Dwell time

Hoe langer bezoekers op jouw website zijn, hoe beter. De tijd die bezoekers op je website doorbrengen zegt veel over de kwaliteit van de website. Dit is onder andere meetbaar met dwell time. Wat is dwell time en hoe werkt dit in de praktijk? We leggen het graag aan je uit.

Wat is dwell time?

Dwell time is een term dat de tijd aangeeft die bezoekers op een website doorbrengen voor ze teruggaan naar de resultatenpagina van de zoekmachine. De link en de pagina’s die bezocht zijn tijdens het bezoek tellen mee in het bepalen van de dwell time.

De werking in de praktijk

Komt een bezoeker via de zoekresultaten in een zoekmachine op jouw pagina terecht? Dan gaat de dwell time in. Hoe langer de dwell time is, hoe beter. Stel dat de bezoeker via de gevonden pagina naar een andere pagina gaat bijvoorbeeld door een crosslink, dan valt dit ook onder de dwell time.

Het is belangrijk om de dwell time zoveel mogelijk te verlengen, omdat dit goed is voor de ranking in de zoekmachine en daarmee voor de zoekmachine optimalisatie. Daarnaast zegt de dwell time iets over de kwaliteit van de website en de relevantie van de betreffende website voor de bezoeker.

Dwell Time _ Begrippenlijst

De impact van dwell time op SEO

Dwell time heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het is belangrijk dat je website goed vindbaar is en wanneer er veel mensen op jouw website komen en hier ook lang blijven, is dit gunstig voor de ranking in de zoekmachine. Dwell time is daarnaast ook belangrijk om de achterhalen hoe kwalitatief je website en op welke vlakken er nog verbetering mogelijk is. 

Mijn advies

Hoog scoren in de zoekmachine is voor ieder bedrijf een belangrijke doelstelling, maar dit is niet het meest belangrijk. Dwell time gebruik je ook voor het analyseren van de relevantie van een website.

We raden aan om gebruik te maken van dwell time: voornamelijk om hiermee de kwaliteit van de website te verbeteren. Wanneer bezoekers zeer kort op je website blijven en niet doorklikken naar andere pagina’s, duidt dit er mogelijk op dat de informatie op de landingspagina niet optimaal is. Dwell time biedt zeer interessante informatie over een website.

Veelgestelde vragen

Wat is Dwell Time?

Dwell time geeft aan hoe lang bezoekers op jouw website doorbrengen, voordat ze weer terugkeren naar de zoekresultaten. Hierbij tellen de link en de pagina’s die tijdens het bezoek zijn bezocht, mee in de bepaling van de dwell time.

Wat is de impact van Dwell Time op SEO?

Het is van belang dat je een goed vindbare website hebt. Als bezoekers lang blijven hangen, dan is dit gunstig voor jouw positie in de zoekresultaten. Dwell time kun je ook gebruiken om de kwaliteit van je website te achterhalen en waar je nog verbeteringen kunt doorvoeren.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z