en pad (geeft aan in welke subcategorie de pagina zich bevindt). Het ‘protocol’ duidt op hoe een browser de informatie verkrijgt vanuit een bron. Het standaard is ‘https’. De domeinnaam (of hostnaam) is de specifieke locatie van een bron. ‘Top level’ weergeeft de categorie van een website. Het ‘pad’ weergeeft het specifieke kopje van informatie die te vinden is op de website.

Het kan er als volgt uit zien: protocol://domeinnaam.top-level-domein/pad. Oftewel: https://RalfvanVeen.com/portfolio/

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van een URL voor SEO

Er zijn een aantal voordelen van het optimaliseren van de URL in het belang van SEO. We noemen er drie. Het eerste voordeel is dat de gebruikservaring van de bezoeker verbeterd wordt. Een goed gestructureerde URL, weergeeft bezoekers en zoekmachines een aanschouwelijke indicatie van wat de te bezoeken pagina bevat. 

Het tweede voordeel is dat het optimaliseren van de URL bijdraagt aan het verbeteren van de organische vindbaarheid. De URL bevat zoekwoorden die aansluiten op de uitgevoerde zoekopdracht. Wanneer de zoekwoorden naadloos aansluiten, heeft dit een positief effect op de vindbaarheid van de website. Google merkt namelijk de relevantie van de website op. Dit bevordert uiteindelijk de autoriteit van een website. Het is van belang dat er niet te veel zoekwoorden in een URL staan. Relevantie en kwaliteit zijn belangrijker dan onnodige zoekwoorden. Onnodige zoekwoorden geven geen goede indicatie van de content op de webpagina.

Het derde voordeel van het optimaliseren van de URL is dat een beknopte URL kan dienen als eigen ankertekst. Wanneer een URL niet geoptimaliseerd is, bestaat de URL uit tekens en symbolen en is deze te lang. Een URL in deze vorm heeft geen positief effect op de gebruiksvriendelijkheid van een pagina. Door middel van zoekwoorden lever je een beknopte indicatie van de content op de webpagina. Zodra de URL beknopt en relevant is, wordt de URL als eigen ankertekst gebruikt.

URL blijft een factor die bescheiden invloed heeft op SEO. Echter draagt het bij aan het optimaliseren van de vindbaarheid van een website. Het is van belang om naast de URL, ook andere factoren die invloed hebben op de ranking van de website te optimaliseren. Wanneer dit correct gebeurt, heeft het geheel een positief effect op de ranking van resultaten. Dit is beter voor je SEO en zo genereer je meer bezoekers. 

url

Hoe optimaliseer je de URL voor SEO?

Er zijn een aantal aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het opstellen van de URL. We zetten ze op een rij.

  • Korte woorden: gebruik relevante en korte woorden om de bezoeker een indicatie te geven van de content.
  • URL’s moeten doeltreffend en beknopt zijn: de bezoeker moet een accuraat idee krijgen van de informatie die te vinden is op de website.
  • Gebruik koppeltekens: om de leesbaarheid van de URL te optimaliseren, moeten zoekwoorden gescheiden worden door koppeltekens. Vermijd symbolen en spaties!
  • Gebruik kleine letters: zoekwoorden met hoofdletters kunnen verward worden met duplicate content.
  • Zet geen parameters in de URL.

URL blijft een bijkomende factor die invloed heeft op SEO. Echter draagt het bij aan het optimaliseren van de vindbaarheid van een website. Wanneer de bezoeker de URL goed kan lezen en de URL relevant acht, ziet Google dit ook. Hoe beter de gebruiksvriendelijkheid, hoe hoger Google de website waardeert.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat url inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO-concepten uit.

"Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven."

Up is gespecialiseerd in SEO-content, -techniek en -linkbuilding. Alle blogs in deze kennisbank zijn handig voor iedere ondernemer. Waar schrijven wij precies over?

Op het gebied van content

Een succesvolle content-strategie begint bij een uitgebreid zoekwoordonderzoek. Op deze manier kom je erachter hoe jouw doelgroep zoekt. Op basis van deze bevindingen schrijf je een content-strategie. Lees hier een kleine greep van de begrippen die wij hebben geschreven omtrent content.

Op het gebied van techniek

Hoe maak je een website snel én veilig? Dat doe je met SEO-techniek. Dit doe je onder andere door een SSL-certificaat aan te vragen. Een SSL-certificaat is een goed begin, maar wat dan? Geen zorgen, als hét SEO-bureau van Nederland schrijven wij over de verschillende facetten van technische SEO:

Op het gebied van linkbuilding

Het verkrijgen van kwalitatieve links is cruciaal voor SEO. Via deze links lekt er SEO-juice door. Up heeft al jaren ervaring met het verkrijgen van hoogwaardige backlinks. Echte websites, met traffic. Geen startpagina’s, forums of Nofollow links (in tegenstelling tot heel wat concullega’s in SEO-land ;)). Bovendien hebben wij er al heel wat over geschreven. Onder andere deze onderwerpen:

Als website-eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte te zijn van de juiste kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO). Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je beschreven. Deze vind je ook in onze kennisbank. 8+ jaar waard aan kennis en expertise delen wij maar al te graag met anderen. Ga naar "Kennisbank" en verbreed je kennis omtrent SEO.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. De optimalisaties vinden plaats op het gebied van content, linkbuilding en techniek.

Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie (mits de targeting correct is, daar zijn wij dan toevallig weer goed in). Het doel van SEO is dan ook om meer converterende bezoekers te genereren.

De ranking op de zoekresultatenpagina wordt bepaald door Google. Of eigenlijk, het algoritme van Google. Het algoritme bestaat uit honderden factoren. Iedere factor beïnvloedt een specifiek stukje van een website.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? SEO bestaat uit 3 elementen. Content, techniek en linkbuilding.

Content omvat alle teksten, blogs, video's en afbeeldingen op een website. Content zorgt ervoor dat een bezoeker blijft hangen op jouw website. Het doel van content is zodoende om de bezoeker te boeien. Content kan informationeel, oriënterend, transactioneel en commercieel van aard zijn. Het is aan alle websites de taak om exact te weten welke content een trigger vormt voor de doelgroep. Wanneer content relevant en van hoge kwaliteit is, komt een website hoger in de ranking.

Technische SEO regelt de veiligheid en snelheid van een website. Google hecht grote waarde aan de gebruikerservaring. Zowel via mobiel, als via desktop. De techniek vormt het fundament van een website. Daarom is het zo van belang om technische SEO goed uit te voeren.

Linkbuilding omvat het verkrijgen van hoogwaardige links van andere websites. Gezaghebbende websites hebben iets te vertellen, weet Google. Als website eigenaar, wil je daarom links verkrijgen van deze websites. Links zorgen er namelijk voor dat er SEO-waarde "doorlekt".

Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 onderdelen vullen elkaar nauw aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over url geschreven?

Het artikel over url hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over url in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals url?

Wij schrijven over begrippen als url om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

url is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over url in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals url, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip url in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van url. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van url op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende url.

Het voorbeeld dat wij geven van url , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over url van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z