Dwell time

Hoe langer bezoekers op jouw website zijn, hoe beter. De tijd die bezoekers op je website doorbrengen zegt veel over de kwaliteit van de website. Dit is onder andere meetbaar met dwell time. Wat is dwell time en hoe werkt dit in de praktijk? We leggen het graag aan je uit.

Wat is dwell time?

Dwell time is een term dat de tijd aangeeft die bezoekers op een website doorbrengen voor ze teruggaan naar de resultatenpagina van de zoekmachine. De link en de pagina’s die bezocht zijn tijdens het bezoek tellen mee in het bepalen van de dwell time.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De werking in de praktijk

Komt een bezoeker via de zoekresultaten in een zoekmachine op jouw pagina terecht? Dan gaat de dwell time in. Hoe langer de dwell time is, hoe beter. Stel dat de bezoeker via de gevonden pagina naar een andere pagina gaat bijvoorbeeld door een crosslink, dan valt dit ook onder de dwell time.

Het is belangrijk om de dwell time zoveel mogelijk te verlengen, omdat dit goed is voor de ranking in de zoekmachine en daarmee voor de zoekmachine optimalisatie. Daarnaast zegt de dwell time iets over de kwaliteit van de website en de relevantie van de betreffende website voor de bezoeker.

Dwell Time _ Begrippenlijst

De impact van dwell time op SEO

Dwell time heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het is belangrijk dat je website goed vindbaar is en wanneer er veel mensen op jouw website komen en hier ook lang blijven, is dit gunstig voor de ranking in de zoekmachine. Dwell time is daarnaast ook belangrijk om de achterhalen hoe kwalitatief je website en op welke vlakken er nog verbetering mogelijk is. 

Ons advies

Hoog scoren in de zoekmachine is voor ieder bedrijf een belangrijke doelstelling, maar dit is niet het meest belangrijk. Dwell time gebruik je ook voor het analyseren van de relevantie van een website.

We raden aan om gebruik te maken van dwell time: voornamelijk om hiermee de kwaliteit van de website te verbeteren. Wanneer bezoekers zeer kort op je website blijven en niet doorklikken naar andere pagina’s, duidt dit er mogelijk op dat de informatie op de landingspagina niet optimaal is. Dwell time biedt zeer interessante informatie over een website.

Veelgestelde vragen

Wat is Dwell Time?

Dwell time geeft aan hoe lang bezoekers op jouw website doorbrengen, voordat ze weer terugkeren naar de zoekresultaten. Hierbij tellen de link en de pagina’s die tijdens het bezoek zijn bezocht, mee in de bepaling van de dwell time.

Wat is de impact van Dwell Time op SEO?

Het is van belang dat je een goed vindbare website hebt. Als bezoekers lang blijven hangen, dan is dit gunstig voor jouw positie in de zoekresultaten. Dwell time kun je ook gebruiken om de kwaliteit van je website te achterhalen en waar je nog verbeteringen kunt doorvoeren.

Voor wie hebben wij dit artikel over dwell time geschreven?

Het artikel over dwell time hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over dwell time in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals dwell time?

Wij schrijven over begrippen als dwell time om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

dwell time is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over dwell time in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals dwell time, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip dwell time in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van dwell time. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van dwell time op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende dwell time.

Het voorbeeld dat wij geven van dwell time , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over dwell time van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z