URL

De URL lijkt een verwaarloosbaar onderdeel van de website. Dit is echter niet het geval. URL is een tool die ingezet kan worden voor SEO. In dit artikel vertellen we hoe.

Wat is het?

URL staat voor Uniform Resource Locator en is het adres van een bron op internet. Dit kunnen webpagina’s of afbeeldingen zijn. Een URL is een stuk tekst die de locatie van een bron (resource) aangeeft. De meest bekende toepassing van een URL is het verwijzen naar een webpagina op het internet. 

De URL is een door mensen te lezen tekst. Computers gebruiken de URL om te communiceren met servers. Een URL bestaat uit een protocol, domeinnaam en pad (geeft aan in welke subcategorie de pagina zich bevindt). Het ‘protocol’ duidt op hoe een browser de informatie verkrijgt vanuit een bron. Het standaard is ‘https’. De domeinnaam (of hostnaam) is de specifieke locatie van een bron. ‘Top level’ weergeeft de categorie van een website. Het ‘pad’ weergeeft het specifieke kopje van informatie die te vinden is op de website.

Het kan er als volgt uit zien: protocol://domeinnaam.top-level-domein/pad. Oftewel: https://RalfvanVeen.com/portfolio/

Het belang van een URL voor SEO

Er zijn een aantal voordelen van het optimaliseren van de URL in het belang van SEO. We noemen er drie. Het eerste voordeel is dat de gebruikservaring van de bezoeker verbeterd wordt. Een goed gestructureerde URL, weergeeft bezoekers en zoekmachines een aanschouwelijke indicatie van wat de te bezoeken pagina bevat. 

Het tweede voordeel is dat het optimaliseren van de URL bijdraagt aan het verbeteren van de organische vindbaarheid. De URL bevat zoekwoorden die aansluiten op de uitgevoerde zoekopdracht. Wanneer de zoekwoorden naadloos aansluiten, heeft dit een positief effect op de vindbaarheid van de website. Google merkt namelijk de relevantie van de website op. Dit bevordert uiteindelijk de autoriteit van een website. Het is van belang dat er niet te veel zoekwoorden in een URL staan. Relevantie en kwaliteit zijn belangrijker dan onnodige zoekwoorden. Onnodige zoekwoorden geven geen goede indicatie van de content op de webpagina.

Het derde voordeel van het optimaliseren van de URL is dat een beknopte URL kan dienen als eigen ankertekst. Wanneer een URL niet geoptimaliseerd is, bestaat de URL uit tekens en symbolen en is deze te lang. Een URL in deze vorm heeft geen positief effect op de gebruiksvriendelijkheid van een pagina. Door middel van zoekwoorden lever je een beknopte indicatie van de content op de webpagina. Zodra de URL beknopt en relevant is, wordt de URL als eigen ankertekst gebruikt.

URL blijft een factor die bescheiden invloed heeft op SEO. Echter draagt het bij aan het optimaliseren van de vindbaarheid van een website. Het is van belang om naast de URL, ook andere factoren die invloed hebben op de ranking van de website te optimaliseren. Wanneer dit correct gebeurt, heeft het geheel een positief effect op de ranking van resultaten. Dit is beter voor je SEO en zo genereer je meer bezoekers. 

url

Hoe optimaliseer je de URL voor SEO?

Er zijn een aantal aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden tijdens het opstellen van de URL. We zetten ze op een rij.

  • Korte woorden: gebruik relevante en korte woorden om de bezoeker een indicatie te geven van de content.
  • URL’s moeten doeltreffend en beknopt zijn: de bezoeker moet een accuraat idee krijgen van de informatie die te vinden is op de website.
  • Gebruik koppeltekens: om de leesbaarheid van de URL te optimaliseren, moeten zoekwoorden gescheiden worden door koppeltekens. Vermijd symbolen en spaties!
  • Gebruik kleine letters: zoekwoorden met hoofdletters kunnen verward worden met duplicate content.
  • Zet geen parameters in de URL.

URL blijft een bijkomende factor die invloed heeft op SEO. Echter draagt het bij aan het optimaliseren van de vindbaarheid van een website. Wanneer de bezoeker de URL goed kan lezen en de URL relevant acht, ziet Google dit ook. Hoe beter de gebruiksvriendelijkheid, hoe hoger Google de website waardeert.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat url inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over url geschreven?

Het artikel over url hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over url hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over url in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals url?

Wij schrijven over begrippen als url om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Url is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over url en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip url in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van url. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van url op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende url.

Het voorbeeld dat wij geven van url geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over url van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z